foto

Valeria Golino

  • nar. 22.10.1965 (51 let)
    Neapol, Kampánie, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

22. října 1966 se v Neapoli v Itálii narodila Valeria Golino. Její otec byl italský germanista a matka řecká malířka. Když se rozvedli její rodiče, žila částečně v Neapoli s otcem a částečně v Aténách s matkou. Umí mluvit italsky, řecky, anglicky a německy. Ve 14 letech začala pracovat jako modelka a posléze opustila vysokou školu, když natočila první film LITTLE FIRES (1985).

Na Benátském filmovém festivalu vyhrála cenu za nejlepší herečku ve filmu STORIA D'AMORE (1986) a od roku 1988 pracuje v Hollywoodu. Jejím prvním filmem byl BIG TOP PEE-WEE, kde hrála společně se svým snoubencem Beniciem del Torem. Hrála s ním ještě ve filmech THE INDIAN RUNNER (1991) a SUBMISSION (1995).

V Hollywoodu brzy získala role ve filmech jako RAIN MAN (1988), ŽHAVÉ VÝSTŘELY (1991) či ŽHAVÉ VÝSTŘELY 2 (1993). Pro Žhavé výstřely, kde hrála s Charliem Sheenem, nazpívala píseň „The Man I Love“. Také byla zvažována pro roli Vivian ve filmu PRETTY WOMAN (1990), ale roli získala Julia Roberts, protože Valeria Golino měla silný italský akcent. Její hlas dokonce v Itálii není oceňovaný, často je ve filmech dabována a v Hollywoodu bere kurzy logopedie. Je ale jednou z nejznámějších italských hereček.

V druhé půlce devadesátých letech natáčela filmy jak v Itálii, tak v Americe. Se svojí blízkou kamarádkou Salmou Hayek hrála v životopisném filmu Frida, v nedávné době měla podpůrnou roli v úspěšném francouzském thrilleru Válka policajtů a brzy se společně s Jeanem Renem objeví ve francouzské komedii Cash od režiséra Erica Besnarda.

Vampireman

Herecká filmografie

Filmy

2016 La vita possibile
2015 Anna
Il nome del figlio
La vie très privée de Monsieur Sim
2014 Il ragazzo invisibile
2013 Come il vento
Lidský kapitál
2012 Ouf
2011 Kryptonit!
Un baiser papillon
2010 Amore buio, L'
Škola skončila
2009 Černá ovce
Giulia nechodí večer ven
Hezounci
2008 Ca$h
Caos calmo
2007 Dívka u jezera
Herečky
Moje místo pod sluncem
Nech to být, Johnny!
Sole nero, Il
2006 V této zemi
2005 Guerra di Mario, La
Olé!
Texas
2004 Alive
San Antonio
Válka policajtů
2003 Prendimi e portami via
2002 Frida
Inverno, L'
Julius Caesar (TV film)
Respiro
2001 Hotel
2000 Controvento
Důvod zabíjet
Exitus
Fratello minore, Il
Tama, To
1999 Alexandria Hotel
Co vlastně ženy chtějí?
Harém
1998 Albero delle pere, L'
Side Streets
1997 Acrobate, Le
Nostalgia di protezione
1996 Danza della fata confetto
Escoriandoli
Fratello minore, Il
Příležitostné peklo
Sfagi tou kokora, I
Útěk z L.A.
1995 Čtyři pokoje
Leaving Las Vegas
Submission
1994 Jako dva krokodýlové
Nehynoucí láska
Totální okno
1993 Žhavé výstřely 2
1992 Puerto escondido
1991 Rok zbraní
Vyvrhel
Žhavé výstřely
1990 King's Whore, The
Tracce di vita amorosa
1989 Jarní vody
1988 Big Top Pee-wee
Rain Man
Strach a láska
1987 Muž se zlatými brýlemi
Poslední léto v Tangeru
1986 Detective School Dropouts
Příběh lásky
1985 Figlio mio infinitamente caro
Piccoli fuochi
1984 Slepý, který viděl
Sotto... sotto... strapazzato da anomala passione
1983 Scherzo del destino in agguato dietro l'angolo come un brigante da strada

TV seriály

2013 In Treatment (TV seriál)
1999 Vita che verrà, La (TV seriál)

Dokumentární

2014 Ferite a morte (TV film)
2008 La fabbrica dei tedeschi
2005 L'hebdo cinéma (TV seriál)
Qui veut la peau d'Olivier Marchal?

TV pořady

2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1996 Festivalové vteřiny (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2013 Miele

Scenáristická filmografie

Filmy

2013 Miele

Producentská filmografie

Filmy

2016 Pericle il nero

Dokumentární

2017 Julian Schnabel: A Private Portrait

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(49)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace