foto

Harry Belafonte

  • nar. 1.3.1927 (94 let)
    New York City, New York, USA

Biografie

Harry Belafonte, vl. menom Harold George Bellanfanti Jr. - hudobník, herec a aktivista. Jeho matkou bola Melvine (pomocníčka v domácnosti) a otcom Harold George st. (kuchár), ktorí pochádzali z Jamajky. V rokoch 1932 až 1940 žil s jednou zo svojich babičiek v jej rodnej krajine na Jamajke, kde navštevoval Wolmerove školy. Po návrate do New Yorku navštevoval strednú školu Georga Washingtona, potom sa pripojil k námorníctvu, v ktorom slúžil počas druhej svetovej vojny.

V 40. rokoch 20. storočia pracoval ako asistent školníka v NYC, mu nájomca ako odplatu poskytol dva lístky na návštevu amerického divadla Negro, ktoré si zamiloval. Na konci 40. rokov 20. storočia absolvoval kurzy herectva v Dramatickej dielni The New School v New Yorku u vplyvného nemeckého režiséra Erwina Piscatora. Následne dostal cenu Tony za účasť v Almanachu John Murray Anderson z Broadway revue.

K svojej hudobnej kariére sa dostal, keď si začal privyrábať ako klubový spevák v New Yorku, aby mal na zaplatenie svojich hereckých kurzov Tam si ho všimla skupina Charlieho Parkera, s ktorými potom aj vystupoval. Najprv bol popovým spevákom, svoju nahrávaciu kariéru zahájil v roku 1949 u Roost, neskôr sa však začal živo zaujímať o ľudovú hudbu a pustil sa do jej štúdia prostredníctvom archívov amerických ľudových piesní Library of Congress. S gitaristom a priateľom Millardom Thomasom Belafonte čoskoro debutoval v legendárnom jazzovom klube The Village Vanguard.

Prvý vydaný singel Belafonteho Matilda sa stal hrávaným prakticky na všetkých jeho živých vystúpeniach, nahraný bol 27. apríla 1953. Jeho prelomový album bol album "Calypso" (1956) a stal sa prvým LP na svete, ktorého za rok bolo predaných viac ako 1 milión kópií, bol to vôbec prvý miliónový album v Anglicku. Aj keď je Belafonte známy predovšetkým ako muzikant kalypso (hudobný žáner ktorý vznikol v Trinidade a Tobagu na zač. 20 st.), osciloval medzi mnohými hudobnými žánrami vrátane bluesu, folku, gospelu a jazzštandardom. 

Jeho prvou filmovou úlohou bol film Bright Road (1953), v ktorom sa predstavil po boku Dorothy Dandridge. Iróniou bolo, že Belafonteho spev vo filme daboval operný spevák, pretože vlastný Belafonteho hlas bol považovaný za nevhodný pre túto úlohu. Belafonte pomocou svojho hviezdneho vplyvu mohol následne realizovať niekoľko vtedy kontroverzných filmových úloh.  Keďže nebol spokojný s väčšinou ponúkaných filmových úloh, v 60. rokoch sa sústredil na hudbu. V roku 1984 produkoval a skóroval hudobný film Beat Street, ktorý sa zaoberal nárastom hip-hopovej kultúry. Spolu s Arthurom Bakerom vytvoril rovnomenný soundtrack. V polovici 90. rokov si Belafonte opäť zahral vo významnom filme a s Johnom Travoltom sa predstavil v dráme zvrátenej rasy White Man's Burden (1995);

Belafonte bol tri krát ženatý s prvou a druhou manželkou mal po dve deti. Belafonteho politické presvedčenie veľmi inšpiroval spevák, herec a komunistický aktivista Paul Robeson, ktorý ho mentoroval. Robeson sa postavil nielen proti rasovým predsudkom v USA, ale aj proti západnému kolonializmu v Afrike. Úspech Belafonteho nechránil pred kritikou jeho sympatii ku komunizmu alebo pred rasovou diskrimináciou, najmä na americkom juhu a preto tam odmietol v rokoch 1954 až 1961 vystupovať. V roku 1960 sa objavil v reklamnej kampani na kandidáta na demokratického prezidenta Johna F. Kennedyho, neskôr vymenoval Belafonteho za kultúrneho poradcu Mierového zboru. Belafonte predniesol hlavný príhovor na výročnej oslave Dňa práv právomocí severnej Kalifornie ACLU v decembri 2007 a bol ocenený cenou Najvyššieho súdu Earla Warrena za občianske slobody.

silvia "sahier" hiller

Herecká filmografie

Filmy

2018 BlacKkKlansman
2006 Atentát v Ambassadoru
1999 Cena za život (TV film)
1998 Scandalize My Name: Stories from the Blacklist
1997 G.I. Bill: The Law That Changed America, The (TV film)
1996 Kansas City
1995 Černá klec
1994 Pret-A-Porter
1992 Hráč
1984 Routes of Rhythm (TV film)
1982 A veces miro mi vida
1981 Grambling's White Tiger (TV film)
1974 Fred Astaire Salutes the Fox Musicals (TV film) - a.z.
Free to Be... You & Me (TV film)
Ve městě v sobotu večer
1972 Buck a kazatel
1970 Anděl Levine
1969 World in Music, A (TV film)
1968 Petula (TV film)
1959 Svět, maso a ďábel
Zítřek nemá šanci
1957 Island in the Sun
1954 Carmen Jones
1953 Bright Road

Dokumentární

2020 Shared Legacies
The Sit-In: Harry Belafonte Hosts The Tonight Show
2018 Black Hollywood: 'They've Gotta Have Us' (TV seriál)
Legends and Pioneers (E01)
John F. Kennedy Galakonzert 1961 (TV film) - a.z.
Mr. Soul (TV film)
2017 Sammy Davis Jr., hvězda mnoha talentů
Sighted Eyes/Feeling Heart
2016 Nejsem žádný tvůj negr - a.z.
2014 Marsha Hunt's Sweet Adversity
Nat King Cole: Afraid of the Dark
2013 80. léta: Dekáda inspirace (TV seriál)
Last White Knight, The
Moms Mabley: I Got Somethin' to Tell You
The March (TV film)
2012 Hava Nagila: The Movie
Lead Belly: Life, Legend, Legacy
OnePeople: The Celebration
Pod africkou oblohou
2011 Black Power
Cesta ke slávě Tonyho Curtise
Mama Africa - a.z.
Sing Your Song
Univerzita zvaná Sing Sing
2010 When I Rise
2009 Soundtrack for a Revolution
William Kunstler: Disturbing the Universe
2008 The Power of Their Song: The Untold Story of Latin America's New Song Movement
2006 Hurikán Katrina: rekviem o čtyřech dějstvích (TV seriál)
Vzpomínky na mého otce
2005 The Peace!
2003 Příběh pop music a politiky (TV seriál)
2002 Smothered: The Censorship Struggles of the Smothers Brothers Comedy Hour (TV film)
2001 Fidel
Nightclub Years, The (TV film)
Power of Peace (TV seriál)
1996 Danny Kaye: A Legacy of Laughter (TV film)
Jazz '34
1995 Hank Aaron: Chasing the Dream
1990 Eyes on the Prize II (TV seriál)
The Muppets Celebrate Jim Henson (TV film)
1989 We Shall Overcome
1988 First Look - vyp.
Nelson Mandela 70th Birthday Tribute (koncert)
1986 All-Star Celebration Honoring Martin Luther King Jr., An (koncert)
1985 The Rock 'n' Roll Years (TV seriál) - a.z.
We Are the World (koncert)
1984 Der schönste Traum
1983 Drei Lieder
Sag nein
1972 Nationtime - Gary
1970 King: A Filmed Record... Montgomery to Memphis
World of Love, A (TV film)
1957 Heart of Show Business, The

Hudební videoklipy

1985 USA for Africa: We Are the World (hudební videoklip)

Producentská filmografie

Host

TV pořady

2014 Ein Kessel Buntes (TV pořad)
2013 Rokenrolová síň slávy 2013 (TV pořad)
2012 Austropop-Legenden (TV pořad)
2005 Les grands du rire (TV pořad)
1992 American Film Institute Salute to Sidney Poitier, The (TV pořad)
1991 DAS! (TV pořad)
The Very Best of the Ed Sullivan Show 2 (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1980 Heut' abend (TV pořad)
Lou Rawls Parade of Stars (TV pořad)
1979 The 31st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1978 The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (TV pořad)
1972 The Julie Andrews Hour (TV pořad)
1971 The 43rd Annual Academy Awards (TV pořad)
1970 Real Tom Kennedy Show, The (TV pořad)
1963 The 15th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1961 The 13th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1959 The Bell Telephone Hour (TV pořad)
The Revlon Revue (TV pořad)
1956 The 28th Annual Academy Awards (TV pořad)
1949 Sugar Hill Times (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky