foto

Daniel Michaelli

  • nar. 23.5.1929
    Martin, Slovensko, Československo
  • zem. 7.11.1980 (51 let)
    Bratislava, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Významný slovenský umelec (herec, dramaturg, pedagóg) sa narodil 23.5.1929 v Martine. Pochádzal z umeleckej rodiny. Po maturite na martinskom gymnáziu prešiel študovať na Filozofickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Stal sa pedagógom na VŠMU a v roku 1958 nastupuje do ČST v Bratislave.

Daniel Michaelli sa postupne prepracoval až na dramaturgiu a neskôr sa stáva vedúcim literárno-dramatickej redakcie. Obrovskou mierou sa zaslúžil o vysielanie tzv. „bratislavských pondelkov“. Počas štúdia začal hrávať v divadle ako amatér. Dokonca sa stal spoluzakladateľom Divadla mladých v Bratislave. Neskôr začal písať scenáre do inscenácií a niektoré aj sám režíroval.

Daniel Michaelli debutoval ako herec v komédii Jána Lacka ŠŤASIE PRÍDE V NEDEĽU z roku 1958, neskôr hral aj vo filme režiséra Paľa Bielika MAJSTER KAT (1966). Daniel Michaelli bol ale hlavne televízny herec. Objavil sa v mnohých televíznych inscenáciách a seriáloch. Už v roku 1964 v trojdielnej inscenácii SÁM VOJAK V POLI režiséra O. Hassa. Jednu z hlavných postáv hral v šesťdielnom seriáli PARÍŽSKI MOHYKÁNI (1971) režiséra Igora Ciela. Tento režisér mu dal možnosť si zahrať aj v sedemdielnom výpravnom seriáli VIVAT BEŇOVSKÝ (1975) a o dva roky neskôr aj v trojdielnej inscenácii LUIS PASTEUR. Daniel Michaelli hral aj najstaršieho syna v nezabudnuteľnom, a v tej dobe aj veľmi populárnom, šesťdielnom seriáli MIESTO V DOME, režiséra Jána Lacka.

Tohto veľkého človeka zradilo srdiečko iba v 51 roku života. Zomrel náhle a nečakane 7.11.1980, a je pochovaný v rodnom meste na Národnom cintoríne.

Luboš "klúčik" Klučár

Herecká filmografie

Filmy

1979 Barbora Rösselová (TV film)
Olejkár (TV film)
Vynes na horu svoj hrob (TV film)
1978 Príbeľská vzbura Janka Kráľa (TV film)
Riziko (TV film)
Sneh pod nohami
1977 Dom na predmestí (TV film)
Louis Pasteur (TV film)
Sedem krátkych rokov inžiniera Hagaru (TV film)
1976 Obhajoba sa nekoná (TV film)
Rozdelení
1975 Prerušujem pojednávanie (TV film)
Čenkovej deti (TV film)
1972 Inšpektor sa vracia (TV film)
1971 Siedmi z radnice (TV film)
1970 Dvaja (TV film)
Medený gombík (TV film)
1969 Inferno (TV film)
Morská záhada (TV film)
1968 Koniec a začiatok (TV film)
Špinavé ruky (TV film)
1967 Starvelská tragédia (TV film)
1966 Canarisova krvavá hviezda (TV film)
Majster kat
1965 Kde leží naša bieda (TV film)
Verejný žalobca (TV film)
1964 Majáková loď (TV film)
Sám vojak v poli (TV film)
1962 Žena v baraku (TV film)
1960 Smrť sa volá Engelchen (TV film)
1958 Šťastie príde v nedeľu

TV seriály

1976 Miesto v dome (TV seriál)
Otec (E06)
Chladná jar (E05)
Mamičkin najkrajší (E04)
další epizody (6)
1975 Vivat Beňovský (TV seriál)
A strázsamester (E07)
Fogságban (E06)
Wyndblath Gusztáv (E05)
další epizody (4)
1971 Parížski mohykáni (TV seriál)

Dokumentární

1991 Pamätáte sa na nich? - Daniel Michaelli (TV film)
1966 Spravodliví (TV film)

Scenáristická filmografie

Filmy

1978 Izrafel (TV film)
1970 87. revír (TV film)
1968 Dvor uprostred neba (TV film)
1966 Ľahostajní (TV film)
1960 Smrť sa volá Engelchen (TV film)

Režijní filmografie

Filmy

1981 Prípad Evy Burdovej (TV film)
1980 Steny (TV film)
Stromy zomierajú postojačky (TV film)
1978 Dnes platí regulačný stupeň č.6 (TV film)
Izrafel (TV film)
Už viem, čo urobím (TV film)
1977 Smrť malomeštiaka (TV film)
1975 Svetlo severu (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace