foto

Corey Feldman

  • nar. 16.7.1971 (47 let)
    Chatsworth, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Chovám se úměrně svému věku. Jsem v rozpuku mládí a mladej budu jen jednou.“ - Teddy Duchamp, STŮJ PŘI MNĚ

Corey Scott Feldman se narodil 16. července 1971 v Chatsworthu v Kalifornii jako druhé z pěti dětí Boba a Sheily Feldmanových. Poprvé se objevil před kamerou už jako tříletý v reklamě na McDonald. O 5 let později následoval nepříliš úspěšný sitcom o nepříliš úspěšném dětském baseballovém týmu „THE BAD NEWS BEARS“ (podle „překvapivě“ docela úspěšného stejnojmenného filmu z roku 1976), po jehož zádech se v témže roce vyškrábal až na stříbrné plátno, když se coby „chlapec v muzeu“ mihl ve sci-fi ČAS PO ČASE s Malcolmem McDowellem v hlavní roli.

V roce 1984 přišla po letech proštěkaných v televizi první větší filmová role ve čtvrtém díle populární slasherové série 80. let PÁTEK TŘINÁCTÉHO. Corey si tu zahrál Tommyho Jarvise, obrýleného třináctiletého kluka se zálibou ve výrobě hororových masek, jehož rodinu napadne skutečný maskovaný zabiják Jason Voorhees a Tommy ho jeho vlastní mačetou pošle do kytek. Frustrace dětského herce nuceného mrhat svým talentem na čurdy v televizi sehrála při finálním souboji svoje a chudáka Jasona musel v následujícím díle, natočeném o rok později, zaskočit někdo jiný. Bohužel to platilo i o Coreym, se kterým sice tvůrci zpočátku počítali i pro další díl, ale protože už tou dobou pracoval na něčem jiném, zůstalo nakonec jen u malého camea na začátku filmu.

Po čtvrtém Pátku následovaly tři silné tituly. Ve stejném roce jako s Jasonem, se Corey vypořádal ještě s GREMLINS, zlomyslnými příšerkami ze stejnojmenné rodinné komedie režiséra Joe Danta, která se stala hitem vánoc 1985. V následujícím roce pak Corey absolvoval na filmovém plátně dvě velké anabáze. V rozjívených ROŠŤACÍCH (1986) Richarda Donnera, produkovaných stejně jako předchozí GREMLINS Stevenem Spielbergem (který byl autorem námětu ROŠŤÁKŮ, zatímco scénáře obou snímků měl na svědomí Chris Columbus), se vydal hledat pirátský poklad, zatímco ve vážněji odstíněné kingovské adaptaci Roba Reinera STŮJ PŘI MNĚ pátral po těle zmizelého chlapce.

„Lesi, to co máš v peněžence, to není JEN tak nějakej kus papíru, to je řidičskej průkaz, a není to JEN řidičskej průkaz, je to průkaz na auto, a není to JEN průkaz na auto, je to průkaz na život, na svobodu, na to moct jet kamkoliv, kdykoliv a s kýmkoliv si vybereš.“ - Dean, ŘIDIČÁK

Přišel čas přeřadit na ještě vyšší rychlost. V roce 1987 se Corey objevil ve vedlejší roli bláznivého upírobijce v hororové komedii Joela Schumachera ZTRACENÍ CHLAPCI, která se do hollywoodských análů zapsala jako „ten film, kde poprvé Corey potkal Coreyho“. Druhým Coreym byl jiný nadějný dětský herec Corey Haim (STŘÍBRNÁ KULKA), stejný ročník jako Feldman. Z těch dvou producenti ustavili značku známou jako The Two Coreys, která měla v dalších třech letech cenu zlata. Jejich společné bláznivé komedie jako ŘIDIČÁK a DREAM A LITTLE DREAM, mezi nimiž Feldman stihl ještě černou komedii LIDÉ Z PŘEDMĚSTÍ s Tomem Hanksem, udělaly z obou nejlépe placené hollywoodské „spratky“ druhé poloviny 80. let. Pravidelně se usmívali z obálek časopisů pro mladistvé, vymetali jeden večírek za druhým a kamarádili s Michaelem Jacksonem. Tíha popularity je ale brzy pěkně zpracovala a oba skončili na drogách, odvykačce a smetišti popkulturních dějin.

90. léta proživořil Corey na štěcích v áčkách (MAVERICK, NABITÁ ZBRAŇ), hlavních rolích v béčkách (EDGE OF HONOR, A DANGEROUS PLACE, VOODOO), filmech neochotně se loučících s mrtvými 80. léty (MEATBALLS 4), výstupech v show Howarda Sterna, televizních pořadech věnovaným celebritám jako SURREAL LIFE a jako hlas Donatella z celovečerních ŽELV NINJA I a III. Natočil rovněž několik dalších filmů s druhým Coreym (BLOWN AWAY, LAST RESORT, DREAM A LITTLE DREAM 2, BUSTED, přičemž na posledním jmenovaném si zkusil i režii), jejichž slabý ohlas jim ale jen potvrdil, že doba jejich slávy už definitivně minula.

V současnosti se Corey plně věnuje své hudební kariéře, na kterou se vrhl po ukončení léčení v roce 1991. U nás jsme ho mohli naposledy vidět jako jednu z mnoha bývalých dětských hvězd, které se mihly v taškařici Davida Spadea VELKÉ DÍTĚ DICKIE ROBERTS.

Josef "choze" Blažek

Herecká filmografie

Filmy

2018 Corbin Nash
The Epidemic
2017 Sunday Night Slaughter, The
2016 Intrusion: Disconnected
JOB's Daughter
2015 Body High
2014 The M Word
2013 Exposure
Zero Dark Dirty
Zombex
2012 6 Degrees of Hell
Worth: The Testimony of Johnny St. James
Zombie King, The
2010 Ztracení chlapci: Žízeň
2009 Hooking Up
Lucky Fritz
2008 Terror Inside
Ztracení chlapci: Upíří kmen
2005 Space Daze
2004 Beze svědků
Puppet Master vs. Demonic Toys (TV film)
Serial Killing 4 Dummys
The Birthday
2003 Sláva jen pro mrtvé
Velké dítě Dickie Roberts
2002 Bikini Bandits
Don't Try This at Home: The Tour
2001 My Life as a Troll
Seance
2000 Honba za výhrou
The Scarecrow
Toxický mstitel 4: Masakr ve městě
1999 Born Bad
1998 Legie (TV film)
Muž z bouře
She's Too Tall
Thief & the Stripper, The
Waterfront, The
1997 Busted
1996 Evil Obsession
Povídky ze záhrobí: Upíří nevěstinec
South Beach Academy
1995 Red Line
Sni svůj krátký sen 2
Voodoo: Kruté čarodějnictví
1994 Maverick
National Lampoon a škola akvalungu
Nebezpečné místo
Skrytá kamera
1993 Nabitá zbraň 1
No Surrender
Stepmonster
Želví nindžové III
1992 Blown Away
Meatballs: Na plný plyn
Piko a Kolumbus
Round Trip to Heaven
1991 Edge of Honor
Rock 'n' Roll High School Forever
1990 Exile (TV film)
Želví nindžové
1989 15 and Getting Straight (TV film)
Lidé z předměstí
Sni svůj krátký sen
1988 Pátek třináctého 7
Řidičák
1987 Ztracení chlapci
1986 Pátek třináctého 6: Jason žije
Stůj při mně
1985 Pátek třináctého 5
Rošťáci
1984 Gremlins
Pátek třináctého 4
1983 Still the Beaver (TV film)
1982 Kid with the Broken Halo, The (TV film)
1981 Liška a pes
1980 Father Figure (TV film)
How to Eat Like a Child (TV film)
1979 Willa (TV film)
Čas po čase

TV seriály

2017 Americký táta (TV seriál)
A Whole Slotta Love (S14E08)
2013 #7DaysLater (TV seriál)
Turbo R.A.Ke.Ta. (TV seriál)
2010 Warren the Ape (TV seriál)
2009 Splatter (TV seriál)
2005 Robot Chicken (TV seriál)
2004 Robotí superopice v akci! (TV seriál)
2003 Cram (TV seriál)
Ten, kdo tě chrání (TV seriál)
You Belong to Me (S02E12)
2002 Greg the Bunny (TV seriál)
2000 Syn pláže (TV seriál)
1999 Sonic Underground (TV seriál)
Vlkodlak Tommy (TV seriál)
1998 Vrána (TV seriál)
1995 Cesta do neznáma (TV seriál)
Pošukové (TV seriál)
1994 Burkeho zákon (TV seriál)
1992 Ženatý se závazky (TV seriál)
Něco jako coura (S07E02)
1989 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
1983 Lottery! (TV seriál)
1982 Gloria (TV seriál)
Madame's Place (TV seriál)
Na zdraví (TV seriál)
Rodinná pouta (TV seriál)
1979 Bad News Bears, The (TV seriál)
1978 Mork & Mindy (TV seriál)
1977 Eight Is Enough (TV seriál)
The Love Boat (TV seriál)
1976 Alice (TV seriál)
1975 One Day at a Time (TV seriál)

Dokumentární

2017 I Am Sam Kinison
Roadie- the Documentary
2015 Tom Felton Meets the Superfans (TV film)
2014 An Open Secret - a.z.
That Guy Dick Miller
2013 Crystal Lake Memories: The Complete History of Friday the 13th
Love All Humans
2012 Affair of the Heart, An
Slice and Dice: The Slasher Film Forever
2011 The Hollywood Complex
2005 Forever in Our Hearts: The Making of Documentary (TV film)
Make Your Own Damn Movie!
2004 American Fame Pt. 1: Drowning River Phoenix
Schůzka s Drew
2003 Favorite Stars: Then & Now (TV film)
I Love the '80s Strikes Back (TV seriál)
Intimate Portrait: Vanessa Marcil (TV film)
Mayor of the Sunset Strip
2002 Apocalypse Soon: The Making of 'Citizen Toxie'
Project Redlight
ShirleyMania (TV film)
2001 Porn Star: The Legend of Ron Jeremy
2000 Walking the Tracks: The Summer of 'Stand by Me'
1999 The Directors (TV seriál)
1997 Michael Jackson: HIStory on Film - Volume II (video kompilace)
1993 Canceled Lives: Letters from the Inside
1991 Edge of Budget: The Making of Edge of Honor

TV pořady

2017 Megyn Kelly Today (TV pořad)
2008 Strašidelné příběhy celebrit (TV pořad)
2007 Two Coreys, The (TV pořad)
2004 Fashion News Live (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Surreal Life, The (TV pořad)
1998 Hollywood Squares (TV pořad)
1994 Howard Stern (TV pořad)
1990 The Howard Stern Show (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1978 20/20 (TV pořad)

Hudební videoklipy

2013 30 Seconds to Mars: City of Angels (hudební videoklip)
Corey Feldman – Ascension Millennium (hudební videoklip)
2011 Katy Perry - Last Friday Night (T.G.I.F.) (hudební videoklip)
1989 Michael Jackson: Liberian Girl (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Filmy

1997 Busted
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace