foto

Neil Young

  • nar. 12.11.1945 (73 let)
    Toronto, Ontario, Kanada
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Neil Young je kanadský hudebník, který se narodil 12.11. 1945 v Torontu ve státě Ontario. Jeho otec pracoval jako novinář, což sebou přinášelo potíže neustálého stěhování podle toho, kde se jeho otec uchytil. Po rozvodu rodičů se ale s matkou usadil ve Winnipegu.

Během svých studií působil Young v několika rockových skupinách, první stabilní skupinou pak byla partička nazvaná Squires. Po odchodu od této kapely působil Young jako sólový folkový zpěvák. Cestoval po Kanadě a na objednávku skládal písně. V tomto období také vznikly jeho nejranější songy.

Ve druhé polovině 60. let přesídlil do Los Angeles, kde údajně pobýval nelegálně až do roku 1970, kdy dostal zelenou kartu. V kalifornské metropoli se Young konečně uchytil jako hudebník.

Pro jeho tvorbu jsou typické záhadné texty a časté experimenty s hudebními žánry. Mezi jeho největší hity patří skladby Heart of Gold, Harvest Moon (folk a akustic rock), Rockin in the Free World či Hey Hey, My My (hard rock). V pozdějších letech své kariéry se věnoval například žánru grunge a několikrát vystoupil s kapelou Pearl Jam.

Neil Young se také podílel na několika filmech jako režisér. Pod pseudonymem Bernard Shakey režiroval nebo spolurežíroval např. RUST NEVER SLEEP (1979), HUMAN HIGHWAY (1982) nebo GREENDALE (2003).

Rondon

Skladatelská filmografie

Filmy

2018 Paradox
2003 Greendale
1995 Mrtvý muž
1980 Bizoni na tahu

Dokumentární

2011 Neil Young Journeys (koncert)
2008 CSNY/Déjà Vu
2006 Neil Young: Heart of Gold (koncert)
2003 Live at Vicar St. (koncert)
1997 Rok koně
1996 Die Bewerbung (TV film)

Hudební videoklipy

2016 Neil Young - Indian Givers (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Filmy

2018 Paradox
2003 Greendale
1990 Hledá se láska
1988 '68
1987 Láska nebeská
1982 Human Highway

Dokumentární

2018 Bachman
2012 A Musicares Tribute to Paul McCartney (koncert)
David Geffen: Král Hollywoodu (TV film)
2011 Bridge School Concerts - 25th Anniversary Edition, The (koncert)
Neil Young Journeys (koncert)
2009 Glastonbury 2009 (koncert)
Neil Young Trunk Show
2008 CSNY/Déjà Vu
Fields of Fuel
Fuel
2006 Neil Young: Heart of Gold (koncert)
2004 Musikprogrammet - programmet om musik (TV seriál)
The Greatest Canadian (TV seriál)
2003 Brian Wilson on Tour
Live at Vicar St. (koncert)
Mayor of the Sunset Strip
Příběh pop music a politiky (TV seriál)
2001 Best of Music Flashback Television Shows: Featuring Music Scene and Hullabaloo, The
2000 Neil Young: Silver and Gold (koncert)
Red Rocks Live: Neil Young Friends & Relatives (koncert)
1997 Rok koně
1996 Dolly Parton: Treasures (TV film)
Farm Aid '96 (koncert)
1995 Farm Aid: The Tenth Anniversary Concert (koncert)
The History of Rock 'N' Roll, Vol. 6 (TV film)
1994 The Complex Sessions (koncert)
1993 Bob Dylan: 30th Anniversary Concert Celebration (koncert)
Willie Nelson: The Big Six-0 (koncert)
1991 Two Rooms: A Tribute to Elton John & Bernie Taupin (koncert)
1990 Famous Last Words (TV seriál)
Weld (koncert)
1989 Freedom (koncert)
1987 Farm Aid '87 (koncert)
Rolling Stone Presents Twenty Years of Rock & Roll (TV film)
1985 Live Aid (koncert)
Tears Are Not Enough
1984 Solo Trans (koncert)
1983 Neil Young in Berlin (koncert)
1979 Rust Never Sleeps (koncert)
1978 Poslední valčík (koncert)
1974 Journey Through the Past
1971 Celebration at Big Sur

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2010 Grammy Awards 2010 (TV pořad)
2006 Mulatschag (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
1997 Farm Aid '97 (TV pořad)
1994 66. Annual Academy Awards (TV pořad)
1991 The Charlie Rose Show (TV pořad)

Hudební videoklipy

2016 Neil Young - Indian Givers (hudební videoklip)
1971 Neil Young - Old man (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Filmy

2003 Greendale
1982 Human Highway

Dokumentární

2008 CSNY/Déjà Vu
1979 Rust Never Sleeps (koncert)
1974 Journey Through the Past

Scenáristická filmografie

Filmy

2003 Greendale
1982 Human Highway

Dokumentární

2008 CSNY/Déjà Vu
1984 Solo Trans (koncert)

Kameramanská filmografie

Filmy

2003 Greendale

Producentská filmografie

Filmy

2003 Greendale

Střihačská filmografie

Dokumentární

1979 Rust Never Sleeps (koncert)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(237)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace