foto

Penélope Cruz

  • nar. 28.4.1974 (46 let)
    Alcobendas, Madrid, Španělsko

Biografie

Penélope Cruz Sánchez nebo také Madonna Madridu, jak jí vtipně přezdívá okolí se narodila 28. 4. 1974 obchodníkovi Eduardovi a kadeřnici Encarne. Své jméno dostala po jedné písni španělského skladatele Joan Manuela Serrata. Kromě toho, že vystudovala baletní školu, naučila se mluvit plynně čtyřmi jazyky: španělsky, italsky, francouzsky a anglicky.

Penélope začínala ve filmu KRÁSNÝ VĚK, kde ztvárnila roli španělské čarodějky. V době, kdy se poprvé představila americkému publiku, byla již ve svém rodném Španělsku uznávanou hvězdou. V roce 1998 si zahrála v jejím prvním anglicky mluveném filmu, westernu HI-LO COUNTRY. O rok později získala španělskou cenu Goya ze herecký výkon ve filmu DÍVKA TVÝCH SNŮ. Průlom v její kariéře znamenal snímek VŠE O MÉ MATCE, kde si zahrála jeptišku, která se spustí s transvestitou.

V roce 2001 si spolu s Johnnym Deppem zahrála ve filmu KOKAIN a s Nicolasem Cagem ve filmové adaptaci novely Louise de Bernierese MANDOLÍNA KAPITÁNA CORELLIHO. O rok později se představila v melodramatu Camerona Crowea VANILKOVÉ NEBE.

Zatím neměla to štěstí a nepotkala muže svých snů. V letech 2001 až 2004 tomu byla blízko. Tom Cruise Penélope požádal o ruku a tři roky byli zasnoubeni. V devadesátých letech žila se skladatelem a producentem Nachem Canem, ale tento vzhtah také nevyšel. Naposledy randila s hereckým kolegou Matthewem McConaugheyem, se kterým se seznámila při natáčení snímku SAHARA.

Penélope je jednou z mála španělských hereček, které se prosadily v Hollywoodu a pravidelně se umísťuje v žebříčku 100 nejkrásnějších žen světa.

Goldenhair

Herecká filmografie

Filmy

2021 355
2020 Love Child
The Alchemist
2019 Bolest a sláva
Cuban Network
2018 Všichni to vědí
2017 Escobar
Vražda v Orient expresu
2016 Grimsby
Zoolander No. 2
Španělská královna
2015 Ma Ma
2013 Konzultant
Rozkoš v oblacích
2012 Do Říma s láskou
Final Cut - Dámy a pánové - a.z.
Příběh mého syna
2011 Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna
2010 Sex ve městě 2
2009 G-FORCE
La concejala antropófaga
Nine
Rozervaná objetí
2008 Umírající zvíře
Vicky Cristina Barcelona
2007 Hezké sny
Toreador
2006 Sexy Pistols
Volver
2005 Chromofobie
Sahara
2004 Dárek z lásky
Hlava v oblacích
Nehýbej se
2003 Fanfán Tulipán
Gothika
Inkognito
2002 Probuzení v Renu
2001 Kokain
Mandolína kapitána Corelliho
Vanilkové nebe
Žádné boží zprávy
2000 Chilli, sex a samba
Krása divokých koní
1999 Volvérunt
Vše o mé matce
1998 Don Juan
Dvakrát do stejné řeky
Dívka tvých snů
Hi-Lo Country
Krev andělů
1997 Et hjørne af paradis
Na dno vášně
Otevři oči
1996 Bouřlivá láska
Brujas
La Celestina
Láska vážně škodí zdraví
1995 Efecto mariposa, El
Entre rojas
1994 Alegre ma non troppo
Todo es mentira
1993 Laberinto griego, El
Per amore, solo per amore
Ribelle, La
1992 Belle epoque
Falešná hra (TV film)
Šunka, šunka

TV seriály

2018 American Crime Story (TV seriál)
V pasti (S02E09)
Vzestup (S02E07)
Neptej se, nic neříkej (S02E05)
další epizody (5)
2010 ¿Qué fue de Jorge Sanz? (TV seriál)

Dokumentární

2016 Soy Unoentrecienmil
2012 Woody Allen
2009 50 años de (TV seriál)
2007 Maquillando entre monstruos (TV film)
2005 L'hebdo cinéma (TV seriál)
2004 Miradas 2 (TV seriál)
2003 Il était une fois... (TV seriál)
Once Upon a Time in Utah, Sundance (TV film)
Women on Top: Hollywood and Power (TV film)
2002 Bronze Screen: 100 Years of the Latino Image in American Cinema, The - a.z.
Hitting It Hard
Paul McCartney Back in the U.S. (TV film)
Prelude to a Dream
2001 Italian Soldiers

Hudební videoklipy

2012 Miguel Bosé - Decirnos Adiós (hudební videoklip)
2007 Eduardo Cruz - Cosas Que Contar (hudební videoklip)
1994 Nacho Cano - El Patio (hudební videoklip)
1989 Mecano - La Fuerza del Destino (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Dokumentární

2016 Soy Unoentrecienmil

Scenáristická filmografie

Dokumentární

2016 Soy Unoentrecienmil

Host

TV pořady

2020 Oscar 2020 (TV pořad)
2019 The 76th Annual Golden Globe Awards (TV pořad)
2018 The 75th Golden Globe Awards (TV pořad)
2017 Oscar 2017 (TV pořad) - a.z.
2014 86. Annual Academy Awards (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
2012 84. Annual Academy Awards (TV pořad)
Módní styl hvězd (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2012 (TV pořad)
The Orange BAFTA Film Awards 2012 (TV pořad)
2011 The Orange BAFTA Film Awards 2011 (TV pořad)
2010 82. Annual Academy Awards (TV pořad)
2009 BAFTA Film Awards 2009 (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2009 (TV pořad)
The 81st Annual Academy Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2008 The 80th Annual Academy Awards (TV pořad)
2007 The 79th Annual Academy Awards (TV pořad)
2006 Sexy celebrity (TV pořad)
2005 Mon plus grand moment de cinéma (TV pořad)
The 77th Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 La méthode Cauet (TV pořad)
Napálené celebrity (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 Eigo de shabera-night (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
The 73rd Annual Academy Awards (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
The 72nd Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1987 Seitenblicke (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(5 057)