foto

Sheryl Lee

  • nar. 22.4.1967 (53 let)
    Augsburg, Bavorsko, Západní Německo

Biografie

Této americké herečce se dostalo mezinárodní pozornosti v roce 1990 za výkon v kultovní sérii TWIN PEAKS a o dva roky později ve stejnojmenném filmu. Jako diváci jsme ji mohli spatřit například ve filmech UPÍŘI nebo BACKBEAT, či v seriálu KINGPIN.

Sheryl Lee se narodila v západním Německu v rodině umělkyně a architekta. Vyrůstala však v Coloradu ve Spojených státech, kde absolvovala Fairview High School. V její nejznámější roli (série TWIN PEAKS) ztvárnila mladou a mrtvou Lauru Palmer, ale protože si ji David Lynch zamiloval, chtěl, aby se v seriálu vyskytovala i nadále, proto vytvořil postavu identicky vypadající sestřenice Laury Palmer, Maddy Ferguson, již tato herečka ztvárnila.

Co se týče osobního života, Sheryl Lee se scházela s hercem Davidem Duchovnym. Je rozvedená, jejím manželem byl Jesse Diamond, fotograf a syn známého zpěváka Neila Diamonda. Jejich manželství trvalo pouze jeden rok, spolu mají syna Elijaha. Lee cvičí jógu a je nadšeným členem PETA (největší organizace na ochranu zvířat a jejich práv na světě).

phata

Herecká filmografie

Filmy

2018 #SquadGoals
2016 Café society
2014 Jackie & Ryan
Makings of You, The
Twin Peaks: The Missing Pieces
White Bird in a Blizzard
2011 Texaský kat
2010 Do morku kosti
2007 Manchild (TV film)
2006 Cesta do ráje
Nepohodlný svědek (TV film)
2002 Děti na oslavě svých narozenin
2001 Divoký kočky
Navždy svoji (TV film)
1999 Polib nebesa
Tanec smrti
1998 Upíři
1997 Biblické příběhy: David (TV film)
Doteky
The Blood Oranges
Život jako ohňostroj
1996 Matka noc
1995 Homage
Konec sezóny
Zápisky z podzemí
Útěk ze zajetí (TV film)
1994 Backbeat
Don't Do It
Guinevere (TV film)
1992 Dívky z Jersey
Twin Peaks
1991 Love, Lies and Murder (TV film)
1990 Miluji tě k smrti
Zběsilost v srdci
1987 Pink Chiquitas, The

TV seriály

2020 JJ Villard's Fairy Tales (TV seriál)
2019 Correspondence (TV seriál)
2017 Městečko Twin Peaks (TV seriál) - herec, a.z.
Epizoda 18 (S03E18)
Epizoda 17 (S03E17)
Epizoda 10 (S03E10) - a.z.
další epizody (6)
2016 Vražedné Miami (TV seriál)
Keratin a tvář z plakátu (S01E20)
2012 Prozíravost (TV seriál)
Šestaosmdesátý (S01E03)
2010 Anatomie lži (TV seriál)
Dobře mířená kulka (S02E17)
Agentura Jasno (TV seriál)
Dual Spires (S05E12)
2009 Dirty Sexy Money (TV seriál)
The Unexpected Arrival (S02E12)
2008 Dirty Sexy Money (TV seriál)
The Organ Donor (S02E09)
The Plan (S02E08)
The Summer House (S02E07)
další epizody (8)
2007 Dirty Sexy Money (TV seriál)
The Watch (S01E09)
The Country House (S01E08)
The Wedding (S01E07)
2006 Dr. House (TV seriál)
Hůl a schopen (S03E02)
Kriminálka New York (TV seriál)
Výborně, paní Azraelová (S03E09)
One Tree Hill (TV seriál)
The Wind That Blew My Heart Away (S03E13)
I've Got Dreams to Remember (S03E12)
Return of the Future (S03E11)
další epizody (4)
2005 One Tree Hill (TV seriál)
A Multitude of Casualties (S03E05)
An Attempt to Tip the Scales (S03E04)
First Day on a Brand New Planet (S03E03)
další epizody (5)
2004 Zoufalé manželky (TV seriál)
Pilot (S01E01)
2003 Kingpin (TV seriál)
1998 Doktoři z L. A. (TV seriál)
1994 Doktorka Quinnová (TV seriál)
Jiná žena (S02E15)
1991 Městečko Twin Peaks (TV seriál)
Beyond Life and Death (S02E22)
1990 Městečko Twin Peaks (TV seriál)
Arbitrary Law (S02E09)
Drive with a Dead Girl (S02E08)
Lonely Souls (S02E07)
další epizody (17)

Dokumentární

2019 Moving Through Time: Fire Walk with Me Memories
2017 Behind the Red Curtain
I Had Bad Milk in Dehradun
2007 Secrets from Another Place: Creating Twin Peaks

Video kompilace

1994 Red Shoe Diaries 4: Auto Erotica (video kompilace)
1993 Red Shoe Diaries 3: Another Woman's Lipstick (video kompilace)

Producentská filmografie

Filmy

2014 Makings of You, The

Host

TV pořady

1990 The 42nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(30)