foto

Eric Szmanda

  • nar. 24.7.1975 (44 let)
    Milwaukee, Wisconsin, USA

Biografie

Narodil se 24. 7. 1975 v Milwaukee v USA. Navštěvoval střední školu v Mukwonago ve Wisconsinu, kde v roce 1993 maturoval. Byl členem divadelního kroužku a zahrál si v mnoha hrách. Také k muzice měl blíž než ke kterémukoli školnímu předmětu, a tak pokud zmizel za školu (a nebyla to výjimka), našli ho u jeho oblíbených bubnů. Po skončení školy se dlouho rozhodoval, jestli do budoucna zvolí muziku nebo film.

"Nevím, co mě vlastně baví víc, a tak se snažím co nejvíc skloubit obojí dohromady," říká a slova doplnil činy, když založil vlastní produkční společnost.. U několika filmů se tak objevil jako hudební poradce např. film "Life as a House". Eric je velkým fanouškem Marylina Mansona. V roce 2003 dokonce hrál v Mansonově klipu "Saint", ale tento videoklip nebyl v USA nikdy uveřejněn.

Před kamerou se Eric poprvé objevil v roce 1999 v televizním filmu Dodge´s City a poté si zahrál v několika seriálech. Nabídka na roli v Kriminálce Las Vegas přišla v roce 2000 a zajistila mu celosvětovou pozornost.

"Greg je sympaťák. Myslím, že bych si s ním v mnoha věcech rozuměl," srovnává se Eric se seriálovou postavou. U divaček jednoznačně zvítězil a to mu pomohlo i v další kariéře. O miláčka žen projevili zájem filmoví producenti a nejspíš o něm ještě uslyšíme. Eric však nezapomíná ani na prkna, která znamenají svět. Je v angažmá hollywoodského divadla Stages Theatre Center.

Líbí se mu hudba Islandské skupiny Sigur Rós. Má dva bratry: Roba a Bretta. Během natáčení seriálu Kriminálka Las Vegas žil Eric několik měsíců v domácnosti kolegy z CSI, George Eadse, kde se staral o jeho psa, protože George byl mimo město a Eric se nabídl, že mu psa pohlídá. Eric má psa, zlatého retrievra, který se jmenuje Dax.V současné době žije v Los Angeles.

Scrat

Herecká filmografie

Filmy

2019 Adverse
2018 Near Extinction: Shangri-La (TV film)
2015 CSI: Immortality (TV film)
2012 Nebezpečná touha (TV film)
2005 Little Athens
Sněhový zázrak (TV film)
2004 True Vinyl
2002 Pravidla vášně
2000 100 sladkých holek
Big Time
1999 Dodge's City (TV film)

TV seriály

2015 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Finále, druhá část (S16E02)
Finále, první část (S16E01)
Koncovka (S15E18)
další epizody (8)
2014 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Mrtvý les (S15E12)
Útočný úhel (S15E11)
Mrtvé mantinely (S15E10)
další epizody (23)
2013 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Zatoulaný sob (S14E11)
Dámská jízda (S14E10)
Volný pokoj (S14E09)
další epizody (23)
2012 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Riskantní let (S13E10)
Neobvyklí podezřelí (S13E09)
Zapálená kriminalistka (S13E08)
další epizody (21)
2011 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Potíže s genetikou (S12E10)
Jako na zip (S12E09)
Zločin za zločinem (S12E08)
další epizody (21)
2010 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
418/427 (S11E10)
Království divočiny (S11E09)
Až se voda s ohněm shodne (S11E08)
další epizody (23)
2009 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Radši umřít (S10E10)
Slepé střevo navíc (S10E09)
Smrt na bowlingu (S10E08)
další epizody (25)
2008 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
19 svisle (1) (S09E09)
Mladík a jeho ságo (S09E08)
Kdyby, třeba, možná (S09E07)
další epizody (16)
2007 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Kdo se psy spává (S08E10)
Švábi (S08E09)
Dám se zabít (S08E08)
další epizody (24)
2006 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Lokomotivy (S07E10)
Živoucí legenda (S07E09)
Shoda okolností (S07E08)
další epizody (23)
2005 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Zátiší (S06E10)
Psí život (S06E09)
Letí tudy střela II. (S06E08)
další epizody (24)
2004 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Nejde o lidi (S05E10)
Mea Culpa (S05E09)
Proměny (S05E08)
další epizody (22)
2003 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Zběsilé dospívání (S04E10)
Grissom versus sopka (S04E09)
Poslední představení (S04E08)
další epizody (23)
2002 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Smrt mezi mraky (S03E10)
Touha po krvi (S03E09)
Smrt před kamerou (S03E08)
další epizody (20)
2001 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Chlap jako já (S02E12)
Co přináší trpělivost (S02E11)
Ellie (S02E10)
další epizody (25)
2000 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Nepřátelská obloha (S01E09)
Anonym (S01E08)
Pokrevní pouta (S01E07)
další epizody (8)
1998 Síť (TV seriál)

Hudební videoklipy

2004 Marilyn Manson: (s)AINT (hudební videoklip)