foto

Jana Semschová

  • nar. 5.3.1955 (66 let)
    Československo

Biografie

Jana Semschová je česká převážně televizní režisérka, která se však vedle této profese věnuje také psaní detektivek či knížek pro děti. Obor režie vystudovala na pražské FAMU. Natočila jeden celovečerní film Jemné umění obrany a spolupracovala s ČT Praha na mnoha televizních inscenacích a filmech. Jejím počinem je i pohádka Jak chutná láska.

Od devadesátých let se věnuje také dokumentární tvorbě a dabingu. Podílela třeba na dabingu francouzského seriálu Rastignac aneb ctižádostivost, který v roce 2004 v rámci předávání cen Františka Filipovského obdržel Zvláštní cenu za mimořádné dabingové zpracování.  

Pokud jde o její angažmá na poli literatury, jako jistou zajímavost lze uvést autorství několika minutových rozhlasových her („U sežrané myšlenky“, „S dětmi je kříž“). Jinak je autorkou třeba detektivky „V hlavní roli vražda“ či knížky pro děti „Heršoftýna“.

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Režijní filmografie

Filmy

2002 Jak chutná láska (TV film)
1998 Dceruška Růže (TV film)
Mimina (TV film)
1993 Modrý pták (TV film)
1991 Maigretův první případ (TV film)
Přes padací mosty (TV film)
1990 Volavka (TV film)
1989 Rubín má barvu krve (TV film)
1988 Kaštan pro štěstí (TV film)
Lék pod kůži (TV film)
1987 Jemné umění obrany
Nejdelší cesta (TV film)
1986 Dotyk zla (TV film)
Čtvrtá strana trojúhelníku (TV film)
1985 Tenký led (TV film)
1984 Kočár pro princeznu (TV film)
Stan (TV film)
1983 Modrý kosatec (TV film)
1982 Vánoční stromeček (TV film)
1980 Poeta (studentský film)

TV seriály

2001 Pohádky z lesa (TV seriál)
Jak se přece jenom svatba konala (E07)
Jak bylo nejhůř a studánka pomohla (E06)
Jak Duběnka učila Hromberona vílí taneček (E05)
další epizody (7)
1984 Teta Alžběta, můj kluk a pes Pac (TV seriál)

Dokumentární

2010 Zasvěcení (TV seriál)
2007 Vánoce (TV film)
1999 Portrét Karla Otčenáška (TV film)

TV pořady

2011 Uchem jehly (TV pořad)
Zázračné studánky (TV pořad)
2007 Znamení a rituály (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

1991 Maigretův první případ (TV film)
1983 Modrý kosatec (TV film)

TV seriály

1984 Teta Alžběta, můj kluk a pes Pac (TV seriál)

Dokumentární

2010 Zasvěcení (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky