foto

Andrew V. McLaglen

  • nar. 28.7.1920
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • zem. 30.8.2014 (94 let)

Biografie

Andrew V. McLaglen se narodil v roce 1920 v Londýně. Jeho otcem byl slavný herec Victor McLangen, který získal v roce 1935 Oscara v kategorii nejlepší herec ve filmu Johna Forda Informátor. Mimochodem tento film získal Oscarů vícero – za hudbu, scénář, režii... Je tedy vcelku jasné, po kom zdědil Andrew McLangen umělecký talent. I proto si už v mládí Andrew přidal do jména ono V., aby se tím pomyslně umělecky spojil se svým otcem Victorem.

Andrew V. McLaglen se objevoval zejména ve westernech, kde sekundoval takovým hvězdám jako byli John Wayne nebo Gregory Peck. Další skvělé role ztvárnil McLaglen i v detektivních seriálech. Objevil se také ve válečných filmech, například po boku Roberta Mitchuma a Richarda Burtona ve filmu Válečný kříž.

V 60 letech 20. století je McLaglen spojen se studiem Disney. Zde ztvárnil několik různorodých rolí. V roce 1980 se mihnul ve filmu Sahara a ve stejném roce se objevil spolu s Gregory Peckem a Rogerem Moorem ve filmu Mořští vlci. Mezi poslední filmy, kde Andrew účinkoval patří rozporuplně přijatý Návrat od řeky Kwai z roku 1989.

Rokem 1989 skončila umělecká kariéra Andrewa V. McLaglena, a do dnešních dnů vystupuje už jen jako vitální důchodce.

mican

Režijní filmografie

Filmy

1991 Eye of the Widow
1989 Návrat od řeky Kwai
1985 Tucet špinavců: Druhá mise (TV film)
1983 Sahara
Travis McGee (TV film)
1982 Neviditelní jezdci (TV film)
1980 Mořští vlci
1979 Ffolkes
Válečný kříž
1978 Divoké husy
Trail of Danger (TV film)
1977 Lost in Time (TV film)
Murder at the World Series (TV film)
1976 Banjo Hackett (TV film)
Poslední ostří hoši
1975 Log of the Black Pearl, The (TV film)
Mitchell
Stowaway to the Moon (TV film)
1973 Cahill, U. S. marshal
1971 Fools' Parade
Ještě jeden vlak k vyloupení
Something Big
1970 John Chisum
1969 Neporažení
1968 Bandolero!
Bojovníci s peklem
Ďábelská brigáda
1967 Cesta na západ
Monkeys, Go Home!
The Ballad Of Josie
1966 Záchrana vzácného plemene
1965 Shenandoah
1963 McLintock!
1961 The Little Shepherd of Kingdom Come
1960 Freckles
1957 Abductors, The
1956 Gun the Man Down
Man in the Vault

TV seriály

1986 Na křídlech orlů (TV seriál)
1982 Modrá a šedá (TV seriál)
1977 Code R (TV seriál)
Fantastická cesta (TV seriál)
1972 Banacek (TV seriál)
Hec Ramsey (TV seriál)
1962 The Virginian (TV seriál)
1959 Rawhide (TV seriál)
Perry Mason (TV seriál)
The Case of the Shattered Dream (S02E12)
1958 Perry Mason (TV seriál)
The Case of the Terrified Typist (S01E38)
The Case of the Gilded Lily (S01E34)
The Case of the Screaming Woman (S01E30)
další epizody (5)
1957 Have Gun - Will Travel (TV seriál)
1955 Gunsmoke (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)

Producentská filmografie

Herecká filmografie

Filmy

1945 Paris Underground
1944 Když jsi odešel

Dokumentární

2007 100 Years of John Wayne (TV film)
2005 Budd Boetticher: A Man Can Do That (TV film)

Host

TV pořady

2015 The 87th Annual Academy Awards (TV pořad) - a.z.

Fanoušci tvůrce