foto

Michael Jackson

  • nar. 29.8.1958
    Gary, Indiana, USA
  • zem. 25.6.2009 (50 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Slavný americký zpěvák, tanečník a skladatel, jeden z 9 sourozenců Jacksonových. Zástupce konvenčního popu a taneční hudby vycházející ze soulu. Kromě svého charakteristického vysokého hlasu, rytmického cítění a tanečních schopností je znám i jako velký perfekcionista. Od roku 1967 byl členem rodinné skupiny Jackson 5. Zakladatel dnes již celosvětově známého tanečního kroku "Moonwalk" (měsíční chůze), kdy divák má pocit, že tanečník kráčí vpřed, ve skutečnosti ale kráčí pozpátku.

Po vydání 1. úspěšného sólového singlu Got To Be There (1971) se kariéra skupiny a Michaela jako sólisty rozvíjí souběžně. V počátcích mu pomáhá i jeho přítelkyně, zpěvačka Diana Ross (Jackson ji to později jako skladatel a producent oplatil). Dobře si vedou alba „Got To Be There“ a „Ben“ a v roce 1972 má další hity: Rockin´ Robin, Ain´t No Sunshine a Ben (1. místo v amer. hitp.). V r. 1977 začíná spolupracovat se skladatelem a producentem Quincy Jonesem a objevuje se i ve filmu Wiz. Období velkých sólových úspěchů začíná rokem 1979, v podobě alba „Off The Wall“ a r. 1982 začíná spolupracovat se skladatelem Rodem Tempertonem a ten se podílí i na albu „Thriller“, jednom z největších komerčních trháků všech dob v oblasti pop music. První místa světových hitparád zaznamenává i album „Bad“. V roce 1988 vychází jeho autobiografie Moonwalk. Stejně obrovsky úspěšné jako předchozí desky je i album „Dangerous“ (1992).

Následovala alba "HIStory" (1995), "Blood on the Dance Floor" (1997) a zatím posledním řadovým albem je "Invincible" (2001).

Ocenění: V roce 1983 osm cen Grammy, r. 1989 cena Grammy za videoklip "Leave Me Alone", r. 1993 získal další Grammy v kategorii legenda. Jeho album "Thriller" je zapsáno v v Guinessově knize Rekordů jako nejprodávanější deska všech dob.

Michael Jackson je 2x rozvedený a má tři děti. Dva chlapce a jednu dívku.

bublajsa

Herecká filmografie

Filmy

2012 Elvis Found Alive - a.z.
2010 Michael Jackson's Vision (video kompilace)
2005 The Work of Director Mark Romanek (video kompilace)
2004 Šílenej biják (TV film)
2002 Muži v černém 2
1997 Dennis Pennis R.I.P.
Ghosts
Michael Jackson - Live History World Tour in Munich (1997) (koncert)
1988 Moonwalker
1986 Captain EO
1985 Other Lover, The (TV film)
1978 Wiz on Down the Road
Čaroděj
1974 Free to Be... You & Me (TV film)

TV seriály

2013 Vyprávěj (TV seriál) - a.z.
Nehoda (S05E09) - a.z.
1991 Simpsonovi (TV seriál)
Šílený Homer (S03E01)

Dokumentární

2017 The Jackson 5... Million - a.z.
The Story Within the Story: Gary, Indiana - a.z.
2016 Michael Jackson's Journey from Motown to Off the Wall - a.z.
2015 Amerika v sedmdesátých letech (TV seriál) - a.z.
2014 Autopsy: The Last Hours Of (TV seriál) - a.z.
2012 Freddie Mercury: Příběh
Michael Jackson a Cirque du Soleil (divadelní záznam) - a.z.
Michael Jackson: Bad 25
2011 Michael Jackson a jeho lékař: Osudné přátelství (TV film)
Michael Jackson Život legendy
2010 Michael Jackson: Nedokončená show
2009 Living with Michael Jackson (TV film)
Michael Jackson - Odkaz krále popu
Michael Jackson - Život a smrt krále popu 1958-2009
Michael Jackson's This Is It
Michael Jackson: Odkaz - a.z.
Michael Jackson: Pod rouškou
Michael Jackson: The Untold Story of Neverland
Moonwalking: The True Story of Michael Jackson - Uncensored
Prince & Michael Jackson (TV film) - a.z.
2008 Proboha!
2007 Cruel Camera - a.z.
Disorder in the Court 2: 20 More Outrageous Courtroom Moments (TV film) - a.z.
The McCartney Years
2005 Wacko About Jacko (TV film)
2004 Evolution of Eminem, The (TV film)
Michael Jackson: The One (TV film)
2003 200 Greatest Pop Culture Icons (TV seriál)
A Director's Journey: The Making of 'Red Dragon'
At Large with Geraldo Rivera (TV seriál)
Jay-Kid & Michael Jackson (TV film)
Michael Jackson - pohled do soukromí (TV film)
Michael Jackson Interview: The Footage You Were Never Meant to See, The (TV film)
Michael Jackson's Private Home Movies (TV film)
Michael Jackson: Number Ones (video kompilace)
Nyhetsåret 2003 (TV film)
2002 Liza Minnelli: The E! True Hollywood Story (TV film)
2001 Michael Jackson Live (koncert)
2000 Elizabeth Taylor: A Musical Celebration (TV film)
1999 Michael Jackson (TV film)
Michael Jackson and Friends: A Concert for Kosovo's Children (koncert)
1997 Legenden (TV seriál)
Michael Jackson: HIStory on Film - Volume II (video kompilace)
1995 Koncert Barbry Streisand (koncert)
Michael & Janet Jackson: Scream - HIStory in the Making (TV film)
Soul Train's 25th Anniversary (TV film)
The History of Rock 'N' Roll, Vol. 10 (TV film)
1994 Elvis: The Tribute (TV film)
Letzter Tanz (TV film) - a.z.
1993 A&E Biography: Elizabeth Taylor (TV film)
1992 Michael Jackson Live in Bucharest: The Dangerous Tour (koncert)
1990 Cutting Edge (TV seriál)
Listen Up: The Lives of Quincy Jones
1988 Michael Jackson: Live at Wembley July 16, 1988 (koncert)
Michael Jackson: The Legend Continues
1987 Citizen Steve
Michael Jackson - Mega Star (TV film)
1986 Making of 'Captain Eo', The (TV film)
1985 Frank Sinatra: Portrait of an Album
We Are the World (koncert)
1983 Michael Jackson: Making Michael Jackson's 'Thriller'
Motown 25: Yesterday, Today, Forever (TV film)
1973 Save the Children

TV pořady

2010 Most Expensive Music Videos (TV pořad)
2003 Australian Idol (TV pořad)
Die 10… (TV pořad) - a.z.
2002 American Bandstand's 50th Anniversary Celebration (TV pořad)
Night at the Apollo, A (TV pořad)
2001 MTV Icon: Janet Jackson (TV pořad)
2000 FanClub (TV pořad)
1997 Happy Birthday Elizabeth: A Celebration of Life (TV pořad)
1994 Grammy's Greatest Moments Volume I (TV pořad)
Jackson Family Honors, The (TV pořad)
Televizní noviny (TV pořad)
1993 Michael Jackson Talks to... Oprah Live (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Punkt 12 - Das RTL-Mittagsjournal (TV pořad)
1990 Sammy Davis, Jr. 60th Anniversary Celebration (TV pořad)
1983 Cadence 3 (TV pořad)
1982 Ebony/Jet Showcase (TV pořad)
1981 Diana (TV pořad)
Entertainment Tonight (TV pořad)
1980 Kraft Salutes Disneyland's 25th Anniversary (TV pořad)
1978 20/20 (TV pořad)
Special Sesame Street Christmas, A (TV pořad)
1976 Jacksons, The (TV pořad)
The Sonny and Cher Show (TV pořad)
1975 Cher (TV pořad)
Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1973 Fantástico (TV pořad)
1972 The Midnight Special (TV pořad)
1971 Soul Train (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Hudební videoklipy

2014 Michael Jackson - A Place With No Name (hudební videoklip)
Michael Jackson, Justin Timberlake - Love Never Felt So Good (hudební videoklip)
Michael Jackson: Love Never Felt So Good (hudební videoklip) - a.z.
2011 Michael Jackson and Barry Gibb ' All in Your Name (hudební videoklip)
2010 Michael Jackson - One More Chance (hudební videoklip) - a.z.
2009 Michael Jackson - This Is It (hudební videoklip)
2001 Michael Jackson & Friends - What More Can I Give (hudební videoklip)
Michael Jackson - Cry (hudební videoklip)
Michael Jackson: You Rock My World (hudební videoklip)
1997 Michael Jackson - Blood On The Dance Floor (hudební videoklip)
1996 Michael Jackson - Stranger In Moscow (hudební videoklip)
Michael Jackson - They Don't Care About Us (hudební videoklip)
Michael Jackson - They Don't Care About Us (Official Prison Version) (hudební videoklip)
Michael Jackson - Why (hudební videoklip)
1995 Michael Jackson - Childhood (hudební videoklip)
Michael Jackson - Earth Song (hudební videoklip)
Michael Jackson - You Are Not Alone (hudební videoklip)
Michael Jackson: Video Greatest Hits - HIStory (hudební videoklip)
Scream (hudební videoklip)
1993 Dangerous: The Short Films (hudební videoklip)
Michael Jackson - Give In To Me (hudební videoklip)
Michael Jackson - Gone Too Soon (hudební videoklip)
Michael Jackson - Who is it (hudební videoklip)
Michael Jackson- Will You Be There (hudební videoklip)
Michael Jackson-Whatzupwitu (hudební videoklip)
1992 Michael Jackson - Heal The World (hudební videoklip)
Michael Jackson - In The Closet (hudební videoklip)
Michael Jackson - Jam (hudební videoklip)
Michael Jackson: Remember the Time (hudební videoklip)
1991 Michael Jackson: Black or White (hudební videoklip)
1989 Michael Jackson - Leave Me Alone (hudební videoklip)
Michael Jackson - Liberian Girl (hudební videoklip)
Michael Jackson-2300 Jackson Street (hudební videoklip)
1988 Michael Jackson - Come Together (hudební videoklip)
Michael Jackson - She's out of My Life (hudební videoklip)
Michael Jackson -Speed Demon (hudební videoklip)
Michael Jackson- Another Part Of Me (hudební videoklip)
Michael Jackson-Man in the Mirror (hudební videoklip)
1987 Michael Jackson- The way you make me feel (hudební videoklip)
Michael Jackson: Bad (hudební videoklip)
Michael Jackson: Smooth Criminal (hudební videoklip)
1983 Michael Jackson: Beat It (hudební videoklip)
Michael Jackson: Thriller (hudební videoklip)
Paul McCartney & Michael Jackson: Say Say Say (hudební videoklip)
1982 Michael Jackson: Billie Jean (hudební videoklip)
1981 The Jacksons: Can You Feel It (hudební videoklip)
1980 Michael Jackson: Rock with You (hudební videoklip)
1979 Michael Jackson: Don't Stop 'Til You Get Enough (hudební videoklip)
1978 The Jacksons: Blame It On the Boogie (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Dokumentární

2003 Michael Jackson: Number Ones (video kompilace)
1997 Michael Jackson: HIStory on Film - Volume II (video kompilace)

Hudební videoklipy

1993 Dangerous: The Short Films (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Hudební videoklipy

2014 Michael Jackson: Love Never Felt So Good (hudební videoklip)
1989 Michael Jackson - Liberian Girl (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Hudební videoklipy

1981 The Jacksons: Can You Feel It (hudební videoklip)

Producentská filmografie

Hudební videoklipy

1981 The Jacksons: Can You Feel It (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(151)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace