Reklama

Reklama

Julie Walters

Julie Walters

nar. 22.02.1950 (74 let)
Smethwick, West Midlands, England, Velká Británie

Biografie

Julia Mary Walters se narodila 22. února 1950 v anglickém městečku Smethwick v Západním Midlandu nedaleko Birminghamu. Julie pochází ze tří dětí a narodila se jako nejmladší potomek a zároveň jako jediná dcera do irskokatolické rodiny. Juliino vlastní narození bylo velmi komplikované. Během porodu měla pupeční šňůru ovinutou kolem krku a byl dokonce přivolán kněz, aby udělil poslední pomazání. Julie se však jako zázrakem narodila v pořádku a svůj vlastní porod přežila. Její matka Mary Bridget (vlastním jménem O´Brien) byla poštovní úřednicí a její otec Thomas Walters byl stavitelem a dekoratérem. V 18 letech se na přání matky stala ošetřovatelkou a jejím prvním zaměstnáním se stala birminghamská Queen Elizabeth Hospital, kde pracovala jeden rok. V té době se také bláznivě zamilovala a poznala tak svou první opravdovou lásku. Její přítel tehdy studoval sociologii v Manchesteru a byl to právě on, kdo u ní rozpoznal výrazné herecké schopnosti a povzbuzoval ji v rozhodnutí zanechat kariéry ošetřovatelky a stát se herečkou. Julie tedy i přes výrazný nesouhlas své matky odešla z nemocnice a přestěhovala se za svým přítelem do Manchesteru. Zde začala studovat angličtinu a drama na vysoké škole, konkrétně na Manchester Polytechnic (nyní Manchester Metropolitan University).

První herecké zkušenosti, jak už to tak většinou u herců bývá, získávala Julie na divadelních prknech. Po svém studiu se připojila k divadelní společnosti Everyman Theatre v Liverpoolu, kde debutovala na jevišti ve hře Zkrocení zlé ženy. V této době zároveň se začala učit umění stand-up komedie, což se jí v budoucnu velice hodilo. V roce 1976 si pak odbyla svůj divadelní debut v Londýně, a to konkrétně ve hře Funny Peculiar. Avšak ještě rok předtím, v roce 1975, přišla vůbec poprvé do kontaktu s televizní kamerou. Objevila se totiž v jednom z dílů seriálu SECOND CITY FIRSTS. O rok později se pak spolu se svými divadelními kolegy z liverpoolského Everyman Theatre objevila v dokumentu OCCUPY! Další dva roky se však věnovala zase jen divadlu a zdokonalování svého hereckého projevu a získávání dalších hereckých zkušeností, a to především účinkováním v různých kabaretech. V roce 1978 pak přišla velice malá role v televizním filmu a nevypadalo to, že by Julii bylo předurčeno dosáhnout před kamerami nějakých výraznějších úspěchů. Avšak to se změnilo díky tomu, že se v Manchesteru Julie spřátelila s ctižádostivou komičkou a spisovatelkou jménem Victoria Wood. Právě po jejím boku Julie dosáhla poprvé slávy. Ještě, než spolu začaly pracovat pro televizi, zahrály si společně v roce 1978 v divadelní revue In At The Dead. O rok později už spolu účinkují v televizní adaptaci hry Victorie Wood TALENT a v roce 1980 potom v další adaptaci Woodové hry NEARLY A HAPPY ENDING. V roce 1981 se pak samotná Waltersová objevila v další adaptaci, jejíž autorkou byla Woodová, a to sice v HAPPY SINCE I MET YOU. Všechny tyto televizní adaptace provázelo ohromné nadšení a právě sehranost a kvalitní herecké výkony této herecké dvojice oběma aktérkám dopomohly k získání jejich vlastního televizního komediálního seriálu WOOD AND WALTERS, který vznikl v roce 1982 pro Granada Television a dočkal se celkem 7 dílů. Ještě předtím se však Julie Walters stihla objevit ve třech dalších seriálech povětšinou v menších rolích. S Woodovou se Julie na nějakou dobu rozloučila, ale rozhodně to nebyla jejich poslední spolupráce.

Avšak nakonec největší filmové slávy Julie Walters dosáhla za výrazné pomoci divadla. Ještě před televizní spoluprací s Woodovou totiž získala hlavní roli ve světové premiéře divadelní hry Educating Rita, jejímž autorem je Willy Russel. Poprvé se tato hra hrála v Londýně v červnu 1980 a Waltersová svým jedinečným a nepřekonatelným výkonem doslova zazářila a dosáhla ohromné slávy a uznání. Za svůj výkon v roli kadeřnice, která není spokojená se svým životem a rozhodne se zapsat ke studiu na univerzitě, aby si zvýšila své společenské postavení, dokonce Waltersová získala ocenění Variety Critic´s a také ocenění London Critic´s Circle Awards. A tak se nelze ani divit, že po obrovském úspěchu byla tato divadelní hra převedena na filmové plátno. Stalo se tak v roce 1983, název zůstal nezměněný, v české distribuci se film jmenuje RITA SE VZDĚLÁVÁ. Julie Walters dostala šanci si ve filmové verzi svou roli z divadla zopakovat. A znovu si vedla velmi dobře, jejím hereckým kolegou se ve filmu stal Michael Caine a byl to úspěch, film získal tři nominace na Oscara a jedna z těchto nominací byla právě za vynikající výkon Julie, která tak ve 33 letech zakusila, jaké to je být nominovaná na Oscara. Film bohužel ani jednu nominaci neproměnil. Oscar ale nebylo jediné ocenění, na které byla Julie za svůj výkon v tomto filmu nominovaná. A s výjimkou nominace na cenu BAFTA v kategorii „Objev roku“ všechny další nominace už dokázala proměnit, a tak se stala držitelkou ceny BAFTA v kategorii „Nejlepší herečka“ a zároveň hrdou majitelkou Zlatého glóbu. Po tomto úspěchu tedy přicházely další a další role a nominace na filmová ocenění se jen hromadily. Ještě předtím, než si zahrála v tomto úspěšném filmu, však vytvořila jednu ze svých prvních vážných rolí před televizní kamerou, a to sice v televizní minisérii BOYS FROM THE BLACKSTUFF (1982). A právě za výkon v tomto pětidílném televizním filmu získala svou vůbec první nominaci na filmovou cenu, konkrétně se jednalo o nominaci na cenu BAFTA, která však zůstala neproměněna.

Samozřejmě s postupem let získávala stále více hereckých zkušeností a její filmografie se začala postupně zaplňovat. A tak se stalo, že v roce 1985 se svou kamarádkou a spolupracovnicí Victorií Woodovou začaly znovu společně pracovat na dalším projektu, konkrétně na novém komediálním seriálu, tentokráte pro BBC. Seriál dostal název VICTORIA WOOD: AS SEEN ON TV, na televizních obrazovkách se udržel 2 roky a za tuto dobu vzniklo celkem 13 epizod. A zde Julie Walters vytvořila jednu ze svých nejznámějších komediálních rolí, za kterou dokonce získala nominaci na cenu BAFTA za nejlepší komediální výkon. Zahrála si zde paní Overallovou v krátkém seriálu ACORN ANTIQUES, který byl nedílnou součástí výše zmíněného seriálu. Jednalo se o parodii na tzv. mýdlové opery, každý díl měl délku kolem 6 minut a vzniklo celkem 11 dílů. Tato parodie se divákům natolik zalíbila, že v roce 2005 vznikl podle jejího námětu divadelní muzikál (nazvaný Acorn Antiques: The Musical!) a Julie Walters si tam svou roli po nějakých 20 letech zopakovala a zaujala natolik, že získala nominaci na prestižní divadelní cenu Laurence Olivier Award a také nominaci na další divadelní cenu What's On Stage Awards. Tento muzikál byl také ve stejném roce zfilmován, a to samozřejmě opět za přítomnosti Julie Walters.

Ale zpět do poloviny 80. let. Julie už v té době byla známou herečkou, a tak samozřejmě neměla o práci nouzi. V roce 1987 si například zahrála hned ve dvou celovečerních filmech. Tím prvním byl kritiky ceněný film PRICK UP YOUR EARS, kde si zahrála matku známého spisovatele Joe Ortona (kterého ztvárnil Gary Oldman). Druhý film z tohoto roku nese název PERSONAL SERVICES a Julie, která zde ztvárnila hlavní roli servírky, která se stává úspěšnou majitelkou bordelu, získala za tuto roli další nominaci na cenu BAFTA. V roce 1988 přichází jedna z nejšťastnějších událostí v Juliině životě. 26. dubna 1988 se jí a jejímu partnerovi Grantovi Roffeymu narodil první a vlastně jediný potomek, a to sice dcera, která dostala jméno Maisie Mae Roffey. Avšak relativně brzo po této události štěstí vystřídal smutek. Rok 1989 se totiž zapisuje do Juliiny paměti jako rok, kdy navždy ztratila svou matku. Právě v tomto roce totiž její matka zemřela. Ale i přes svůj smutek Julie na práci rozhodně nezanevřela, a tak se ještě v tomtéž roce znovu spojila se svou kamarádkou Victorií Wood a účinkovala v jejím komediálním seriálu VICTORIA WOOD, který má celkem 6 dílů. V témže roce se pak také objevila jako paní Peachumová ve filmové verzi muzikálu Žebrácká opera, která byla pro účely filmu přejmenována jako MACK THE KNIFE. V roce 1990 však přichází další smutná událost, na kterou Julie asi jen velmi nerada vzpomíná. Její dvouletá dcerka totiž právě v tomto roce onemocněla leukémií. Ale jako zázrakem se dokázala uzdravit a tuto zákeřnou nemoc přežít. A tak se Julie s čistým svědomím mohla pustit znovu do herecké práce. Další výraznější filmová role přišla v roce 1991, kdy si Julie zahrála ve filmu STEPPING OUT. Za ztvárnění Very v tomto filmu získala již svou šestou nominaci na cenu BAFTA. V tomto roce si také Julie vyzkoušela roli moderátorky v televizním pořadu JULIE WALTERS AND FRIENDS, kde spolu se svými kolegy zahrála napsané příspěvky od Victorie Wood a Alana Bennetta. Jednalo se však o jednorázovou záležitost a zůstalo jen u jednoho dílu. Z dalších Juliiných rolí bych se ještě zmínil o ztvárnění Diany Longdenové v televizním filmu KDE CHYBĚJÍ SLOVA (Wide-Eyed and Legless), kde si zahrála manželku Jima Broadbenta. Tento film byl natočen v roce 1993 a Julie za něj získala další nominaci na cenu BAFTA.

V průběhu let Julie ztvárňuje další role, ovšem nijak výrazněji nevyčnívala a účinkovala spíše v televizních filmech, seriálech a minisériích. Za zmínku snad stojí pouze drama SISTER MY SISTER z roku 1994, kde Julie ztvárnila roli paní Danzardové, bohaté vdovy, která ve svém domě zaměstnává dvě sestry jako hospodyně. Film získal ocenění na šesti filmových festivalech a patří mezi ty kvalitnější a zdařilejší ve filmografii Julie Walters. V roce 1997 se Julie rozhodla rozloučit se svou svobodou a provdala se za svého dlouholetého přítele Granta Roffeyho, se kterým chodila a žila dlouhých 11 let předtím, než se vzali, a s nímž má dceru. A po svatbě se opět vrací k práci. Další herecký úspěch přichází v roce 1998 díky filmu TITANIC TOWN, kde hraje hlavní roli manželky a matky čtyř dětí, jejíž nejlepší kamarádka je zabita při přestřelce a ona sama se zapojuje do mírového procesu. Za svůj výkon v tomto filmu získala Julie nominaci na Irish Film and Television Award. V roce 1999 pak přichází zatím poslední televizní spolupráce s Victorií Wood. Julie se objevuje v jejím komediálním seriálu DINNERLADIES v roli Petuly Gordinové. Seriál se vysílal 2 roky, dosáhl počtu 16 epizod a Julie si za účinkování v tomto seriálu vysloužila další z mnoha nominací na cenu BAFTA. V roce 1999 se dočkala svého asi nejvýznamnějšího ocenění v životě, které získala přímo z rukou samotné královny Alžběty II. Ano, Julie se stala při příležitosti oslav královniných narozenin držitelkou Řádu britského impéria třídy Officer (Důstojník) za své služby divadlu.

Přichází rok 2000, který je pro Julii přelomový. Dlouho čekala na roli, která by se přiblížila roli Rity, za kterou byla nominovaná na Oscara. A právě v tomto roce se konečně dočkala výrazné role, která, ač je jen rolí vedlejší, přesto je velmi zajímavá a pozoruhodná. A právě Julie díky svým hereckým zkušenostem tuto postavu ztvárnila tak nejlépe, jak jen to bylo možné. Řeč je samozřejmě o ohromně úspěšném dramatu BILLY ELLIOT. Zde Julie ztvárnila roli učitelky tance, která začne trénovat a podporovat hlavního hrdinu v jeho rozhodnutí stát se profesionálním tanečníkem baletu. Tato role asi opravdu nešla lépe zahrát a Julie se dočkala za tento svůj výjimečný výkon celkem 12 nominací na nejrůznější filmové ceny. Mimo jiné se dočkala také své druhé nominace na Oscara, kterého však opět nezískala. Zároveň byla nominována i na další prestižní ceny, jako jsou Zlatý glóbus či Evropská filmová cena. Kromě toho byla nominována také na cenu British Independent Film Awards, Cenu asociace chicagských filmových kritiků, Golden Satellite Award a Screen Actors Guild Award (tady byla nominována jak samostatně, tak i na hromadnou cenu za nejlepší herecký soubor). Avšak některé nominace také proměnila, a tak má za tento film doma ocenění BAFTA, Empire Award, Evening Standard British Film Award a Cenu londýnských filmových kritiků. A tento úspěch jí zřejmě pomohl i k zisku 1. místa v Přehledu největších britských filmových hereček, který byl zveřejněn v roce 2001.

Pokud Julie předtím náhodou měla nedostatek nabídek, tak tenhle úspěch zájem o její talent znovu oživil. V roce 2001 tak Julie ztvárňuje další zajímavou roli ve filmu CIZÍ PŘÍBUZNÍ (My Beautiful Son), a to sice matku, která se kdysi jako neplnoletá rozhodla dát svého syna k adopci a on jí nyní vyhledal, protože má leukémii a jediné, co mu dokáže pomoci, je transplantace kostní dřeně, ke které však potřebuje vhodného dárce z vlastní rodiny. Za tuto roli se Julie dočkala již potřetí ocenění BAFTA a kromě toho nominace na National television Award. Po tomto televizním filmu přichází ještě tentýž rok další úspěch v podobě účasti v komerčním velkofilmu HARRY POTTER A KÁMEN MUDRCŮ. Julie získala totiž roli rázné rusovlasé čarodějky Molly Weasleyové, starostlivé manželky a matky sedmi dětí, včetně nejlepšího kamaráda Harryho Pottera, který se jmenuje Ron Weasley. V tomto filmu se však objeví jen na velmi krátký okamžik, její part netrvá déle než jednu minutu. Ovšem vzhledem k tomu, že její postava je důležitá a objevuje se ve všech knižních dílech o Harrym Potterovi, tak není vůbec překvapivé, že Julie se již stala nedílnou součástí celé série o tomto mladém čaroději, a už ve druhém dílu nazvaném HARRY POTTER A TAJEMNÁ KOMNATA (2002) dostala o něco více prostoru. K vidění byla také ve třetím díle HARRY POTTER A VĚZEŇ Z AZKABANU (2004), čtvrtý díl se však obešel bez její účasti a je to jediný díl této série, ve kterém se neobjevila. Takže jak už jsem naznačil, nechyběla ani v pátém díle nazvaném HARRY POTTER A FÉNIXŮV ŘÁD (2007) a také šestý díl nazvaný HARRY POTTER A PRINC DVOJÍ KRVE (2009) se skví v její filmografii. A podle všech dostupných informací nebude chybět ani v posledním díle, který bude rozdělený na dvě části.

Avšak vraťme se zpátky na začátek 21. století. V roce 2002 přichází účast v dalším ceněném televizním filmu MURDER, za který získává další cenu BAFTA a kromě toho ocenění Royal Television Society. V roce 2003 přicházejí hned dvě zajímavé role. Julie si zahrála v televizní minisérii CANTERBURSKÉ POVÍDKY (Canterbury Tales) roli Beth, za jejíž ztvárnění získala již svou pátou a zatím poslední cenu BAFTA (celkem až dosud získala 12 nominací na tuto cenu). Kromě toho za tuto roli získala ještě nominace na ocenění Broadcasting Press Guild Award a na British Comedy Award. Ve stejném roce pak přijala roli Annie, což je vdova, jejíž manžel umřel na rakovinu, a ona se rozhodne přispět k boji proti této nemoci tím, že se nechá vyfotit nahá do kalendáře. Film se jmenuje HOLKY Z KALENDÁŘE (Calendar Girls) a Julie za ztvárnění této role získala tři nominace na filmové ceny: Empire Award, Golden Satellite Award, Cena londýnských kritiků. V roce 2005 si Waltersová zahrála v televizním filmu roli inspirovanou skutečnou žijící postavou, ztvárnila totiž Marii Stubbs, ženu, která přijala roli ředitelky na problémové škole a rozhodla se bojovat proti zavření školy tím, že nenásilnou formou z neposlušných žáků udělá žáky slušné a vychované, což se jí nakonec skutečně zdaří. Film se jmenuje ŘEDITELKA (Ahead of the Class) a Julie díky tomuto filmu získala nominaci na ocenění Royal Television Society. V roce 2006 dosáhla dalšího velkého úspěchu, když se umístila na 4. místě v divácké anketě britské televizní stanice ITV o 50 největších britských hvězd. V tomto roce se také představuje ve filmu LEKCE ŘÍZENÍ (Driving Lessons) v roli Evie, herečky v penzi, která se spřátelí se svým mladým sedmnáctiletým asistentem (toho hraje Rupert Grint, který ve filmech o Harrym Potterovi ztvárňuje jejího syna Rona). Za tuto roli získala Julie další nominaci na Satellite Award a zároveň získala ocenění Silver St. George na mezinárodním filmovém festivalu v Moskvě. Rok 2007 se pro Julii zřejmě opět stal jedním z těch nezapomenutelných, protože se dočkala od královny Alžběty II. povýšení. V prosinci tohoto roku totiž při příležitosti oslav příchodu roku 2008 získala Julie Řád britského impéria ve vyšší třídě Commander (Velitel). Ale samozřejmě na svou oblíbenou profesi nezapomněla, a tak si v roce 2008 Julie zahrála další ženu ze skutečného života, a to sice Mary Whitehouse, která během svého života vedla kampaň za vkus a slušnost v televizním vysílání. Tento televizní film se jmenuje FILTH: THE MARY WHITEHOUSE STORY a Julie za něj získala svou čtvrtou nominaci na ocenění Satelitte Award (a opět byla neúspěšná). V témže roce si také zahrála jednu z hlavních rolí v komerčně velice úspěšném filmovém muzikálu MAMMA MIA! Jejím zatím posledním filmem je již zmiňovaný šestý film o Harrym Potterovi. Ale zkusme ještě na chvíli zabrousit do Juliina osobního života. V srpnu 2008 totiž vyšlo najevo, že když byla Julie mladá, byla spolu s dalšími třemi mladými dívkami unesena neznámým útočníkem a vystavena sexuálnímu útoku. Dlouho toto trauma držela v tajnosti, až v roce 1995, když jí bylo 45 let, se s tímto zážitkem svěřila manželovi.

Tolik tedy její osobní život a její filmové úspěchy, ale je samozřejmě nutné zastavit se taky u jejích divadelních úspěchů. Na jevišti ztvárnila několik zajímavých rolí. Ze současných her se jedná např. o tituly Foor for Love či Frankie and Johnny at the Clair de Lune. Z klasických her zazářila např. v dramatu od Tennesseeho Williamse Tetovaná růže, v Shakespearově Macbethovi či ve slavné hře Arthura Millera s názvem Všichni moji synové. A právě za svůj výkon v této posledně jmenované hře získala Julie Walters v roce 2001 velice prestižní divadelní ocenění Laurence Olivier Award. Ovšem Julie se nezabývala jen filmem a divadlem. V roce 2007 totiž účinkovala ve vánoční reklamní kampani sítě britských supermarketů Asda a v současnosti se také mimo jiné ve Velké Británii objevuje po boku Patricka Stewarta v televizní reklamě na hru Brain Training pro konzoli Nintendo DS. Kromě toho zároveň nedávno účinkovala v krátkém filmu o škodlivosti kouření, který je součástí cyklu Public Information Film, což je série krátkých filmů vyráběných z pověření britské vlády, které se vysílají během reklamních bloků ve Velké Británii. Kromě herectví se stala příležitostnou spisovatelkou. V roce 1990 jí nepříjemné zážitky, které prožila, když její dcera onemocněla leukémií, inspirovaly k napsání knihy Baby Talk. V roce 2003 vydala svou vlastní biografii pod názvem Julie Walters: Seriously Funny a v létě roku 2006 potom vydala svůj první román s názvem Maggie´s Tree. A jako spisovatelka se také vrátila k sexuálnímu útoku, který v mládí prožila, a podrobně o této události píše ve své autobiografické knize That´s Another Story. Waltersová se však také ještě letos dočká jednoho zvláštního vyznamenání. Získá totiž svou hvězdu na Chodníku slávy (Walk of Stars) na Golden Mile v ulici Broad Street v Birminghamu. Lidé, kteří zde získají svou hvězdu, jsou vyznamenáni za to, že se zasloužili o významný přínos v oblasti hudby, televize, filmu, rozhlasu, divadla, sportu, obchodu či gramotnosti. Kritéria pro udělení hvězdy na tomto chodníku jsou, že ten dotyčný člověk musí mít rozpoznatelný vliv na některou z těchto oblastí a svou profesi vykonává v Birminghamu, nebo pochází původem z této oblasti či má výrazné vazby na Birmingham a Midland. Sama Waltersová o tomto vyznamenání řekla: „Jsem velmi poctěná a šťastná, že lidé z Birminghamu a Západního Midlandu mě chtějí začlenit na svůj Chodník slávy a těším se, až tuto svou hvězdu obdržím. Birmingham a Západní Midland jsou místa, odkud pocházím, kde mám své kořeny a v podstatě to hraje v současnosti velkou roli při vytváření mé osoby.“

Tak to je vše o velmi bohatém profesionálním i osobním životě jedné z předních britských hereček Julie Waltersové. Tato 160 cm vysoká a štíhlá žena s výraznými lícními kostmi pocházející z dělnické třídy, která příští rok oslaví své 60. narozeniny a která s velkou vášní a srdečností účinkuje na anglických jevištích, plátnech a televizních obrazovkách si svým talentem, nakažlivou náladou, sebekritickým smyslem pro humor a především svým vynikajícím herectvím získala srdce diváků po celém světě. Na svém kontě má mnoho rolí, ať už mluvíme o divadle, filmu či televizi. A jak to s její účastí před kamerami vypadá v současné době? Letos v lednu měl ve Velké Británii premiéru biografický televizní snímek A SHORT STAY IN SWITZERLAND a v červenci potom proběhla premiéra již zmíněného šestého dílu Harryho Pottera. Ve výrobě jsou potom filmy DAVID COPPERFIELD a BEAR AND THE BOWE. A v současnosti Julie pilně pracuje na natáčení dvou závěrečných filmů z potterovské série, kde by tato herečka neměla v roli Molly Weasleyové opět chybět. Těšme se tedy na její účast ve filmech HARRY POTTER A RELIKVIE SMRTI – 1. ČÁST (předpokládaná premiéra v roce 2010) a HARRY POTTER A RELIKVIE SMRTI – 2. ČÁST (předpokládaná premiéra v roce 2011). A pokud se nebude scénář příliš lišit od knižní předlohy, tak se máme v podání Julie opravdu na co těšit, především závěr druhé části, ve kterém se chopí hůlky a dokazuje, že není jen mírumilovná žena v domácnosti, by mohl stát za to, pokud nás o něj scénárista nepřipraví. Těšme se tedy na její další herecké výkony a doufejme, že na ní budou čekat jen samé pěkné role. A pokud by náhodou měla pocit, že je přepracovaná, tak se může odreagovat na své 70akrové organické farmě v Západním Sussexu, kde žije se svým manželem, který se o tuto farmu pečlivě stará. Ale věřme, že filmoví tvůrci jí nedají příliš možností k odpočinku a že nás bude Julie svým kvalitním herectvím těšit ještě hodně dlouhou dobu.

Jiří "freddy" Svoboda

Související novinky

Pixar si se ženami nerozumí

Pixar si se ženami nerozumí

20.10.2010

Brenda Chapman (foto), která debutovala Princem Egyptským, měla být první režisérskou pracující pod značkou Pixar. Nakonec k tomu nedojde a produkce studia zůstává „pánskou jízdou“ (nebo spíš… (více)

Herečka

Filmy
2024

Paddington in Peru

2020

Tajemná zahrada

2019

Psí veličenstvo

2018

Mamma Mia! Here We Go Again

 

Mary Poppins se vrací

 

Sherlock Koumes

 

Wild Rose

2017

Filmové hvězdy neumírají v Liverpoolu

 

Paddington 2

Reklama

Reklama

2015

Brooklyn

2014

Effie Grayová

 

Paddington

2013

Harry Hill Movie, The

 

Justin: Jak se stát rytířem

 

Životní šance

2012

Rebelka

2011

Gnomeo & Julie

 

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2

2010

Harry Potter a Relikvie smrti - část 1

 

Mo (TV film)

2009

Harry Potter a Princ dvojí krve

 

Mid Life Christmas (TV film)

 

Short Stay in Switzerland, A (TV film)

2008

Mamma Mia!

 

Obscenita - Příběh Mary Whitehouseové (TV film)

2007

Harry Potter a Fénixův řád

 

Vášeň a cit

2006

Acorn Antiques: The Musical

 

Lekce řízení

 

Záhady Sally Lockhartové - Rubín v kouři (TV film)

2005

Soumrak nad Jižní Afrikou

 

Ředitelka (TV film)

2004

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

 

Mickybo a já

2003

Holky z kalendáře

 

Návrat (TV film)

2002

Harry Potter a Tajemná komnata

 

Murder (TV film)

 

Tři sestry a jeden pohřeb

2001

Cesta domů (TV film)

 

Harry Potter a Kámen mudrců

 

Prokletý láskou

2000

Billy Elliot

1999

Julie Walters Is an Alien in New York (TV film)

1998

Girls' Night

 

Jack and the Beanstalk (TV film)

 

Titanic Town

1996

Drzé holky (TV film)

 

Intimate Relations

1994

Bambino mio (TV film)

 

Pat and Margaret (TV film)

 

Requiem Apache (TV film)

 

Sesterská láska

1993

Clothes in the Wardrobe (TV film)

 

Kde chybějí slova (TV film)

1992

Gerald nebo Geraldina?

 

Victoria Wood's All Day Breakfast (TV film)

1991

Stepping Out

1990

Táta na zabití

1989

Mackie Messer

1988

An Audience with Victoria Wood (TV film)

 

Buster

1987

Nastražte uši

 

Personal Services

1986

Car Trouble

 

The Birthday Party (TV film)

1985

Dítě snů

1984

She'll Be Wearing Pink Pyjamas

 

Unfair Exchanges (TV film)

1983

Rita

1982

Intensive Care (TV film)

1981

Days at the Beach (TV film)

 

Happy Since I Met You (TV film)

 

Nearly a Happy Ending (TV film)

1979

Talent (TV film)

1978

Me! I'm Afraid of Virginia Woolf (TV film)

Seriály
2021

Krtík

2016

Bouřlivé léto v Britské Indii

 

Leaving Home (S02E10)

 

Winner Takes All (S02E09)

 

The Birthday Party (S02E08)

  více epizod (7)
 

National Treasure

 

Episode 4 (E04)

 

Episode 3 (E03)

 

Episode 2 (E02)

 

Episode 1 (E01)

2015

Bouřlivé léto v Britské Indii

 

Epizoda 10 (S01E10)

 

Epizoda 9 (S01E09)

 

Epizoda 8 (S01E08)

  více epizod (7)
2012

V kruhu koruny

 

Jindřich V. (S01E04)

 

Jindřich IV. (2. díl) (S01E03)

 

Jindřich IV. (1. díl) (S01E02)

2011

Jury II, The

2004

Ministry of Mayhem

2003

Canterburské povídky

1999

Oliver Twist

 

In Which All Is Revealed... (E04)

 

Wherein Oliver Is Educated by His Friend Fagin and Delivered Over to Mr. William Sikes (E03)

 

Containing Fresh Discoveries, and Shewing That Surprises, Like Misfortunes, Seldom Come Alone (E02)

 

Wherein It Is Shewn How Oliver Twist Came to Be Born in Such Sad Circumstances (E01)

1998

Dinnerladies

 

Talking Heads 2

1997

Melissa

1995

Jake's Progress

1991

G.B.H.

 

Over and Out (E07)

 

Message Understood (E06)

 

Message Received (E05)

  více epizod (4)
1989

Victoria Wood

1987

Talking Heads

1986

Acorn Antiques

1985

Screen One

 

Screen Two

 

Tajný deník Adriana Molea

 

Theatre Night

 

Victoria Wood: As Seen on TV

1984

Láska a manželství

1982

Boys from the Blackstuff

1981

Wood and Walters

1979

Screenplay

1973

BBC2 Playhouse

1970

Play for Today

Dokumentární
2022

Harry Potter 20 let filmové magie: Návrat do Bradavic (TV film) - a.z.

2019

Svět přírody (seriál) - vypravěč

 

Weasels: Feisty and Fearless - vypravěč (S38E04)

2017

Coastal Railways with Julie Walters (seriál)

2015

Very British Problems (seriál) - vypravěč

2014

Kdo myslíš, že jsi? (seriál)

 

Julie Walters (S11E01)

2013

Šálek čaje s Victorií Wood (seriál)

2011

Harry Potter a jeho 50 nej (TV film)

2009

Creating the World of Harry Potter, Part 2: Characters

2008

ABBA: Mamma Mia! Story (TV film)

2007

The Comedy Map of Britain (seriál)

2001

Billy Elliot Boy, The (TV film)

 

The Sketch Show Story (seriál)

1999

Laughter in the House: The Story of British Sitcom (seriál)

1994

Michael Caine: Rozbití bariéry (TV film)

1976

Occupy!

1967

Omnibus (seriál)

Hudební videoklipy
1988

Phil Collins - Groovy Kind Of Love - a.z.

Divadelní záznam
2012

The Last of the Haussmans

Krátkometrážní
2021

Terry Pratchett: Sněžné miminko (TV film)

2019

Pan Krtík: Královské pozvání

2012

Legenda o medvědovi Mordu

1999

Wetty Hainthropp Investigates (TV film)

1997

Bathtime

Host

Související novinky

Pixar si se ženami nerozumí

Pixar si se ženami nerozumí

20.10.2010

Brenda Chapman (foto), která debutovala Princem Egyptským, měla být první režisérskou pracující pod značkou Pixar. Nakonec k tomu nedojde a produkce studia zůstává „pánskou jízdou“ (nebo spíš… (více)

Reklama

Reklama