foto

Albert Speer

  • nar. 19.3.1905
    Mannheim, Baden, Německá říše
  • zem. 1.9.1981 (76 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Albert Speer se narodil 19. března 1905 v Mannheimu (Německo). Celým jménem se jmenoval Berthold Konrad Hermann Albert Speer, byl to přední německý architekt a později také jeden z ministrů za éry Adolfa Hitlera.

Narodil se v rodině architektů jako prostřední ze tří synů. Jeho první myšlenky o budoucím povolání směřovaly k matematice, ale později své plány přehodnotil a začal se věnovat rodinnému řemeslu - architektuře. Studoval na institutu technologie v Berlíně a ihned po studiích se oženil s Margharetou Weberovou. O rok později se na žádost jeho kamaráda šel podívat na projev Adolfa Hitlera. Jeho projev a myšlenky ho ihned pohltily, a tak v roce 1932 vstoupil do nacistické strany NSDAP. Zde udělal rychlou kariéru a poté, co ho tehdejší ministr propagandy Joseph Goebbels doporučil samotnému Hitlerovi, stal se i nejvyšším architektem třetí říše.

V roce 1942 po nešťastném úmrtí Fritze Todta se stal ministrem zbrojního průmyslu a během jeho působení v této funkci dosáhla produktivita práce v této oblasti služeb svého maxima. V březnu 1945 se ale vzepřel Hitlerovu nařízení na zboření průmyslových objektů a tak se díky tomuto kroku většina z nich zachránila.

Po ukončení 2. sv. války byl Speer zajat americkou armádou a v rámci Norimberského procesu uvězněn na 20 let. V rámci procesu také jako jeden z mála projevil lítost nad činy nacistického vedení a uznal i své pochybení. Po propuštění napsal několik autobiografií, které se mezi fanoušky i kritiky těšily veliké oblibě. O jeho dlouhém životě bylo také natočeno spoustu dokumentů, mezi nejznámější patří SPEER A HITLER.

Albert Speer zemřel 1. září 1981 v Londýně na krvácení do mozku. Na svou vlastní žádost je pochován ve městě Heidelberg, ke kterému měl citový vztah.

Mr.Hudson

Herecká filmografie

Filmy

1959 Verboten! - a.z.

TV seriály

2005 Speer a Hitler (TV seriál)

Dokumentární

2014 Strůjci zla (TV seriál) - a.z.
2011 Hitlerův Norimberk (TV film) - a.z.
Poslední tajemství Třetí říše (TV seriál) - a.z.
2010 Kolaborovali s nacisty (TV seriál) - a.z.
2009 Apokalypsa: 2. světová válka (TV seriál) - a.z.
V kleštích (E05) - a.z.
Agrese (E01) - a.z.
2008 Hitlerovi bodyguardi (TV seriál) - a.z.
2006 Nacistické krádeže umění (TV film) - a.z.
Norimberk: Nacisté před tribunálem (TV seriál) - a.z.
2005 Adolf Hitler (TV film) - a.z.
Speer a Hitler (TV film) - a.z.
Ztracené světy (TV seriál) - a.z.
2004 Hidden Fuhrer: Debating the Enigma of Hitler's Sexuality (TV film) - a.z.
Hitlerovi poradci (TV seriál) - a.z.
Smrt v bunkru - Skutečný příběh Adolfa Hitlera (TV film) - a.z.
2002 Tajemství mrtvých mužů (TV seriál) - a.z.
1999 Televize ve službách hákového kříže (TV film)
1998 Nazis: The Occult Conspiracy
The Last Days
Třetí říše v barvě (TV film) - a.z.
1997 Nacismus, varování dějin (TV seriál)
1996 Hitlerovi muži (TV seriál)
1992 Der Nürnberger Prozess (TV film)
1989 Undergångens arkitektur
1977 Hitlerova kariéra
1976 Paměť spravedlnosti
1973 Svět ve válce (TV seriál) - a.z.
1969 Der Architekt (TV film)
1957 The Twentieth Century (TV seriál)
1953 Bis fünf nach zwölf - Adolf Hitler und das 3. Reich - a.z.
1947 Sud narodov
1946 Nuremberg
1945 Druhá světová válka 6: Začátek války v Americe
1943 Proč jsme bojovali IV.: Boje v Británii
1933 Vítězství víry

Spisovatelská filmografie

Filmy

2014 Wie aus der Ferne - kniha

Fanoušci tvůrce