foto

Shannyn Sossamon

  • nar. 3.10.1978 (38 let)
    Honolulu, Hawaii, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Shannyn Sossamon (celým jménem Shannon Marie Kahoolani Sossamon) se narodila na Havaii v roce 1979. Když jí byly pouhé tři roky přestěhovala se s celou rodinou do vzdáleného nevadského Rena. Poté, co úspěšně ukončila středoškolské studium a získala maturitu, rozhodla se přestěhovat do Los Angeles. Živila se zde pět let jako tanečnice a přivydělávala si i natáčením reklam.

K herectví se dostala vlastně náhodou. Jednou, když vystupovala jako diskžokejka v jednom s Los Angeleských klubů na oslavě herečky Gwyneth Paltrow, si jí všiml režisér Brian Helgeland a pozval ji na konkurz svého filmu. Jednalo se o historický velkofilm PŘÍBĚH RYTÍŘE a Shannyn zde získala roli Lady Jocelyn, o jejíž přízeň usiluje rytíř v podání Heatha Ledgera. Film měl nečekaný úspěch a všechny zúčastněné proslavil.

Shannyn byla následně obsazena do komedie 40 DNÍ A 40 NOCÍ, kde sváděla Joshe Hartnetta. Vyzývavou postavu ztvárnila i v hvězdně obsazené drsné komedii PRAVIDLA VÁŠNĚ. O rok později se opět sešla s režisérem Helgelandem při natáčení hororu POJÍDAČ HŘÍCHŮ. Úspěch Příběhu rytíře se bohužel zopakovat nepovedlo a z filmu se stal propadák. Shannon se ale nenechala odradit a v roce 2005 se objevila hned v pěti filmech. Na velkém plátně se naposledy objevila v komedii PRÁZDNINY, ve kterém si zahrála po boku Kate Winslet nebo Cameron Diaz. Největší pozornost na sebe ale v poslední době upoutala drsným seriálem DIRT, ve kterém si zahrála postavu Kiry Klay.

Shannyn koluje v těle krev po francouzských, holandských, irských, německých, filipínských a havajských předcích. Dodnes pracuje i jako DJ. Pravidelně se umisťuje i v anketách o nejhezčí ženy světa, například v časopisech Stuff nebo Maxim.

Jan "Reiniš" Bodnár

Herecká filmografie

Filmy

2018 The Jesuit
2015 Sinister 2
2013 Desire
2012 End of Love, The
2011 Fight For Your Right Revisited
Man Without a Head
Svět po zániku
2010 Cesta nikam
Velká fuška
2009 Life Is Hot in Cracktown
2008 Zmeškaný hovor
2007 Katakomby
2006 Prázdniny
Sebevrazi - Love story z onoho světa
2005 A proč já?
Cesta ke zlu
Kiss Kiss Bang Bang
Stopař duchů
2004 Very Best of Cher: The Video Hits Collection, The
2003 Pojídač hříchů
Wholey Moses
2002 Pravidla vášně
40 dnů a 40 nocí
2001 Příběh rytíře

TV seriály

2016 Městečko Pines (TV seriál)
City Upon a Hill (S02E06)
Sound the Alarm (S02E05)
Exit Strategy (S02E04)
další epizody (4)
Ospalá díra (TV seriál)
Ragnarok (S03E18)
Delaware (S03E17)
Dawn's Early Light (S03E16)
další epizody (10)
2015 Městečko Pines (TV seriál)
Cycle (S01E10)
A Reckoning (S01E09)
The Friendliest Place on Earth (S01E08)
další epizody (10)
Ospalá díra (TV seriál)
Novus Ordo Seclorum (S03E08)
The Art of War (S03E07)
This Red Lady from Caribee (S03E06)
další epizody (8)
2014 Over the Garden Wall (TV seriál)
2010 Jak dobýt Ameriku (TV seriál)
2007 Dirt (TV seriál)
Za svitu měsíce (TV seriál)
1999 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)

Dokumentární

2013 Venice 70: Future Reloaded
2001 Rules of Love, The
Sexy Armor and a Rock Band on Tour

TV pořady

1999 The Late Late Show with Craig Kilborn (TV pořad)
1995 Mr. Show with Bob and David (TV pořad)

Hudební videoklipy

2005 The Work of Director Mark Romanek (hudební videoklip)
2002 Korn: Deuce (hudební videoklip)
1999 Cher: Strong Enough (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace