Reklama

Reklama

Jörg Kalt

Jörg Kalt

nar. 11.01.1967
Suresnes, Hauts - de - Seine, Francie

zem. 01.07.2007 (40 let)
Vídeň, Wien, Rakousko

Biografie

Rakouský světoběžník narozený ve Francii a vyrůstající v Německu a Švýcarsku byl muž mnoha zájmů. Po studiu práv a němčiny začal pracovat jako novinář, začátkem devadesátých let se rozhodl dělat filmařinu a přijíždí studovat režii do Prahy. Zde natočil svou krátkometrážní prvotinu s Leošem Suchařípou Věčnost začíná tady, v zahraničí uvedenou s anglickým názvem Eternity starts here. Poté se natrvalo usazuje ve Vídni, kde pokračuje ve studiu režie.

V Rakousku kromě menších projektů natočil dva filmy: Richtung Zukunft durch die Nacht (Budoucnost přes noc) a Crash Test Dummies. První z nich mu přinesl ocenění na festivalu pro začínající filmové tvůrce v Berlíně a poté ještě prestižnější cenu poroty na  Max Ophüls Festival v Saarbrückenu (festival německojazyčných filmů, v Německu, Rakousku a Švýcarsku vcelku prestižní záležitost). S druhým ze jmenovaných filmů už soutěžil i na známém Berlinale.

V roce 2007 ve věku čtyřiceti let spáchal sebevraždu, bližší důvody jeho činu rodina neuvedla. Zůstaly po něm dva rozpracované a tím pádem nikdy nedokončené filmy: Tiere (Zvířata) a Zum Essen (K jídlu).

Neklan006

Scenárista

Filmy
2017

Zvířata

Krátkometrážní
1997

Lesen.Macht.Tod

Režisér

Producent

Krátkometrážní
1997

Lesen.Macht.Tod

Reklama

Reklama