foto

Jamel Debbouze

  • nar. 18.6.1975 (44 let)
    Paříž, Île-de-France, Francie

Biografie

Narodil sa 18. júna 1975 v Paríži ako najstarší z piatich súrodencov. Jeho rodičia boli pôvodom Maročania a Jamel spolu s nimi strávil niekoľko rokov v Maroku. Po návrate späť sa usídlili vo francúzskom Trappes a tu Jamel strávil zvyšok svojho detstva. Ako pätnásťročného, keď prechádzal cez koľajnicovú trať na stanici, ho zasiahol vlak idúci rýchlosťou 150 km/h. Následkom tejto nehody prišiel o pohyblivosť pravej ruky.

V roku 1990 stretol Alaina Degoisa, učiteľa a organizátora kurzov divadelnej improvizácie, a pridal sa do jeho hereckého súboru. Vďaka nemu sa zúčastnil aj Francúzskeho šampionátu v improvizácii. Tak započal svoju kariéru komika a herca. Svoju prvú filmovú úlohu dostal v roku 1992 ako 17-ročný, vo filme “Les pierres bleues du désert”. Nasledovalo niekoľko ďalších menších rolí. Prvú veľkú rolu si zahral v roku 1999 vo filme “Le ciel les oiseaux et ta... mère!”. Nomináciu na cenu César za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe si vyslúžil za film “Le fabuleux destin d’Amelie Poulain” (2001). Ďalšie divácky úspešné filmy, v ktorých sa objavil, sú “Asterix & Obelix: Mission Cléopâtre” (2002), “Angel-A” (2005), “Indigènes” (2006) alebo “Astérix aux jeux olympiques” (2008).

Okrem filmu sa venuje aj televíznej tvorbe a divadlu. Účinkoval v seriáli “H” (1998) a vytvoril niekoľko vlastných divadelných show, spomeňme napríklad “Jamel en Scène”, “100% Debbouze” a “Jamel Comedy Club”. S nimi precestoval divadlá po celom Francúzsku a priniesli mu veľký úspech.

V marci 2008 sa zasnúbil s francúzskou reportérkou Mélissou Theuriau, zosobášili sa v máji a v decembri toho istého roku sa Jamel Debouzze stal po prvý raz otcom.

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Filmy

2019 Jusqu'ici tout va bien
2015 La Vache
2013 Má vlast

TV seriály

2015 La petite histoire de France (TV seriál)

Dokumentární

2008 Když už jsme se narodili

Host

TV pořady

2019 Clique dimanche (TV pořad)
2011 Vendredi, tout est permis avec Arthur (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2006 Jamel comedy club (TV pořad)
Jour de fête (TV pořad)
Salut les Terriens (TV pořad)
T'empêches tout le monde de dormir (TV pořad)
2005 Mon plus grand moment de cinéma (TV pořad)
2004 Le grand journal de Canal+ (TV pořad)
Samedi soir avec... (TV pořad)
2003 93 Faubourg Saint-Honoré (TV pořad)
2002 Le pire du Morning Live (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1998 Tout le monde en parle (TV pořad)
Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1987 Nulle part ailleurs (TV pořad)
1986 Élection de Miss France (TV pořad)
1981 13 heures le journal (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Le journal de 20 heures (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(30)