foto

Sami Frey

  • nar. 13.10.1937 (81 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzský herec Sami Frey byl v mládí uznávaným představitelem psychicky složitých postav, naši diváci jej však mají spojeného s vedlejšími rolemi v komerčněji zaměřených filmech. Narodil se v Paříži jako Samuel Frey, jeho rodina byla židovského původu. Oba rodiče zahynuli za války v německých koncentračních táborech, on sám se při německé razii na rodný dům zachránil tím, že se schoval do koše na prádlo. Po válce vyrůstal u příbuzných, kteří nijak nebránili jeho uměleckým zájmům a umožnili mu studovat herectví ve slavné škole René Simona.

Ve filmu se poprvé objevil v devatenácti letech v režii Roberta Hosseina (ODPUSŤTE NAŠE VINY – Pardonnez nos offenses, 1956). Souběžně začal vystupovat v divadle a v klasickém i moderním repertoáru vystřídal několik pařížškých divadel. Po několika menších filmových rolích na sebe poprvé výrazně upozornil postavou zavražděného dirigenta Gilberta po boku Brigitte Bardot a Marie-José Nat v Clouzotově dramatu PRAVDA (La vérité, 1960). Vzápětí jej začali vyhledávat i tvůrci nové vlny, například Agnès Varda (CLÉO OD PĚTI DO SEDMI – Cléo de 5 à 7, 1961) nebo Jean-Luc Godard (BANDA PRO SEBE – Bande à part, 1964). Točil také ve Španělsku nebo Itálii, kde s Catherine Deneuve vytvořil ústřední pár ve filmu STÁLOST ROZUMU (La costanza della ragione, 1965). Koncem padesátých let byla Freyovou partnerkou v soukromém životě herečka Pascale Audret (1936-2000), po natáčení zmíněného filmu PRAVDA prožíval bouřlivý milostný vztah s Brigitte Bardot (*1934), který počátkem šedesátých let plnil stránky společenských časopisů.

Během šedesátých let trvaleji působil na scéně divadla Théâtre Antoine, kde hrál v osvědčených kusech moderny i klasiky (V houštinách měst, Saténový střevíček, Berenika), zúčastňoval se také divadelního festivalu v Avignonu a příležitostně začal spolupracovat s televizí. Naši diváci si jej nejspíše spojí s vedlejší rolí perského vyslance Bachtiary Beje ve filmu ANGELIKA A KRÁL (Angélique et le roi, 1965), historický kostým pak na sebe oblékl také jako markýz de Guéron žárlivě chránící svoji sestru v komedii MANŽELÉ Z ROKU II (Les mariés de l′an II, 1971). Točil také v Československu a hlavní roli hrál ve slovensko-francouzském filmu KRÁLOVSKÝ HON (La chase royale, 1969), nedlouho nato byl hostem na festivalu v Karlových Varech (1972).

K vrcholům filmového herectví dospěl Sami Frey počátkem sedmdesátých let, kdy k dokonalosti vypiloval své kreace psychicky rozpolcených mladých mužů; titulní roli ztvárnil například ve filmu M JAKO MATHIEU (M comme Mathieu, 1973), známější je postava exmilence titulní hrdinky (Romy Schneider) v lyrickém příběhu CÉSAR A ROSALIE (César et Rosalie, 1972). Hlavních rolí hrál v té době více, ovšem filmy u nás nebyly nikdy uvedeny. Pestrost jeho herectví dokládá i komediální poloha (PROČ NE? – Pourquoi pas?, 1976). Jestliže v 70. letech byl poměrně vytíženým filmovým hercem, později se začal znovu věnovat více divadlu, na dvou hrách Harolda Pintera si vyzkoušel i divadelní režii. Velkým úspěchem pro něj byla divadelní hra Vzpomínám si od Georgese Péreca, která mu vynesla Cenu svazu kritiky a nominaci pro nejlepšího herce v rámci prestižních Molièrových cen (1989). V soukromí se usadil a delší dobu byla jeho partnerkou herečka Delphine Seyrig (1932-1990), s níž žil až do její smrti.

Z Freyovy pozdější filmografie připomeňme drama Claude Millera ZHOUBNÉ PÁTRÁNÍ (Mortelle randonée, 1983), o něco později pak postavu mušketýra Aramise ve filmu D′ARTAGNANOVA DCERA (La fille d′Artagnan, 1994). Za hlavní roli ve filmu VE SPOLEČNOSTI ANTONINA ARTAUDA (En compagnie d′Antonin Artaud, 1993) byl oceněn jako nejlepší herec na festivalu v Namuru. Jestliže ve svých začátcích hrál často zraňované milence starších žen, z poslední doby můžeme připomenout opačný případ, kdy jako starý jezdecký mistr nabízí oporu výrazně mladší Mathilde Seigner (POZVÁNKA K TANCI – Danse avec lui, 2007).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2017 Číslo jedna
2015 Marguerite a Julien
2012 Nez dans le ruisseau, Le
2009 Mensch
2008 Nuit de chien
2007 Pozvánka k tanci
2006 Svatební režisér
2005 Hledejte Anthonyho
2004 PiperMint... das Leben möglicherweise
2002 La Repentie
2000 Herci
1996 Adrien Lesage: Un week-end en Bourgogne (TV film)
Les menteurs
1995 Adrien Lesage: Ma fille est impossible (TV film)
L'Amour conjugal
1994 D'Artagnanova dcera
Traps
1993 Déménagement, Le (TV film)
En compagnie d'Antonin Artaud
1992 Voix, La
Zwischensaison
1991 Contre l'oubli
1990 L'Africana
1989 Deux Fragonard, Les
1988 Bête dans la jungle, La (TV film)
Kámen mudrců
1987 Laputa
Z písku a z krve
Černá vdova
1986 L'unique
L'état de grâce
La Barbe-bleue (TV film)
Sauve-toi, Lola
1985 La vie de famille
Été provisoire, L'
1984 Malá bubenice
Une rébellion à Romans
Vysoká pojistka
1983 Métamorphose, La (TV film)
Zhoubné pátrání
1981 Jacksonina cesta (TV film)
Voleur d'enfants, Le (TV film)
1979 Écoute voir...
1978 Guerres civiles en France
Une page d'amour
1977 Pourquoi pas!
1976 Le jeu du solitaire
Néa
1975 Eine Frau zieht ein (TV film)
1974 Jardin qui bascule, Le
La confession d'un enfant du siècle (TV film)
Sladký film
1973 'M' comme Mathieu
1972 César a Rosalie
Le Journal d'un suicidé
Paulina 1880
Rak
Žluté je slunce
1971 Manželé z roku II
1970 Die Marquise von B. (TV film)
1969 Královský hon
Mister Freedom
1968 Manon 70
Écume des jours, L'
1966 Angelika a král
Destin de Rossel, Le (TV film)
1965 Genousie (TV film)
balle au coeur, Une
1964 Banda pro sebe
Stálost rozumu
1963 Appartement des filles, L'
Juego de la verdad, El
1962 Cléo od pěti do sedmi
Il disordine
Les sept péchés capitaux
Tereza Desqueyrouxová
1961 Gioventù di notte
Les fiancés du pont Mac Donald ou (Méfiez-vous des lunettes noires)
1960 Pravda
1959 Le Travail c'est la liberte
Nuit des traqués, La
1958 Jeux dangereux, Les

TV seriály

1993 Monologues (TV seriál)
1988 War and Remembrance (TV seriál)
1979 Un comédien lit un auteur (TV seriál)

Dokumentární

2013 Brigitte Bardot: Nepochopená (TV film) - a.z.
2006 Kdo byl Kafka?
1990 Un film sur Georges Pérec: Te souviens-tu de Gaspard Winckler? - Vous souvenez-vous de Gaspard Winckler? (TV film)
1966 Qui êtes-vous Polly Maggoo ?

Režijní filmografie

Dokumentární

1975 Autour de Jeanne Dielman

Kameramanská filmografie

Dokumentární

1975 Autour de Jeanne Dielman

Střihačská filmografie

Dokumentární

1975 Autour de Jeanne Dielman

Host

TV pořady

1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace