foto

Jacques Dacqmine

  • nar. 30.11.1923
    La Madeleine, Francie
  • zem. 29.3.2010 (86 let)
    Périers-en-Auge, Calvados, Francie

Biografie

Francouzský herec Jacques Dacqmine, celým jménem Jacques René Dacqmine, pocházel z rodiny bohatého průmyslníka a narodil se v La Madeleine na severu Francie. Herectví studoval v průběhu druhé světové války na pařížské konzervatoři a spolu s dalšími mladými herci se poprvé objevil v nevelké roli studenta v romantické komedii PRVNÍ DOSTAVENÍČKO (Premier rendez-vous, 1941). Jako student konzervatoře vystupoval až do roku 1946 na jevišti slavného divadla Comédie Française (Hamlet, Saténový střevíček, Horace), poté se připojil ke společnosti Barrault-Renaud a s ní našel zázemí v divadle Théâtre de Marigny, kde hrál převážně ve francouzské klasice a moderně.

Kromě divadla pokračoval Dacqmine i ve spolupráci s filmem a jeho ušlechtilá tvář jej předurčila k úlohám romantických hrdinů z vyšších společenských kruhů. Z tohoto typu rolí vyniká postava mladého šlechtice Gastona de Sallanches, manžela titulní hrdinky ve třech populárních historických filmech ROZKOŠNÁ CAROLINE (Caroline chérie, 1951), ROZMARNÁ CAROLINE (Un caprice de Caroline chérie, 1953) a SYN SLADKÉ CAROLINE (Le fils de Caroline chérie, 1955). Velké role mu přinesla i řada dalších filmů různých žánrů, začal točit také pro televizi. Manželský pár s Madeleine Robinson vytvořil v kriminálce NA DVA ZÁPADY (À double tour, 1959), významném uměleckém počinu Claude Chabrola. Tady se Dacqmine setkal s J. P. Belmondem, s nímž pak znovu hrál ve VELKÉM RISKU (Classe tous risques, 1960). Hlavní roli pak hrál v dramatu NÁBŘEŽÍ NOTRE-DAME (Quai de Notre dame, 1960), uplatnil se i jako dabér v amerických filmech.

Po ukončení stálého angažmá v Théâtre de Marigny působil Dacqmine na několika dalších scénách, například v Théâtre du Gymnase nebo Odéon Théâtre de France. Úspěšný byl hlavně v díle Jeana Racina nebo Williama Shakespeara. Racinova slavná hra Phèdre se dočkala i filmového zpracování (FEDRA – Phèdre, 1968), v němž se Dacqmine objevil s dalšími významnými divadelními herci. V té době omezoval práci pro film, často ale pracoval pro televizi, i u nás jej diváci mohli vidět například v kriminálních seriálech, účinkoval také v adaptacích divadelních her.

V sedmdesátých letech Dacqmine prakticky zmizel z jevišť i filmových a televizních studií, v té době se věnoval především práci v hereckých odborech (byl předsedou Federace zaměstnanců v umělecké sféře). Své návraty před kameru spojil později především s kriminálními seriály, objevil se v příbězích o komisařích Moulinovi a Maigretovi, vidět jsme jej mohli také ve slavné italské CHOBOTNICI (La piovra, 1984-1985). Znovu hrál i ve filmech (ZLOČIN – Le crime, 1983; MELO, 1985). Z divadelních her připomeňme komedii Le Foyer uváděnou v Théâtre de la Plaine, která získala v roce 1989 Molièrovu cenu za nejlepší představení roku.

Poměrně velké role hrál Jacques Dacqmine nadále také ve filmech, objevil se například v komediích DILETANTKA (La dilettante, 1999) nebo ZLOČIN V RÁJI (Un crime au paradis, 2003), v televizních studiích to byly znovu historické filmy. V menší roli lékaře naposledy hrál ve filmu ADIEU (2003), tehdy také uzavřel svou hereckou kariéru v divadlech.

Jacques Dacqmine zemřel ve vesnici Périers-en-Auge v severní Francii 29. března 2010 ve věku 86 let.

Herecká filmografie

Filmy

2003 Adieu
Happy Victor
Mata Hari, la vraie histoire (TV film)
Rien que du bonheur
2002 La bataille d'Hernani (TV film)
2001 Zločin v ráji
1999 Devátá brána
La Dilettante
1998 ...Comme elle respire
1996 Médée (TV film)
1994 OcchioPinocchio
1993 Germinal
1992 Le secret du petit milliard (TV film)
Un beau petit milliard (TV film)
1991 Fortune Express
Operace Corned Beef
1990 Nová vlna
1989 Erreur de jeunesse
1988 Argent, L' (TV film)
Peníze (TV film)
1987 Noces de plomb (TV film)
1986 Inspektor Lavardin
Mélo
1985 Angelo, tyran de Padoue (TV film)
1983 Zločin
1982 Des yeux pour pleurer (TV film)
1981 Histoires extraordinaires: La chute de la maison Usher (TV film)
Mystère de Saint-Chorlu, Le (TV film)
Staline est mort (TV film)
1980 Jean Jaurès: vie et mort d'un socialiste (TV film)
Le Chaînon Manquant
1979 L'éblouissement (TV film)
Louis XI ou Le pouvoir central (TV film)
Pitié dangereuse, Le (TV film)
1978 Brigade mondaine
Douze heures pour mourir (TV film)
1968 Phèdre
Regret de Pierre Guilhem, Le (TV film)
1965 Coplan FX 18 casse tout
Misère et la gloire, La (TV film)
1964 Coplan, agent secret FX 18
Il terrore dei mantelli rossi
1963 Commissaire mène l'enquête
La rabouilleuse (TV film)
Siegfried (TV film)
1962 Maléfices
1961 L'Affaire Nina B.
Le jeu de la vérité
Mystères de Paris, Les (TV film)
Quai Notre-Dame
1960 Ravissante
Velký risk
1959 Des femmes disparaissent
Na dva západy
1958 La belle et le tzigane
1957 Action immédiate
Charmants garçons
Sylviane de mes nuits
1956 C'est arrivé à Aden
Michal Strogov
1955 Aristocrates, Les
Syn sladké Caroline
1953 Rozmarná Caroline
1951 Rozkošná Caroline
1950 Julie de Carneilhan
1948 Nuit blanche, La
Secret de Mayerling, Le
Sombre dimanche
1946 Affaire du collier de la reine, L'
Macadam
1941 Premier rendez-vous

TV seriály

2001 Algérie des chimères, L' (TV seriál)
Maigret (TV seriál)
Maigret a otevřené okno (E36)
1998 Poursuite du vent, La (TV seriál)
1995 Sandra, princezna rebelka (TV seriál)
1994 Dreyfusova aféra (TV seriál)
1993 Brigada central 2: La guerra blanca (TV seriál)
1988 Affaire Saint-Romans, L' (TV seriál)
1985 Chobotnice 2 (TV seriál)
1984 Piovra, La (TV seriál)
Série noire (TV seriál)
Noces de plomb (E36)
1981 Arcole ou la terre promise (TV seriál)
Nana (TV seriál)
1980 Arsène Lupin joue et perd (TV seriál)
1978 Mutant, Le (TV seriál)
1969 Trésor des Hollandais, Le (TV seriál)
1967 Les dossiers de l'écran (TV seriál)
Malican père et fils (TV seriál)
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1966 Poklad na ostrově (TV seriál)
1964 Abonent na lince U (TV seriál)

Dokumentární

2003 Histoires de fiction (TV seriál)
1943 Premier prix du conservatoire

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace