foto

Michael Murphy

  • nar. 5.5.1938 (79 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Michael George Murphy se narodil v Los Angeles, Kalifornii jako syn učitelky Gruzie Arlyn a obchodníka Bearla Brantonema Murphyho. Navštěvoval univerzitu University of California v Los Angeles, kde studoval učitelství, stejně jako jeho matka. Po studiu sloužil v námořní pěchotě Spojených států, hned potom, co se vrátil začal pracovat jako učitel na střední škole v západním Los Angeles po dobu dvou let. Práce ho ale nenaplňovala tolik, aby u ní zůstal a tak se rozhodl zkusit herectví.

Mezi jeho nejslavnější snímky patří Rozvedená žena (1978), Manhattan (1979), kde si zahrál kamaráda Woodyho Allena z vysoké školy nebo jako právník Alan Kligman ve filmu Magnolia (1999). Michael Murphy je známý svojí častou spoluprací s režisérem Robertem Altmanem. Zahrál si například kapitána Ezekiela Bradburyho v seriálu MASH nebo si zahrál ve filmech jako Brewster McCloud (1970), Nashville (1975), Countdown (1968), Toho chladného dne v parku (1969), McCabe a paní Millerová (1971) a další filmy. Michael si zahrál skoro ve všech filmech režiséra Roberta Altmana, jejich posledním společným filmem byl Kansas City z roku 1996. Zajímavostí je, že i když společně pracovali na tolika filmech a byli dobrými přáteli, tak Michael nikdy nezískal hlavní roli, hrál pouze role vedlejší, které se vyznačovali morálně dvojznačnými charaktery v autoritativních pozicích včetně politiků, manažerů a právníků.

Michael Murphy se v roce 1988 oženil s kanadskou herečkou Wendy Crewson, manželství skončilo rozvodem v roce 2009 a vzešli z něho dvě děti - dcera Maggie narozená v roce 1989 a syn John narozený v roce 1992.

Tereza "Streeper" Filounková

Herecká filmografie

Filmy

2017 Indian Horse
2014 Fall
2013 Útok na Bílý dům
2009 Greta
The Trotsky
2008 Přednosti života (TV film)
2006 Calvin a Frannie (TV film)
Daleko od ní
X-Men: Poslední vzdor
Žabákova dobrodružství (TV film)
2005 Heights
Hunt for Justice (TV film)
Stav nouze (TV film)
2004 Behind the Scenes: Tanner on Tanner
Hvězda
H2O (TV film)
Silver City
Tricks
2003 Stopy (TV film)
Tápání v temnotách (TV film)
2002 Živě z Bagdádu (TV film)
2001 Drsná škola
Zastřelte Reagana (TV film)
2000 Umění boje
1999 Magnolia
1998 Indiscretion of an American Wife (TV film)
Island, The
Sleeping Dogs Lie
1997 Breaking the Surface: The Greg Louganis Story (TV film)
Soukromé neřesti
1996 Kansas City
Největší lež (TV film)
Special Report: Journey to Mars (TV film)
1995 Lháři
Truman (TV film)
1994 Totální okno
1992 Batman se vrací
Cena úspěchu dojde!
Dead Ahead: The Exxon Valdez Disaster (TV film)
1989 Shocker
Tailspin: Behind the Korean Airliner Tragedy (TV film)
1988 Vojenský soud se vzbouřenci z lodi Caine (TV film)
1986 Salvador
Šokovaná
1984 Cloak & Dagger
Countdown to Looking Glass (TV film)
Talk to Me
1983 Hot Money
1982 Rok nebezpečného života
Rules of Marriage, The (TV film)
1981 Divné chování
1979 Manhattan
The Class of Miss MacMichael
3 by Cheever: O Youth and Beauty! (TV film)
1978 Rozvedená žena
1977 The Great Bank Hoax
1976 Bell, Book and Candle (TV film)
Na černé listině
1975 Nashville
1974 Autobiography of Miss Jane Pittman, The (TV film)
Fáze IV
I Love You... Good-bye
1973 Thief Who Came to Dinner, The
1972 Co dál, doktore?
Pokřivená srdce (TV film)
1971 McCabe a paní Millerová
1970 Brewster McCloud
Count Yorga, Vampire
MASH
1969 Tichá dohoda
Toho chladného dne v parku
1968 Legenda o Lylah Clarové
1967 Elvis Presley: Pořádný průšvih
Let na Měsíc
1964 Nightmare in Chicago (TV film)

TV seriály

2011 Lovci zločinců (TV seriál)
Number Crunch (S01E10)
2010 The Bridge (TV seriál)
2004 Tanner on Tanner (TV seriál)
This Is Wonderland (TV seriál)
1998 Irish in America: Long Journey Home, The (TV seriál)
1988 Tanner '88 (TV seriál)
1987 Hard Copy (TV seriál)
1983 Two Marriages (TV seriál)
1962 Combat! (TV seriál)

Dokumentární

2016 American Experience: Bonnie & Clyde (TV film) - vyp.
Close Encounters with Vilmos Zsigmond
The Mine Wars - vyp.
2015 American Experience: The Forgotten Plague (TV film) - vyp.
2014 Altman
American Experience: Butch Cassidy and the Sundance Kid (TV film) - vyp.
2010 Wyatt Earp (TV film)
1976 The Making of 'The Front' (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace