foto

Rod Cameron

  • nar. 7.12.1910
    Calgary, Alberta, Kanada
  • zem. 21.12.1983 (73 let)
    Gainesville, Georgia, USA

Biografie

Kanadský herec, vlastním jménem Nathan Roderick Cox, se narodil 7. prosince 1910 v Calgary (Alberta). V USA kdysi platil za top-star "béčkových" westernů. U Karla Maye byl v řadě "Oldů" třetím: OLD FIREHAND měl jako nástupce OLD SHATTERHANDA a OLD SUREHANDA ještě jednou oživit filmovou sérii. Záměr se však nezdařil. Westernový veterán Rod Cameron neměl takové charisma, jako jeho předchůdci Lex Barker a Stewart Granger, ani nebyl nadán přemírou talentu.

Coby devatenáctiletý herec přišel do USA, kde se prosadil jako příležitostný dělník a pracoval u kanalizací v Los Angeles. Svoje první kontakty s filmem zažil jako kaskadér, kdy upoutával pozornost především svojí výškou - měřil 1,97 m. Následovaly menší role v především ve čtyřicátých a padesátých letech se stal dosti vytíženým hercem, který hrál v komediích a dobrodružných filmech, ale především v druhořadých westernech. Nejraději měl jadrné hrdiny, kteří se čestně a často trochu nudně starali o pořádek.

O něco divočeji probíhal jeho soukromý život - po rozvodu si v roce 1960 vzal za manželku svoji někdejší tchýni. Počátkem šedesátých let odešel jako mnoho jeho amerických kolegů do Evropy, která jim nabízela lepší pracovní možnosti. Svým vylíčením mayovského hrdiny v kožešinové čepici však nemohl už trochu pomalý herec nikoho nadchnout; poslední mayovka z produkce Rialta byla obchodním propadákem. Herec se vrátil zpět do USA, kde byl vidět už jen v několika snímcích.

Herec zemřel 21. prosince 1983 v Gainesville (Georgia, USA) ve věku 73 let. Jeho filmografie čítá celkem 125 titulů, ale ve vzpomínkách diváků z nich pravděpodobně přetrvává jen jeden snímek - OLD FIREHAND.

Tomáš "hippyman" Tesař

Herecká filmografie

Filmy

1977 Love and the Midnight Auto Supply
1975 Jessi's Girls
Psychic Killer
1974 Bonanza - Ride the Wind (TV film)
1971 Evel Knievel
The Last Movie
1967 Il Piombo e la carne
1966 Black Dragon of Manzanar (TV film) - a.z.
Old Firehand
The Baron's African War (TV film) - a.z.
1965 Requiem for a Gunfighter
The Bounty Killer
1964 Pistole non discutono, Le
1963 The Gun Hawk
1961 Gunfight in Black Horse Canyon (TV film) - a.z.
1958 Escapement
The Man Who Died Twice
1957 Spoilers of the Forest
1956 Yaqui Drums
1955 Double Jeopardy
Headline Hunters
Passport to Treason
Santa Fe Passage
The Fighting Chance
1954 Cesta na jihozápad
Hell's Outpost
1953 San Antone
Steel Lady, The
1952 Fort Osage
Jungle, The
Ride the Man Down
Wagons West
Woman of the North Country
1951 Cavalry Scout
Oh! Susanna
The Sea Hornet
1950 Dakota Lil
Short Grass
Stage to Tucson
1949 Brimstone
Stampede
1948 Belle Starr's Daughter
Panhandle
River Lady
Strike It Rich
The Plunderers
1947 Pirates of Monterey
1946 The Runaround
1945 Beyond the Pecos
Frontier Gal
Renegades of the Rio Grande
Salome, Where She Danced
Swing Out, Sister
1944 Boss of Boomtown
Mrs. Parkington
Riders of the Santa Fe
The Old Texas Trail
Trigger Trail
1943 G-men vs. the Black Dragon
Gung Ho!: Ofenzíva v Pacifiku
Honeymoon Lodge
No Time for Love
Riding High
Secret Service in Darkest Africa
The Good Fellows
The Kansan
1942 Commandos Strike at Dawn
Priorities on Parade
Star Spangled Rhythm
The Fleet's In
The Forest Rangers
The Remarkable Andrew
True to the Army
Wake Island
1941 Among the Living
Buy Me That Town
Henry Aldrich for President
I Wanted Wings
Life with Henry
No Hands on the Clock
Nothing But the Truth
Pacific Blackout
Parson of Panamint, The
The Monster and the Girl
The Night of January 16th
1940 Christmas in July
North West Mounted Police
Rangers of Fortune
The Quarterback
1939 Heritage of the Desert
Stará panna

TV seriály

1959 Coronado 9 (TV seriál)
1956 State Trooper (TV seriál)
1953 City Detective (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace