foto

Linden Ashby

  • nar. 23.5.1960 (60 let)
    Atlantic Beach, Florida, USA

Biografie

Celé jeho jméno zní Clarence Linden Garnett Ashby III. Do filmových kronik se zapsal jako typická hvězdička laciných béčkových videosnímků, převážně s akční tématikou. Spíše než herecký talent zde mohl uplatnit svůj vzhled a sportovní zdatnost.

Narodil se na prosluněné Floridě a už od devíti let se věnoval surfování v němž se dokonce zúčastnil několika prestižních turnajů. Mezi jeho další záliby patří potápění, golf, tenis, jízda na koni a především bojová umění, které sice začal studovat až ve svých jedenadvaceti letech, avšak s o to větší intenzitou. Trénoval karate, taekwondo a několik různých stylů kung-fu.

Nejprve studoval psychologii a ekonomiku, avšak již po prvním roce vysokou školu vyměnil za hereckou kariéru. Od poloviny 80. let se objevoval v televizi i ve filmu. Zahrál si třeba v nekonečném teenagerském seriálu MELROSE PLACE. V r.1990 se dočkal i první hlavní role v hororu NOČNÍ ANDĚL. Výrazně na sebe upozornil o čtyři roky později vedlejší úlohou Morgana Earpa v úspěšném westernu s Kevinem Costnerem a Gene Hackmanem WYATT EARP. Největší slávu mu však přinesla postava herce Johnny Cage, jenž se zúčastní velkolepého turnaje v bojových uměních v kultovním akčním béčku MORTAL KOMBAT. V této roli nahradil původně obsazeného Brandona Lee, jenž před začátkem natáčení tragicky zahynul.

V dalších letech Ashby už nedokázal podobný úspěch zopakovat a beznadějně uvízl v televizních a nízkorozpočtových projektech. Nadále je však hojně obsazován i do titulních rolí. Za zmínku stojí třeba jeho účast na třetím díle akčního zombie hororu RESIDENT EVIL: ZÁNIK.

Linden Ashby je od r.1986 ženatý se spíše televizní herečkou Susan Walters a má s ní dvě dcery.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2020 Escaping My Stalker (TV film)
2018 A Daughter's Revenge (TV film)
2016 Beta Test
Resident Evil: Poslední kapitola - a.z.
2013 Iron Man 3
The Perfect Boss (TV film)
2012 Gabe the Cupid Dog
2011 Field of Vision (TV film)
Protivný sprostý holky 2 (TV film)
2010 Vezmi si mě (TV film)
2009 Anakonda 4: Cesta krve (TV film)
Hladová hra
Podezřelá
Poslední noc
Sexy party 3: Prvák
Stripped Naked
2008 Maturitní ples
Tíživé svědomí (TV film)
Vražedné finále
2007 Dobří sousedé (TV film)
Plot 7
Resident Evil: Zánik
2006 Směr smrt (TV film)
Sokyně (TV film)
Zvrácená láska (TV film)
2005 Nebezpečné hry 3 (TV film)
Nezvratný důkaz (TV film)
Smrtelná lavina
2004 Nebezpečné hry 2
2003 Company You Keep, The
Shrink Rap
Štvaná žena
2002 Fits and Starts
Na konci sil
Sniper 2 (TV film)
2001 Tváří v tvář nepříteli
2000 Hodiny smrti
Nebezpečná přitažlivost
Time of Her Time
1999 Soudný den
Where the Truth Lies (TV film)
1998 Jezero (TV film)
Murder She Purred: A Mrs. Murphy Mystery (TV film)
Utajená krása (TV film)
Útočiště
1997 Smrt milionáře (TV film)
Výbuch
1996 Cadillac Ranch
Temný anděl (TV film)
1995 Mortal Kombat
1994 8 sekund
Green Dolphin Beat (TV film)
Wyatt Earp
1993 Archa neviňátek
1992 Fifteenth Phase of the Moon (TV film)
Inside Out III
Superpilot
1991 Dokonalá nevěsta (TV film)
1990 Noční anděl
Pán a paní Bridgeovi
1987 Ubohá bohatá dívka (TV film)
Vlkodlak se vrací (TV film)

TV seriály

2020 Maličkosti (TV seriál)
Černý pátek (S02E08)
Loni ve stejnou dobu (S02E07)
Supernova (S02E01)
Námořní vyšetřovací služba: New Orleans (TV seriál)
Pride and Prejudice (S06E16)
2019 Maličkosti (TV seriál)
Noční trh (S01E09)
Pondělí, lásky čas (S01E08)
Všechno nejlepší, ku*** (S01E04)
další epizody (5)
2017 Lifeline (TV seriál)
Vlčí mládě (TV seriál)
The Wolves of War (S06E20)
Broken Glass (S06E19)
Genotype (S06E18)
další epizody (14)
2016 Vlčí mládě (TV seriál)
Radio Silence (S06E05)
Relics (S06E04)
Sundowning (S06E03)
další epizody (12)
2015 Vlčí mládě (TV seriál)
Status Asthmaticus (S05E10)
Lies of Omission (S05E09)
Ouroboros (S05E08)
další epizody (9)
2014 Vlčí mládě (TV seriál)
Klam a zmatek (S04E12)
Slib mrtvým (S04E11)
Zrůdy (S04E10)
další epizody (21)
2013 Vlčí mládě (TV seriál)
Zatmění Měsíce (S03E12)
Úmluva alf (S03E11)
Přehlížený (S03E10)
další epizody (10)
Army Wives (TV seriál)
Damaged (S07E12)
Blood and Treasure (S07E09)
Losing Battles (S07E06)
2012 Vlčí mládě (TV seriál)
Mistrovský plán (S02E12)
Válečné pole (S02E11)
Fúrie (S02E10)
další epizody (11)
Army Wives (TV seriál)
Baby Steps (S06E18)
Tough Love (S06E15)
Perchance to Dream (S06E02)
2011 Franklin a Bash (TV seriál)
Pilot (S01E01)
Necessary Roughness (TV seriál)
Baggage Claim (S01E11)
Vlčí mládě (TV seriál)
Zákony lovce (S01E12)
Ples (S01E11)
Druhý kapitán (S01E10)
další epizody (10)
2010 Za branou (TV seriál)
Moving Day (E13)
Identity Crisis (E09)
Dog Eat Dog (E08)
další epizody (4)
2009 Army Wives (TV seriál)
Shrapnel and Alibis (S03E16)
2005 Agentura bez rizika (TV seriál)
Kriminálka Miami (TV seriál)
Trojitá vražda (S04E05)
2002 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Tváří v tvář (S03E04)
2000 Válka sousedů (TV seriál)
1998 Melrose Place (TV seriál)
Buona Sera, Mr. Campbell: Part 2 (S07E07)
Buona Sera, Mr. Campbell: Part 1 (S07E06)
As Bad as It Gets (S07E05)
další epizody (20)
1997 Válka špionů (TV seriál)
Melrose Place (TV seriál)
A Tree Talks in Melrose (S06E13)
A Bump in the Night (S06E12)
Everybody Comes to Kyle's (S06E11)
další epizody (13)
1993 Melrose Place (TV seriál)
Burákové máslo a žárlivost (S01E20)
Malá sestřička (S01E19)
1990 MacGyver (TV seriál)
Dvacet otázek (S06E04)
1989 Adam 12 (TV seriál)
1983 Loving (TV seriál)

Dokumentární

2008 Band of the Sand: Actors Unite
Beyond Raccoon City: Unearthing 'Resident Evil: Extinction'
Players: The Cast of 'Extinction', The

Režijní filmografie

Filmy

2020 Escaping My Stalker (TV film)

TV seriály

2017 Vlčí mládě (TV seriál)
Face-to-Faceless (S06E14)