foto

Claude Rains

  • nar. 10.11.1889
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • zem. 30.5.1967 (77 let)
    Laconia, New Hampshire, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rains se narodil 10. listopadu 1889 v Londýně. Jeho otcem byl Frederick William Rains, anglický divadelní a filmový herec. Vyrůstal ve čtvrti Camberwell, mluvil přízvukem cockney a trpěl vadou řeči. Svůj divadelní debut si odbyl v 11 letech ve hře Nell of Old Drury.

Jeho herecký talent objevil Sir Herbert Beerbohm Tree, zakladatel Královské Akademie dramatických umění. Tree zaplatil Rainsovi herecké lekce, bez kterých by se v branži jen těžko prosadil. Rains později na Akademii i vyučoval, jeho žáky byli i John Gielgud a Laurence Olivier. Když se stal v Hollywoodu filmovou hvězdou, Gielgud na jeho adresu pronesl: „Velmi mě ovlivnil. Nevím, co se s ním stalo, pravděpodobně selhal jako herec a odešel do Ameriky.“

Bojoval v první světové válce v Londýnském Skotském pluku, kde společně s ním sloužili i herci Basil Rathbone, Ronald Colman a Herbert Marshall. Účast ve válce zlepšila jeho společenské postavení a dosáhl hodnosti kapitána, utrpěl však zranění, kvůli kterému byl do konce života téměř slepý na jedno oko.

Svou hereckou kariéru započal v London Theatre, kde slavil úspěch v hlavní roli hry Ulysses S. Grant. Koncem 20. let přijel do Ameriky a začal hrát v divadlech na Broadwayi. K filmu se dostal docela pozdě a jeho úplně první screen test byl propadák, díky svému osobitému hlasu však nakonec získal hlavní roli ve snímku Jamese Whalea NEVIDITELNÝ MUŽ (1933). Rains označil za strůjce svého úspěchu režiséra Michaela Curtize, který mu dával rady, jak hrát ve filmu a co před kamerou nedělat.

Snímek byl úspěšný a studio Universal se snažilo Rainse obsazovat i do svých dalších hororů, on však nechtěl zůstat pouze u těchto rolí a raději si zahrál Prince Johna v dobrodružném filmu DOBRODRUŽSTVÍ ROBINA HOODA (1938) či zkorumpovaného amerického senátora v oscarovém snímku PAN SMITH PŘICHÁZÍ (1939), za kterou získal nominaci na Oscara. Jednou z jeho nejslavnějších rolí se stal kapitán Louis Renault v romantickém dramatu CASABLANCA (1942), za kterou získal svou druhou nominaci na Oscara za vedlejší roli. V roce 1943 se objevil v hlavní roli barevného remaku FANTÓM OPERY. O rok později byl opět nominován na Oscara za snímek PAN SKEFFINGTON (1944). Stal se vůbec prvním hercem, který obdržel milionový honorář, získal ho za roli Julia Caesara v britském snímku CAESAR A KLEOPATRA (1945). Svou čtvrtou a poslední oscarovou nominaci získal za Hitchcockův noirový thriller POVĚSTNÝ MUŽ (1946), ani jednu z nominací však neproměnil.

Velmi populárním hercem zůstal i v 50. letech a na začátku 60. let. V Browningově televizním muzikálu THE PIED PIPER OF HAMELIN (1957) musel zpívat a tančit a v USA byl často reprízován. V LAWRENCI Z ARÁBIE (1962) ztvárnil Drydena, cynického britského diplomata. Rolí krále Heroda v historickém dramatu NEJVĚTŠÍ PŘÍBĚH VŠECH DOB (1965) se definitivně rozloučil s filmovým světem.

Díky svému hlasu dostal i několik zakázek od nahrávacích společností, namluvil například několik příběhů z bible pro děti. V roce 1939 se stal občanem USA. Oženil se celkem šestkrát, pět manželství skončilo rozvodem.

Ve 40. letech si pořídil farmu v Pennsylvánii a v přestávkách během natáčení studoval zemědělské technologie. Nakonec farmu prodal, když se potřetí rozvedl. Rains zemřel na břišní krvácení 30. května 1967 ve věku 77 let. Je pochován na Red Hill Cemetery v New Hampshire a má svou hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy.

Jan "Dreadd" Konvalinka

Herecká filmografie

Filmy

1966 The Wolfman - a.z.
1965 Největší příběh všech dob
1963 Twilight of Honor
1962 Lawrence z Arábie
1961 Il pianeta degli uomini spenti
1960 Shangri-La (TV film)
Ztracený svět
1959 Once Upon a Christmas Time (TV film)
Once Upon a Christmas Tree (TV film)
This Earth Is Mine
1957 Pied Piper of Hamelin, The (TV film)
1956 Lisbon
1952 The Man Who Watched Trains Go By
1951 Sealed Cargo
1950 Cesta bez návratu
White Tower, The
1949 Rope of Sand
Song of Surrender
Vášniví přátelé
1947 The Unsuspected
1946 Angel on My Shoulder
Deception
Pověstný muž
1945 Caesar a Kleopatra
Strange Holiday
This Love of Ours
1944 Pan Skeffington
Passage to Marseille
1943 Fantom opery
Forever and a Day
1942 Casablanca
Kings Row
Přístav lásky
Život je cesta
1941 Four Mothers
Vlkodlak
Záhadný pan Jordan
1940 Lady with Red Hair
Pán sedmi moří
Saturday's Children
1939 Daughters Courageous
Four Wives
Juarez
Pan Smith přichází
Sons of Liberty
They Made Me a Criminal
1938 Dobrodružství Robina Hooda
Four Daughters
Gold Is Where You Find It
White Banners
1937 Stolen Holiday
The Prince and the Pauper
They Won't Forget
1936 Anthony Adverse
Hearts Divided
1935 Mystery of Edwin Drood
The Last Outpost
1934 Crime Without Passion
The Clairvoyant
The Man Who Reclaimed His Head
1933 Neviditelný muž
1920 Build Thy House

TV seriály

1963 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
1953 Medallion Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2007 Cinemassacre's Monster Madness (TV seriál) - a.z.
1998 Historie hororu (TV film)
1983 The Moviemakers (TV seriál)
1979 The Horror Show - a.z.
1939 Land of Liberty - a.z.
1938 Breakdowns of 1938
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace