foto

Warner Baxter

  • nar. 29.3.1889
    Columbus, Ohio, USA
  • zem. 7.5.1951 (62 let)
    Beverly Hills, Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Jeden blok od nás jsem objevil chlapce, který za pár centů jedl červy a polykal mouchy. Za jednu třetinu zisku jsem ho pak předváděl ve stanu.“ (Baxter tvrdil, že předpoklady k šoubyznysu měl už dávno...)

Warner Leroy Baxter, první Američan s Cenou Akademie pro nejlepšího herce, pocházel z ohijského Columbusu. V roce 1898, to mu bylo devět, se s ním jeho ovdovělá matka přestěhovala do San Franciska, kde po zemětřesení v roce 1906 žili nějakou dobu ve stanu. V roce 1910 už vystupoval v kabaretu a odtud to byl jen krůček na jeviště. Původním povoláním pojišťovací agent, vedoucí prodeje a obchodní cestující začínal svoji filmovou kariéru jako komparzista, rychle se však vypracovával na hvězdu. Začínal v němých filmech. První velká role přišla v roce 1921 v SHELTERED DAUGHTERS. Ve 20. letech bylo podobných rolí téměř padesát.

K nejvýznamnějším filmům z té doby patří VELKÝ GATSBY (1926, dodnes jeden z mnoha ztracených filmů němé éry), ALOMA Z JIŽNÍCH MOŘÍ (Aloma of the South Seas, 1926) se slavnou tanečnicí Gildou Grayovou a NA ZÁPAD OD ZANZIBARU (West of Zanzibar, 1928) s Lonem Chaneyem, kde ztvárnil šikovného doktora, který ovšem neměl daleko ke sklence. Nejslavnější Baxterovou rolí vůbec je pak “Cisco Kid" z westernu VE STARÉ ARIZONĚ (In Old Arizona, 1929). Tento první zvukový, kompletně mluvený western mu také vynesl v roce 1930 Oskara pro “nejlepšího herce v hlavní roli“. Zajímavostí je, že Baxter měl údajně strach z koní a že role byla původně určena Raoulu Walshovi, který ovšem mezitím při autonehodě přišel o oko.

Jak byl příchod zvuku pro řadu herců pohromou, tak byl pro některé přínosem. A Baxter patřil k těm druhým. Zazářil v romantickém muzikálu 42. ULICE (1933), vedle Myrny Loy pak v mysteriózní krimi PENTHOUSE (1933) nebo komediálním dramatu DOSTIHY SMRTI (Broadway Bill, 1934). Podle mnohých jeho nejlepší rolí je však venkovský lékař Samuel Mudd, který nevědomky ošetřuje atentátníka prezidenta Lincolna a následně za to trpí ve Fordově historickém dramatu ZAJATEC OSTROVA ŽRALOKŮ (1936, ve filmu můžeme vedle Baxtera vidět mladou Glorii Stuartovou, která se pak ještě po šedesáti letech zaskvěla v Cameronově Titaniku). V letech 1914-1950 natočil Warner Baxter přes sto filmů.

V roce 1936 byl se svým ročním příjmem 284 tisíc dolarů nejlépe placeným hollywoodským hercem, v roce 1943 však “sklouzl k béčku“ a jako Dr. Ordway se objevoval v sérii kriminálek "Crime Doctor". V onom roce se totiž nervově zhroutil a podle nové smlouvy, aby se nepřetěžoval, měl nadále ročně točit už jen dva filmy. Manželství s Violou Caldwellovou skončilo po dvou letech rozvodem (1911-1913). V roce 1918 se oženil s herečkou Winifred Brysonovou a spolu jim to vydrželo až do jeho smrti. Herec trpěl několik let artritidou a z tohoto důvodu také s cílem zmírnění bolestí podstoupil v roce 1951 lobotomii. Krátce poté však umírá na zápal plic. Pohřben je na hřbitově “Forest Lawn Memorial Park" v kalifornském Glendale. Svoji hvězdu má dnes na hollywoodském "Chodníku slávy" i Waren Baxter.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

1950 State Penitentiary
1949 Prison Warden
The Crime Doctor's Diary
The Devil's Henchmen
1948 The Gentleman from Nowhere
1947 The Crime Doctor's Gamble
The Millerson Case
1946 Crime Doctor's Man Hunt
Just Before Dawn
1945 The Crime Doctor's Courage
The Crime Doctor's Warning
1944 Lady in the Dark
Shadows in the Night
1943 Crime Doctor
Crime Doctor's Strangest Case
1941 Adam Had Four Sons
1940 Earthbound
1939 Barricade
Hlavou do zdi
Return of the Cisco Kid
1938 Hollywood Handicap
I'll Give a Million
Kidnapped
1937 Jeho pravá ruka
Poslední otrokář
Vogues of 1938
1936 Cesta ke slávě
King of Burlesque
Robin Hood z Eldorada
White Hunter
Zajatec ostrova žraloků
Žena v rozvodu
1935 La Fiesta de Santa Barbara
One More Spring
Under the Pampas Moon
1934 As Husbands Go
Dostihy smrti
Grand Canary
Hell in the Heavens
Stand Up and Cheer!
Such Women Are Dangerous
1933 42. ulice
Dangerously Yours
I Loved You Wednesday
Paddy the Next Best Thing
Penthouse
1932 Amateur Daddy
Man About Town
Six Hours to Live
1931 Doctors' Wives
Surrender
The Cisco Kid
The Squaw Man
Their Mad Moment
Táta Dlouhán
Uloupené šperky
1930 Hrdina Arizony
Karneval umělců
Kavalíři smrti
Moc a marnost milionů
1929 Behind That Curtain
Happy Days
Linda
Romance of the Rio Grande
The Far Call
Thru Different Eyes
1928 A Woman's Way
Craig's Wife
Danger Street
Druhý život
In Old Arizona
Kwango
Ramona
Tragedy of Youth, The
1927 Coward, The
Drums of the Desert
Singed
The Telephone Girl
1926 Aloma, dcera džunglí
Mannequin
Mismates
Miss Brewster's Millions
The Great Gatsby
The Runaway
1925 A Son of His Father
Awful Truth, The
My Favorite Wife
Rugged Water
The Air Mail
The Best People
Welcome Home
Zlaté lože
1924 Alimony
Christine of the Hungry Heart
His Forgotten Wife
The Female
The Garden of Weeds
Those Who Dance
1923 Blow Your Own Horn
In Search of a Thrill
St. Elmo
1922 A Girl's Desire
Her Own Money
If I Were Queen
Ninety and Nine, The
The Girl in His Room
1921 Cheated Hearts
First Love
Sheltered Daughters
The Love Charm
1919 Lombardi, Ltd.
1918 All Woman

Dokumentární

1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1950 The Soundman - a.z.
1939 Land of Liberty - a.z.
1936 20th Century Fox Promotional Film
1933 Hollywood on Parade No. A-13

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace