foto

Karel Kabíček

  • nar. 22.11.1919
  • zem. 22.9.1979 (59 let)
    Brno, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Karel Kabíček pocházel z Prahy a původně pracoval jako dělník, amatérsky se ale věnoval divadlu. K profesionálnějšímu účinkování se dostal za války, kdy byl členem Dismanova rozhlasového souboru, hercem z povolání se pak stal po osvobození. Krátce působil v divadle Větrník (1947-1948), čtyři roky pak dostával velké příležitosti v zájezdovém souboru Vesnického divadla (1948-1952).

Stěžejní část své herecké dráhy strávil Karel Kabíček v Brně, kde byl dlouholetým členem činohry Státního divadla (1952-1979). Na jevišti se sice musel spokojovat s vedlejšími rolemi, pokaždé ale dokázal zaujmout diváky a zajímavé kreace předvedl v komediálním i dramatickém žánru světové a domácí klasiky. Připomeňme alespoň české hry Gazdina roba, Naši furianti, Lucerna nebo Hrátky s čertem, ze světového repertoáru to byl Sen noci svatojánské nebo Alžběta Anglická.

Spolupráce Karla Kabíčka s filmem byla spíše výjimečná, debutoval menší rolí ve filmu ze sportovního prostředí POSLEDNÍ ETAPA (1962), později spolupracoval spíše s brněnským studiem Československé televize. Věnoval se i práci pro rozhlas, jako pedagog působil také na brněnské JAMU. V nevelkých rolích vesnických dědů se objevil ve filmech O MORAVSKÉ ZEMI (1977) a INDIÁNI Z VĚTROVA (1979).

Karel Kabíček zemřel v Brně 22. září 1979 v nedožitých šedesáti letech.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1980 Noční expres (TV film)
1979 Indiáni z Větrova
Opustíš-li mne... (TV film)
Rozhodčí (TV film)
Živnost jako řemen (TV film)
1978 Pán na inzerát (TV film)
1977 Daleko, hluboko, vysoko (TV film)
Kandidát strany (TV film)
O moravské zemi
Prokop Diviš (TV film)
1976 Nevěsta v pytli (TV film)
Strom vědění dobrého (TV film)
1975 Měsíční víla (TV film)
1973 Kouzelný hrášek (TV film)
Náš táta Bezlíček (TV film)
1972 Hnízdo (TV film)
Venca (TV film)
1971 Čtyři sváteční dny (TV film)
1970 Paradajs (TV film)
Pařížská komuna (TV film)
Růženko, spíte sama? (TV film)
1969 Kaktus, bomba, letadlo (TV film)
Kníže (TV film)
1968 Josefina (TV film)
1967 Den velkého hněvu (TV film)
Okénko od pí Olgy Scheinpflugové (TV film)
1965 Kdo zabil Jean Norwoodovou? (TV film)
Perlový náhrdelník
1963 Totální kuropění (divadelní záznam)
Zmoudření dona Quijota (divadelní záznam)
1962 Poslední etapa

TV seriály

1976 Muž, který nesmí zemřít (TV seriál)
Klan (E02)
1975 Slovácko sa nesúdí (TV seriál)
Parohy (S01E01)

Dokumentární

1966 Vražda na Buchlově (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace