foto

Katarzyna Figura

  • nar. 22.3.1962 (57 let)
    Varšava, Polsko

Biografie

Katarzyna Malgorzata Figura se narodila v polském hlavním městě Varšavě. Její otec Wieslaw je veterinář, matka Halina pracuje jako ekonomka. Studovala herectví na Vysoké divadelní škole ve Varšavě, studium ukončila v roce 1985. V témže roce získala angažmá v jednom z varšavských divadel, kde si zahrála mj. Irinu v Čechovově hře Tři sestry. Pro svůj atraktivní vzhled byla obsazována zpočátku pouze do kostýmních filmů různých žánrů.

Jejím prvním významnějším hereckým počinem byla role mladičké prostitutky Once ve sci-fi komedii GA, GA – SLÁVA HRDINUM. Klíčovou úlohu své kariéry však vytvořila až ve filmu VLAK DO HOLLYWOODU, ve kterém ztvárnila Mariolu Wafelekovou, servírku z jídelního vozu přezdívanou Merlin, která sní o herecké kariéře. Po účinkování v tomto filmu získala přezdívku „polská Marilyn Monroe“. Své herecké zkušenosti si Katarzyna rozšířila na počátku 90. let, ky studovala v Paříži na Státní konzervatoři dramatického umění a účinkovala v zahraničí, mj. i v USA. Od poloviny 90. let pak působila opět především v Polsku. V roce 1992 se ucházela o hlavní ženskou roli ve filmu HRÁČ, kterou ale nakonec získala Greta Scacchi a Katarzyna byla obsazena do jiné role. Za hlavní roli ve filmu ZAMILOVANÍ byla oceněna na filmovém festivalu v Gdyni v roce 1999. V letech 1997 a 1998 byla hostem na filmovém festivalu v Karlových Varech. Katarzyna je jednou z nejúspěšnějších a nejuznávanějších hereček současného polského filmového průmyslu.

V 80. letech se stal jejím prvním manželem Jan Chmielewski, se kterým má syna Aleksandera. Toto manželství ale skončilo rozvodem. Podruhé se Katarzyna provdala v květnu roku 2000, kdy se jejím druhým manželem stal Kai Schoenhals, se kterým žije dodnes. S Kaiem má dvě dcery: Koko Claire (2002) a Kashmir Amber (2005).

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2019 Diablo. Wyścig o wszystko
2018 7 uczuć
2017 Ach śpij kochanie
2015 Paničky Dulské
Słaba płeć?
2013 Podejrzani zakochani
2012 Bejby Blues
Komisař Blonďák
Yuma
2011 Och, Karol 2
Wyjazd integracyjny
2010 Cudowne lato
2009 Love and Dance
Magic Stone, The
2008 To nie tak jak myślisz, kotku
2007 Operní diva
2006 Letní láska
2003 Král Ubu
Žurek
2002 Kariera Nikosia Dyzmy
Pianista
Pomsta
2001 Little Caroline
Stacja
2000 Zakochani
1999 Ajlawju
Kasia Figura (TV film)
Kiler a ten druhý
1998 Germans
Złoto dezerterów
1997 Kiler
Milostné příběhy
Szczęśliwego Nowego Jorku
Słoneczny zegar
1996 Autoportret z kochanką
Bieg do drzewa
Wrzeciono czasu
1995 Příliš rychlý, příliš mladý
1994 Joueur d'échecs, Le (TV film)
Pret-A-Porter
1993 Fatal Past
Vortice mortale
Wesola noc smutnego biznesmena (TV film)
1992 Hráč
Red Shoe Diaries (TV film)
Voices in the Garden (TV film)
1991 Obywatel świata
Panny i wdowy
1990 Jedna, nebo tři ženy?
Mleczna droga (TV film)
Piggate
Un mort sans avenir (TV film)
1989 Estación Central
Porno
Rififi po sześćdziesiątce (TV film)
1988 Nebojsa
W klatce
1987 Kingsajz
Komediantka
Pierscien i róza
Sezóna příšer
Vlak do Hollywoodu
1986 Ga, ga - sláva hrdinům
Hřišníkovy soukromé paměti
Zkrocení zlého muže
1985 Bez konce
Rośliny trujące (TV film)
1984 Przeznaczenie
1979 Mysz (TV film)
1976 Zaginal pies

TV seriály

2019 Za marzenia (TV seriál)
Episode 6 (S02E06)
Episode 5 (S02E05)
Episode 4 (S02E04)
2018 Za marzenia (TV seriál)
Episode 7 (S01E07)
Episode 6 (S01E06)
Episode 1 (S01E01)
2012 Komisarz Alex (TV seriál)
Pozdrowienia z Łodzi (S01E01)
Wszystko przed nami (TV seriál)
2008 Pitbull (TV seriál)
Episode 13 (S03E13)
2006 Pogoda na piątek (TV seriál)
2005 Wiedzmy (TV seriál)
2004 Stacyjka (TV seriál)
2000 13 posterunek 2 (TV seriál)
Nie tylko dla dorosłych (E26)
Żona Salcesona - część 1 (E11)
1999 Lokatorzy (TV seriál)
1991 Panny i wdowy (TV seriál)

Dokumentární

2019 Deodato Holocaust - a.z.
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace