foto

Zhangke Jia

  • nar. 24.5.1970 (49 let)
    Fenyang, Shanxi, Čína

Biografie

Jia Zhang-Ke (1970, Fenyang, Čína) vyrůstal s přesídlenou rodinou v malém městě severní provincie Shanxi. Ve svých osmnácti letech začal studovat malířství, ale zajímal se také o literaturu, v roce 1991 napsal svůj první román. Vystudoval Filmovou akademii v Pekingu a v roce 1995 založil první čínskou nezávislou společnost Experimentální filmová skupina mladých. Patří k předním filmařům tzv. šesté generace. Jeho ryze autorské snímky byly uvedeny a oceněny na řadě festivalů. Debutoval filmem Xiao wu (Kapsář, 1997). Z jeho tvorby poznalo karlovarské publikum nejprve snímky, s nimiž soutěžil v Benátkách: Svět (2004) a Zátiší (2006). Se svým nejnovějším dílem Dotek hříchu se letos ucházel o nejprestižnější trofej canneského festivalu, kde už předtím prezentoval v hlavní soutěži filmy Ren xiao yao (Neznámé radosti, 2002) a Er shi si cheung ji (2008).

48. MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2018 Popel je bílý jak sníh
2016 Yingsheng
2015 I hory mohou odejít
2013 Dotek hříchu
2006 Zátiší
2004 Svět
2000 Platforma

Dokumentární

2010 Shang hai chuan qi
2006 Dong

Producentská filmografie

Herecká filmografie

Kameramanská filmografie

Dokumentární

2006 Dong

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace