foto

Miloš Pietor

  • nar. 3.2.1933
    Bratislava, Slovensko, Československo
  • zem. 25.3.1991 (58 let)
    Bratislava, Slovensko, Československo

Biografie

Miloš Pietor patril do významného slovenského rodu, z ktorého pochádzalo viacero aktérov Slovenskej politiky, ktorá od 60 rokov tvarovala celkovú národno- umeleckú, ale aj politickú kultúru .Bol absolventom herectva na Štátnom konzervatóriu. V roku 1959 ukončil štúdium réžie na VŠMU.

Jeho umelecká kariéra začala v pozícií režiséra v činohre Divadla Jonáša Záborského v Prešove, následne v  Divadle Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene a v martinskom Divadle SNP, kde bol aj umeleckým šéfom. Jeho kroky následne viedli do Slovenského hlavného mesta, kde sa presadil najskôr v Divadle Nová Scéna a následne opäť ako režisér v Slovenskom Národnom Divadle. V druhej polovici sedemdesiatych rokov minulého storočia sa stal taktiež pedagógom na VŠMU.

V roku 1990 dosiahol jednu z najzásadnejších kultúrnych funkcií v rámci Slovenska a bol menovaný za riaditeľa Slovenského Národného Divadla. Okrem režisérskeho talentu pán Pietor oplýval taktiež hereckým talentom a objavil sa najmä vo vedľajších úlohách dnes už zľudovelých filmových titulov ako Pacho hybský zbojník, Plavčík a Vratko alebo Sváko Ragan. Režisérsku stoličku zastával nie len v divadelnom prostredí, ale uviedol aj veľké množstvo hier v televíznom naštudovaní.

Zomrel tragicky na následky nešťastného pádu zo schodov v jeho vlastnom dome. Syn Miloša Pietora, Miloš Pietor mladší sa stal úspešným scénickým výtvarníkom a známym interiérovým dizajnérom.

Patrik "Patrik200s" x

Herecká filmografie

Filmy

1991 Čerti nespia (TV film)
1989 Chodník cez Dunaj (TV film)
Muž v soli (TV film)
Posledné hry (TV film)
1988 Terno (TV film)
1987 Matej Bel z Očovej (TV film)
1986 Zakázané uvoľnenie
1985 Bankinghouse Khuwich and comp. (TV film)
Hĺbkový rekord (TV film)
Sekera (TV film)
Zbierka zaujímavostí (TV film)
1983 Miesto pre dvoch osamelých cyklistov (TV film)
1981 Dovolenka v Taliansku (TV film)
Tři zlaté vlasy děda Vševěda
1979 Mišo (TV film)
Uzlíky nádeje (TV film)
1978 Stůl pro čtrnáct (TV film)
1977 Vianočné oblátky (TV film)
1976 Slnko vychádza nad Prašivou (TV film)
Stratená dolina
Sváko Ragan (TV film)
1975 Pacho, hybský zbojník
Pani Heléne (TV film)
1972 Adam Šangala (TV film)
1971 Nevesta hôľ

TV seriály

1987 Válka volů (TV seriál)
Před mnichovskými branami (E06)
Pomsta (E05)
Vítězství (E04)
další epizody (6)
1986 Alžbetin dvor (TV seriál)
Prekliaty rod (E02)
1985 To je váš prípad, Šetaffy (TV seriál)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Stellis vinctus (E03)
Anatomia Pragensis (E02)
1976 My sme malí muzikanti (TV seriál)

Režijní filmografie

Filmy

1990 Narodeniny v hoteli (TV film)
Nežiadúci účinok (TV film)
Útrapy z rozumu (TV film)
Čistá práca (TV film)
1989 Medveď (TV film)
Pytačky (TV film)
Reverend (TV film)
Zázrak svätého Vitalija (TV film)
1988 Exemplárny prípad (TV film)
Na také prípady sa nezabúda (TV film)
Tony peňazí (TV film)
1987 Posledná hodina (TV film)
Smrť s fotografiou (TV film)
Sudca vo vlastnej pasci (TV film)
Vážny život (TV film)
Čakanie na všedné dni (TV film)
1986 Hriech (TV film)
Moliére (TV film)
Posledná zastávka (TV film)
Sokovia (TV film)
1984 Dedova truhlica (TV film)
Epizóda (TV film)
Ukradnutý biely slon (TV film)
1983 Drotár (TV film)
Dvojaký život doktora Šela (TV film)
Mefisto a Faust v Paríži (TV film)
Tomáš a Zuzana (TV film)
1982 Bite sa, pán Jedlinský! (TV film)
Doktor Bencúr (TV film)
Májový víkend (TV film)
Nech sa niekto opováži alebo ako Ďuro Konôpka o fujaru prišiel (TV film)
Posledný svojho rodu (TV film)
Veľké preteky (TV film)
Veľké šťastie (TV film)
Vlci (TV film)
Živý sen (TV film)
1981 Jediný syn (TV film)
Miesto na slnku (TV film)
Mojmír II. (TV film)
Rembrandt van Rijn (TV film)
1980 Faidra (TV film)
Hrdina na titulnú stranu (TV film)
Narodeniny (TV film)
Pozor na anjelov (TV film)
Teta na zjedenie (TV film)
Šuchot suchého lístia (TV film)
1979 Dvanásť nahnevaných mužov (TV film)
Olejkár (TV film)
Sobáš po imeretínsky (TV film)
Sonatína pre páva (TV film)
Šimon a Veronika (TV film)
1978 Inkognito (TV film)
Muž z Manassasu (TV film)
Strýčkov sen (TV film)
Článok na prvú stranu (TV film)
1977 Ako to bolo naozaj: Adam a Eva (TV film)
Ako to bolo naozaj: Ako to bolo s Helenou (TV film)
Ako to bolo naozaj: Múdry Šalamún (TV film)
Biele vrany (TV film)
Príležitosť pre osamelého muža (TV film)
Ženatý za živa (TV film)
1976 Demižón (TV film)
Dni Turbinovcov (TV film)
Nora (TV film)
Plukovník Chabert (TV film)
Sen o Krištofovi Kolumbusovi (TV film)
Serafinka a Cézar (TV film)
Šachy (TV film)
1975 Chlapské leto (TV film)
Predajňa 044 (TV film)
Profesor Poležajev (TV film)
Čokoládový hrdina (TV film)
1974 Koktejl (TV film)
Maľovaná lopata (TV film)
Netrpezlivosť srdca (TV film)
Nezaľúbený párik (TV film)
Poznáte mliečnu cestu? (TV film)
Prípad z Amagerskej lúky (TV film)
1973 Hermína (TV film)
Lupiči v Hammerponde (TV film)
Nepriatelia (TV film)
Pán profesor odchádza (TV film)
Statky zmätky (TV film)
Teta z Paríža (TV film)
Trpaslíci s rodokmeňom (TV film)
Will Shakespeare (TV film)
1972 Apollón z Bellacu (TV film)
Domov (TV film)
Nečakaná návšteva (TV film)
Susedia (TV film)
1971 Chirurg Platon Krečet (TV film)
Strašne ošemetná situácia (TV film)
Žena v župane (TV film)
1970 Bývalí ľudia (TV film)
Jubileum (TV film)
Svadba (TV film)
Zdravý nemocný (TV film)
1969 Pravda je mŕtva (TV film)
Slučka alebo Smrť na splátky (TV film)
1968 Strojopisci (TV film)
1967 Horiaci muž (TV film)

TV seriály

1975 Divadlo v dome (TV seriál)
Bazár v chalupe (E05)
Reklamný úsmev (E02)
Noví susedia (E01)

Dokumentární

1983 Revolučná etuda, Belasé kone na červenej tráve (TV film)

TV pořady

1983 Smejeme sa storočiami (TV pořad)

Divadelní záznam

1987 Henrich IV. (divadelní záznam)
Páni Glembayovci (divadelní záznam)
1979 Nový život (divadelní záznam)
1976 Hamlet (divadelní záznam)
1974 Mizantrop (divadelní záznam)
1968 Chrobák v hlave (divadelní záznam)
Na dne (divadelní záznam)

Scenáristická filmografie

Filmy

1990 Útrapy z rozumu (TV film)
1986 Hriech (TV film)
Moliére (TV film)
Posledná zastávka (TV film)
1983 Drotár (TV film)
1980 Faidra (TV film)
1974 Nezaľúbený párik (TV film)
1973 Pán profesor odchádza (TV film)
1969 Pravda je mŕtva (TV film)

Dokumentární

1983 Revolučná etuda, Belasé kone na červenej tráve (TV film)

Host

TV pořady

1992 Spomienky na spomienky (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)

Fanoušci tvůrce