foto

Mario Adorf

  • nar. 8.9.1930 (88 let)
    Curych, Švýcarsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tento herec se narodil 8. září 1930 v Curychu jako syn ženatého jihoitalského chirurga a svobodné německé matky. Ta opustila se synem Itálii a usadila se v Mayen/Eifel, v jediném místě, kde měla příbuzné. Svého otce viděl jen jednou v životě, a to pouhých deset minut.

Mario tedy vyrůstal v malém městě Mayen a navštěvoval tam také školu.V roce 1950 nastoupil po maturitě na univerzitu v Mohuči, kde studoval filosofii, divadelní vědu a další předměty. Studium germanistiky a filosofie nedokončil. Jedno ale věděl určitě: chtěl se stát učitelem, předávat znalost a vychovávat. V roce 1953 pokračoval ve studiu v Curychu a přišel také do styku se studentským divadlem. Zde sbíral své první divadelní zkušenosti jako statista a asistent režie. Od roku 1953 do 1955 navštěvoval hereckou školu Otty Falckenberga v Mnichově a od roku 1955 do 1962 byl členem mnichovské činohry Kammerspiele. V roce 1954 debutoval ve filmu 08/15 a již o tři roky později obdržel cenu za ztělesnění masového vraha Bruna Lüdke ve filmu NOC, VE KTERÉ PŘIŠL ĎÁBEL. Koncem 50. let odešel do Hollywoodu, počátkem 60. let pak do Itálie, což mu mnozí fanoušci neodpustili. Zde hrál ve filmech nejrůznějších žánrů a v roce 1963 byl obsazen do jedné ze svých životních rolí - padoucha Santera ve filmu VINNETOU I.

V 70. letech již dostával role ve velkých filmech, jmenujme například DIE VERLORENE EHRE DER KATHARINA BLUM (Ztracená čest Kateřiny Blumové, 1975) či DIE BLECHTROMMEL (Plechový bubínek, 1979). Díky spolupráci s významnými režiséry jakými byli např. Wilder (FEDORA, 1978), Fassbinder (LOLA, 1981) a Claude Chabrol (STILLE TAGE IN CLICHY, 1990), stoupala také kvalita jeho filmů.

V seriálu vyrobeném televizí ZDF "VIA MALA" (1985) okouzlil diváky ztělesněním krutého otce Jonase Lauretze, jež byl závislý na alkoholu. Za tento herecký výkon byl o rok později také oceněn. Mario Adorf však nebyl jen filmový a televizní herec, nesčetněkrát se objevoval také na divadelních prknech. Napsal také několik knih a získal si jméno jako zpěvák šansonů. V roce 2004 vyšly vzpomínky multitalentovaného Adorfa pod názvem "Himmel und Erde" (Nebe a země). Dnes patří Mario Adorf k nejúspěšnějším německým hvězdám.

Tomáš "hippyman" Tesař

Herecká filmografie

Filmy

2018 Einmal Sohn, immer Sohn (TV film)
2016 Schubert in Love
2015 Der Liebling des Himmels (TV film)
2014 Altersglühen - Speed Dating für Senioren (TV film)
Poslední spravedlivý
2013 Die Erfindung der Liebe
Krokodil (TV film)
Pinocchio (TV film)
2012 Die Libelle und das Nashorn
2011 Die Lange Welle hinterm Kiel (TV film)
Gegengerade - 20359 St. Pauli
2010 Poslední patriarcha (TV film)
Tajemství velryb (TV film)
2009 Kamkoliv půjdeš
2008 Malý Dodo
Mstitelka Zora
Rebecca Ryman: Wer Liebe verspricht (TV film)
2007 Ten den přijde (TV film)
2005 Enigma - Eine uneingestandene Liebe (TV film)
Vera - Sicilská láska (TV film)
Vánoční los
2003 I ragazzi della via Pál (TV film)
Šprýmař Till
2002 Epsteinova noc
Nibelungen, Die (TV film)
2000 Gioco di specchi (TV film)
Mann für jedes Alter, Ein (TV film)
Ritorno del piccolo lord, Il (TV film)
Vola Sciusciù (TV film)
1999 Ama il tuo nemico (TV film)
Comeback für Freddy Baker (TV film)
1998 Alle für die Mafia (TV film)
Quindicesima epistola, La (TV film)
1997 Rossini - Oder die mörderische Frage, wer mit wem schlief
Stopy ve sněhu
Čtyři nebojsové
1996 Alles nur Tarnung
Der Schattenmann - Das Chamäleon (TV film)
Der Schattenmann - Janus
Der Schattenmann - Kopfjäger (TV film)
Der Schattenmann - Lautlose Geschäfte (TV film)
Der Schattenmann - Mitten unter uns (TV film)
Kommissar Klefisch - Vorbei ist vorbei (TV film)
Malý lord (TV film)
Tresko (TV film)
Tresko - Amigo Affäre (TV film)
Tresko - Im Visier der Drogenmafia (TV film)
1994 Amigomío
Bauernschach (TV film)
Felidae
1993 Abissinia
Král posledních dnů (TV film)
Maus und Katz (TV film)
Missus (TV film)
1992 Princezna Fantaghiró 2 (TV film)
Uomo di rispetto (TV film)
1991 Kommissar Klefisch - Dienstvergehen (TV film)
Mio caro dottor Gräsler
Money
Pizza Colonia
Princezna Fantaghiro: Jeskyně Zlaté růže (TV film)
1990 Cafe Europa
Ex und hopp - Ein böses Spiel um Liebe, Geld und Bier (TV film)
Rosamunde
Tiché dny v Clichy
Víra v násilí
1989 Eppur si muove! (TV film)
Francesco
Gioco di società (TV film)
Keine Gondel für die Leiche (TV film)
La luna negra
Maxantimo
Mať
Oceano (TV film)
Past (TV film)
Ragazzi di via Panisperna, I
Šance pro všechny
1988 Abendstunde im Spätherbst (TV film)
1987 Des Teufels Paradies
Musím si dojet pro kocoura
Notte italiana
Second Victory, The
1986 Momo
1985 Coconuts
Flucht ohne Ende (TV film)
Holcroftův pakt
Linden von Lauterbach, Die (TV film)
Marie Ward - Zwischen Galgen und Glorie
Ragazza dei lilla, La
1984 Třídní vztahy
Vigna di uve nere, La (TV film)
1983 Les tilleuls de Lautenbach (TV film)
Nezlobte, když nemusíte!
1982 Côte d'amour, La
Invitation au voyage
1981 Disubbidienza, La
Lion of the Desert
Lola
1980 Gesucht wird... Drei Geschichten um nicht ganz ehrenwerte Herren (TV film)
Stopa gigantů
1979 Milo Milo
Plechový bubínek
1978 Fedora
1977 Anno di scuola, Un (TV film)
Difficile morire
Hauptdarsteller, Der
Mám strach
Smrt nebo svobodu
Štěstí nepadá z nebe
1976 Bomber & Paganini
Cuore di cane
Skříňka s jedem
1975 Faille, La
Ztracená čest Kateřiny Blumové
1974 Brigitte, Laura, Ursula, Monica, Raquel, Litz, Florinda, Barbara, Claudia, e Sofia le chiamo tutte... anima mia
La polizia chiede aiuto
Processo per direttissima
1973 Die Reise nach Wien
Sans sommation
Zločin na Matteottim
1972 King, Queen, Knave
La mala ordina
Milán, kalibr 9
Panáček ze dřeva
Policie děkuje
Quando le donne persero la coda
1971 La corta notte delle bambole di vetro
La violenza: Quinto potere
Un'anguilla da 300 milioni
1970 Cran d'arrêt
Die Herren mit der weissen Weste
Lučištník ze Sherwoodu
Mrtvý bod
Pták s křišťálovým peřím: Přízrak teroru
1969 Engelchen macht weiter - Hoppe, hoppe Reiter
Maßnahmen gegen Fanatiker
Specialista
Červený stan
1968 ...e per tetto un cielo di stelle
Le dolci signore
1967 Questi fantasmi
Una rosa per tutti
Zärtliche Haie
1966 Ganovenehre
Operace San Gennaro
1965 Deset malých černoušků
Die Herren
Dirty Game, The
Dobrodruh z Istanbulu
Major Dundee
Tierra de fuego
Vojandy
Znal jsem ji dobře
1964 Der letzte Ritt nach Santa Cruz
Vorsicht Mister Dodd
Zlatokopové z Arkansasu
1963 Die endlose Nacht
Die zwölf Geschworenen (TV film)
Morálka 63
Station Six-Sahara
Vinnetou
Ženich na inzerát
1962 Leggenda di Fra Diavolo, La
Lulu
Straße der Verheißung
1961 Goût de la violence, Le
Jízda na tygru
Kdo jste, doktore Sorge?
1960 Bumerang
Můj spolužák
Schachnovelle
1959 Am Tag, als der Regen kam
Das Totenschiff
Nachtasyl (TV film)
1958 Dívka Rosemarie
Lékař od Stalingradu
1957 Dívka ze saliny
Mammis Wanderjahre (TV film)
Monsignores große Stunde (TV film)
Noc, ve které přišel ďábel
Robinson nesmí zemřít
Vater, unser bestes Stück
1956 Die Tochter des Brunnenmachers (TV film)
Kirschen in Nachbars Garten
Termin Julia wird gehalten (TV film)
1955 Jednotka 08/15 - Ve vlasti
Jednotka 08/15 - Ve válce
1954 Jednotka 08/15 - Před bojem
Meuterei auf der Caine (TV film)

TV seriály

2016 Vinnetou (TV seriál)
Vinnetou: Poslední bitva (E03)
2007 Kleiner Dodo (TV seriál)
2003 Schnelle Gerdi und die Hauptstadt, Die (TV seriál)
2002 Affäre Semmeling, Die (TV seriál)
1999 Piráti (TV seriál)
1996 Der Schattenmann (TV seriál)
1994 Rosa Roth (TV seriál)
1993 Große Bellheim, Der (TV seriál)
1991 Dobrodruzi z Rio Verde (TV seriál)
Kaltenbachovy papíry (TV seriál)
1990 Kommissar Klefisch (TV seriál)
1989 Chobotnice 4 (TV seriál)
1988 L'Ivresse de la métamorphose (TV seriál)
1987 Heimatmuseum (TV seriál)
1986 Kir Royal (TV seriál)
Mino (TV seriál)
1985 Olga e i suoi figli (TV seriál)
Via Mala (TV seriál)
1984 Chobotnice (TV seriál)
1983 Facciaffittasi (TV seriál)
1982 Marco Polo (TV seriál)
Smiley's People (TV seriál)
1981 Little World of Don Camillo, The (TV seriál)
1976 Naumachos (TV seriál)
1972 Avventure di Pinocchio, Le (TV seriál)

Dokumentární

2019 Es hätte schlimmer kommen können - Mario Adorf
2018 Karl Marx - der deutsche Prophet (TV film)
Wo Träume wahr werden - 100 Jahre Bavaria Film (TV film)
2016 Mythos Winnetou (TV film)
2014 Swan Song: The Story of Billy Wilder's Fedora
2013 Tatort Berlin - Der Massenmörder Bruno Lüdke (TV film)
2009 Western Legenden - Made in Hollywood (TV film) - a.z.
2008 Botero - Geboren in Medellín
Erika Rabau: Der Puck von Berlin
2007 Winnetou darf nicht sterben
2006 Karol Wojtyla - Geheimnisse eines Papstes (TV film)
2005 Mein Kriegsende (TV seriál)
Passion & Poetry: The Ballad of Sam Peckinpah
2002 Puhdys - Das 3000. Konzert und mehr (koncert)
2000 Klaus Kinski - Ich bin kein Schauspieler
Majestät brauchen Sonne - vyp.
1997 Lokalderby - Eine Stadt im Fußballfieber
1978 Německo na podzim

TV pořady

2018 2018 - Das Quiz (TV pořad)
2017 Wir lieben Fernsehen! (TV pořad)
2016 BAMBI 2016 (TV pořad)
Das Adventsfest der 100.000 Lichter (TV pořad)
2004 Zibb (TV pořad)
2003 Bei Stöckl (TV pořad)
Druckfrisch (TV pořad)
2002 Gabi Bauer (TV pořad)
1999 Beckmann (TV pořad)
1997 Nachtstudio (TV pořad)
1994 Willemsens Woche (TV pořad)
1981 Wetten, dass..? (TV pořad)
1980 Heut' abend (TV pořad)
1979 NDR Talk Show (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1974 3nach9 (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace