foto

Zdena Herfortová

  • nar. 8.10.1945 (71 let)
    Brno, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Zdena Herfortová, rozená Rašková, vystudovala herectví v Brně na JAMU (1968), poté nastoupila do svého prvního angažmá ve Státním divadle v Brně (1968-1992). Za čtvrtstoletí, které zde strávila, sehrála desítky rolí v domácím i světovém (hlavně ruském) klasickém repertoáru, osobně si cení například úloh ve hrách Romeo a Julie, Vojna a mír, Povídky z Vídeňského lesa, Penzion pro svobodné pány. Počátkem devadesátých let pak přešla do Městského divadla v Brně (1992), kde hraje dodnes. Městské divadlo prošlo po roce 1989 obrodou a stalo se stěžejní moravskou divadelní scénou, jeho popularitu pomáhala dotvářet i Zdena Herfortová, která postupem času vyrostla v jednu z hlavních osobností brněnského herectví. Hrála v dnes již legendárních představeních My Fair Lady ze Zelňáku nebo Brouk v hlavě (dodnes reprízovaných), hlavně ale vynikla v titulní roli historického dramatu Alžběta anglická, za kterou získala v roce 1996 Cenu Thálie. Podruhé byla na Cenu Thálie nominována v roce 1997 za roli Raisy Gurmyžské ve hře Les. Kromě stálého angažmá v Městském divadle Herfortová hostala také v dalších brněnských divadlech (Divadlo Bolka Polívky, znovu také brněnské Národní divadlo), ale i na pražských scénách.

Filmografie Zdeny Herfortové není nijak početná ani významově zásadní a značně pokulhává za jejím významem v oblasti divadla. Poprvé hrála v televizním filmu PROKOP DIVIŠ (1977), kde se objevila po boku svých kolegů z brněnských divadel. Po několika dalších menších televizních úlohách až v roce 1980 točila poprvé na Barrandově (manželka předsedy JZD ve filmu TRNOVÉ POLE, 1980). Ani její další pouhé dvě filmové role nejsou nijak zásadní (TŘETÍ SKOBA PRO KOCOURA, 1983; PODZIMNÍ NÁVRAT, 2001). Mnohem častěji se objevuje v televizi, od počátku 90. let hrála v řadě inscenací a pohádek vzniklých převážně v produkci brněnského televizního studia. Do širšího povědomí vstoupila jako partnerka Petra Kostky v seriálu ČETNICKÉ HUMORESKY (1997). Působí také v rozhlase.

Zdena Herfortová od roku 1976 působí jako pedagog v Brně na JAMU, od roku 1998 zde vede samostatný ateliér muzikálového herectví. Zdena Herfortová je vdaná, jejím manželem je televizní režisér Rudolf Tesáček (*1946).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2012 Ptákoviny podle Aristofana (divadelní záznam)
Sejít z cesty (TV film)
2011 Setkání s hvězdou: Vilma Cibulková (TV film)
2010 Alma (TV film)
Osudové peníze (TV film)
Sama v čase normálnosti (TV film)
2008 Bekyně mniška (TV film)
2007 Edith Piaf
Návrat do Červeného města (studentský film)
Velkofilm (TV film)
2004 Prsten krále řeky (TV film)
2003 O svatební krajce (TV film)
Šťáva (TV film)
2001 Podzimní návrat
1999 Les (divadelní záznam)
Zakletý vrch (TV film)
1998 Brouk v hlavě (divadelní záznam)
Přehmat (TV film)
1996 Alžběta Anglická (divadelní záznam)
1995 Nevinný (TV film)
Sen o krásné panně (TV film)
1994 Na dvojce je Pavarotti (TV film)
1993 Kaspar Hauser
Případ Auffenberg (TV film)
Zázračné dítě (TV film)
1992 Případ s černým vzadu (TV film)
1991 Honzík (TV film)
Někdo zvoní (TV film)
Pravda visí na vlásku (TV film)
Svlékání kůže (TV film)
1990 Maestro (TV film)
Sólo pro mou ženu (TV film)
1989 Jízda králů (TV film)
Sestra Amáta (TV film)
Smrt v kruhu (TV film)
Vampýr (TV film)
1988 Chirurgie (TV film)
Zkušební doba (TV film)
Ztráta paměti (TV film)
1987 Miliónový chlap (TV film)
Poklad (TV film)
Satelit (TV film)
1986 Případ žárlivého muže (TV film)
1984 Stopy zločinu: Velká rána (TV film)
1983 Třetí skoba pro Kocoura
1982 Archimédův bod (TV film)
Lenka (TV film)
Poslední návrat (TV film)
Zloděj (TV film)
1981 Dům na inzerát (TV film)
Obyčejný důvod (TV film)
Trojúhelníková podobnost (TV film)
Zelené červené jablko (TV film)
1980 Trnové pole
Vedoucí (TV film)
1979 Hedvika (TV film)
Mejdan na písku (TV film)
O podivném draku na Kamenné Hůrce (TV film)
Opustíš-li mne... (TV film)
Živnost jako řemen (TV film)
1978 Táta (TV film)
1977 Člověk odjinud (TV film)
Chlapi jak se patří (TV film)
Prokop Diviš (TV film)
1976 Karate (TV film)
Kontrola (TV film)
Nevěsta v pytli (TV film)
1975 Měsíční víla (TV film)
Přebytečná pravda (TV film)
Táto, něco bouchlo (TV film)
1973 Klec (TV film)

TV seriály

2017 Četníci z Luhačovic (TV seriál)
Zpěvačka (E08)
Modrý kód (TV seriál)
Zabitá příležitost (S01E02)
Labyrint (TV seriál)
Epizoda 4 (S02E04)
Epizoda 3 (S02E03)
2015 Doktoři z Počátků (TV seriál)
Návraty (S04E02)
Zápasy osobní, bitvy obecní (S04E01)
Znamení koně (TV seriál)
Dozrál čas (S02E04)
Nový úsvit (S02E03)
Blue Mystery (S02E01)
2014 Doktoři z Počátků (TV seriál)
Tajemství kozího chlívku (S03E30)
V týlu nepřítele (S03E28)
Konce a začátky a nečestné prostředky (S03E20)
další epizody (40)
2013 Doktoři z Počátků (TV seriál)
Oko za oko (S01E32)
Panenka vs. sedmá velmoc (S01E31)
Lidi umí překvapit (S01E30)
další epizody (31)
2011 Aféry (TV seriál)
2010 Dokonalý svět (TV seriál)
2008 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Ženatí nesmějí na kafe? (S03E60)
Zahradník má potíže (S03E57)
Přijeď rychle (S03E56)
další epizody (9)
2007 Četnické humoresky (TV seriál)
Tizian (S03E08)
Havrani (S03E06)
Pamlsek (S03E03)
další epizody (5)
2006 Škola Na Výsluní (TV seriál)
2005 To nevymyslíš! (TV seriál)
2004 Hop nebo trop (TV seriál)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Slavnost (S02E13)
Hypnotizér (S02E11)
Bouřka (S02E10)
další epizody (4)
1999 Hříšní lidé města brněnského (TV seriál)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Narodil se Kristus Pán (S01E13)
Černá ruka (S01E12)
Lázeňské intermezzo (S01E11)
další epizody (9)
Zdivočelá země (TV seriál)
1991 Štúrovci (TV seriál)
1980 Konec dětských lásek (TV seriál)
Abiturienti (E06)
Dožínky (E05)
Trápení (E04)
další epizody (6)

Dokumentární

1987 Vyznání kraji (TV film) - vyp.

TV pořady

2011 Do roka a do dna (TV pořad)
2007 Silvestr s četníky (TV pořad)
2005 Ceny Thálie 2004 (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1995 Strécovské deň (TV pořad)
1986 Přijďte k nám na večeři (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace