foto

císař Hirohito

  • nar. 29.4.1901
    Tokio, Japonsko
  • zem. 7.1.1989 (87 let)
    Tokio, Japonsko

Biografie

Hirohito byl 124. japonským císařem, narodil se 29. dubna 1901 v Tokiu. Jako prvorozený syn císaře Taišó Jošihity. Jeho dětské jméno bylo Miči no mija Hirohito Šinnó.

2. listopadu 1916 byl ustanoven korunním princem. Dne 29. listopadu 1921 se stal regentem a ujal se vlády místo svého těžce nemocného otce. V roce 1922 podnikl šestiměsíční cestu do Velké Británie a dalších evropských. Stal se tak vůbec prvním japonským vládcem, který kdy vycestoval do zahraničí.

25. prosince 1926 zemřel jeho otec. Korunován císařem byl 10. listopadu 1928. Počátek jeho vlády mezi roky 1928 a 1945 je poznamenám silným postavením japonských armádních kruhů ve vládě. Podle posledních výzkumů vyšlo najevo, že byl středem faktického politického dění a události vedoucí k invazi do Číny, následné masakry a vstup Japonska do druhé světové války se děly pod jeho přímou kontrolou nebo s jeho souhlasem.

Vládl v letech 1926 až 1989. Mimo Japonsko bývá jmenován Hirohito, nebo Císař Hirohito. Vládl nejdéle ze všech japonských císařů a jeho vláda přinesla japonské společnosti obrovské změny.

Jiří "BloodMax" Neubauer

Herecká filmografie

Filmy

1946 Without Reservations - a.z.
1945 Betrayal from the East - a.z.
1943 December 7th - a.z.
1942 Further Prophecies of Nostradamus - a.z.

Dokumentární

2014 The Roosevelts: An Intimate History (TV seriál) - a.z.
2011 Reagan - a.z.
2009 Apokalypsa: 2. světová válka (TV seriál) - a.z.
Spojení (E04) - a.z.
Druhá světová válka v barvě (TV seriál) - a.z.
2008 Významná letadla (TV seriál) - a.z.
2005 Císař Hirohito (TV film) - a.z.
Eduard VIII. Anglický (TV film) - a.z.
2003 Osobnosti (TV seriál)
2002 Bojovníci 2. světové války (TV seriál) - a.z.
2001 Pearl Harbor: Místo útoku (TV film)
War Stories with Oliver North (TV seriál)
1999 Century: America's Time, The (TV seriál)
1998 Tajemství 2. světové války (TV seriál)
Utajená historie 2.světové války
1994 Století válek (TV seriál)
1989 Road to War, The (TV seriál)
1983 The Moviemakers (TV seriál)
1973 Svět ve válce (TV seriál) - a.z.
1965 Trip Down Memory Lane, A
1961 Biography (TV seriál)
1951 The Naughty Twenties - a.z.
1950 Fifty Years Before Your Eyes
1945 Druhá světová válka 6: Začátek války v Americe
1921 Arrivée du prince du Japon Hiro Hito
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace