foto

Lon Chaney

  • nar. 1.4.1883
    Colorado Springs, Colorado, USA
  • zem. 26.8.1930 (47 let)
    Hollywood, Los Angeles, California, USA

Biografie

Lon Chaney (vlastním jménem Leonidas Frank Chaney) se narodil 1. dubna 1883 ve státě Colorado v USA. Byl synem hluchoněmých rodičů Franka a Emmy Chaneyových a proto se v dětství naučil komunikovat prostřednictvím pantomimy, rukou a výrazu v obličeji. Už v ranném věku se u něho projevovala touha bavit ostatní a jelikož měl tři sourozence, často je bavil svými pantomimickými výstupy a scénkami, které sám vymýšlel.

Když dospěl v mladého muže, začal pracovat jako průvodce turistů. Zde naplno rozvinul svou lásku pro život ve společnosti mezi lidma. V roce 1902, když mu bylo devatenáct, už naplno propadá kouzlu divadla a sehrává svou první divadelní roli v jedné amatérské hře v místním domě opery. Jeho herecké nadání je velmi přesvědčivé a tak se zakrátko stává členem jedné herecké společnosti. V roce 1905 se při jednom vystoupení seznamuje s mladou zpěvačkou Clevou Creighton, se kterou se nakonec ožení a narodí se jim syn Lon. Ten se později vydá v otcových šlépějích. Jak už to v životě chodí, jejich manželství netrvá dlouho. Postupně si začínají čím dál méně rozumět a v roce 1913 se Cleva pokusí dokonce o sebevraždu otrávením. Rozvod tedy na sebe nenechá dlouho čekat, Chaney vyhrává soud a zůstává se svým synem.

V těchto těžkých dobách se rozhodne opustit divadelní prkna a přejít do světa filmu. Zakrátko odjíždí do Holywoodu a začíná natáčet své první tehdy ještě němé snímky. Zlom v jeho kariéře nastává, když v roce 1923 bravurně ztvární postavu Quasimoda v klasickém snímku ZVONÍK OD MATKY BOŽÍ (HUNCHBACK OF NOTRE DAME).V tomto snímku Chaney poprvé skutečně zazáří a začnou se mu hrnout nabídky na další role. Na svůj absolutní triumf si však počkal až do roku 1925, kdy se hollywoodský režisér Rupert Julian rozhodl převést na filmové plátno klasický gotický román Gastona Lerouxe - FANTOM OPERY (PHANTOM OF THE OPERA). V tomto snímku Chaney zúročí všechny své dosavadní zkušenosti a postava tajemného fantoma se stává jeho životní rolí.

Díky roli fantoma se Chaney stává hereckou hvězdou Holywoodu. Během dalších let ztvární celou řadu rolí převážně v hororových snímcích a upevňuje tak svou pozici hororového krále stříbrného plátna. Snímek PEKELNÁ TROJKA (UNHOLY THREE) je Chaneyho prvním zvukovým filmem a zároveň jeho celkově posledním snímkem, jelikož v těch dobách se začíná potýkat s rakovinou hrtanu, které 26. srpna 1930 v Holywoodu nakonec podlehne.

caligari

Herecká filmografie

Filmy

2010 Skeleton Farm's Halloween Horrorshow - a.z.
2002 London After Midnight (TV film) - a.z.
1953 Yesterday and Today - a.z.
1951 Hollywood Story - a.z.
1930 The Unholy Three
1929 Siamský tygr
Thunder
1928 Kwango
Směj se paňáco
V rukou policie
While the City Sleeps
1927 Alonzo, muž bez rukou
Mockery
Mr. Wu
Příšerné stíny
1926 Singapurská příšera
Tell It to the Marines
The Blackbird
1925 Fantom opery
Hříšná žena
The Monster
The Unholy Three
1924 Ten, jehož políčkují
The Next Corner
1923 All the Brothers Were Valiant
The Shock
While Paris Sleeps
Zvoník u Matky Boží
1922 A Blind Bargain
Flesh and Blood
Oliver Twist
Quincy Adams Sawyer
Shadows
The Light in the Dark
The Trap
1921 Bits of Life
For Those We Love
The Ace of Hearts
Voices of the City
1920 Daredevil Jack
Nomads of the North
Outside the Law
The Gift Supreme
The Penalty
Treasure Island
1919 False Faces, The
Man's Country, A
Paid in Advance
The Miracle Man
The Wicked Darling
Victory
When Bearcat Went Dry
1918 A Broadway Scandal
Broadway Love
Danger, Go Slow
Fast Company
Grand Passion, The
Riddle Gawne
That Devil, Bateese
The Kaiser, the Beast of Berlin
The Talk of the Town
1917 Anything Once
Doll's House, A
Fires of Rebellion
Flashlight, The
Girl in the Checkered Coat, The
Hell Morgan's Girl
Mask of Love, The
Pay Me!
The Empty Gun
The Piper's Price
The Rescue
The Scarlet Car
Triumph
1916 Accusing Evidence
Bobbie of the Ballet
Dolly's Scoop
Felix on the Job
If My Country Should Call
Place Beyond the Winds, The
Price of Silence, The
Tangled Hearts
The Gilded Spider
The Grasp of Greed
The Grip of Jealousy
The Mark of Cain
1915 A Mother's Atonement
Alas and Alack
All for Peggy
Bound on the Wheel
Desert Breed, The
Father and the Boys
Girl of the Night, The
Grind, The
Idyll of the Hills, An
Lon of Lone Mountain
Maid of the Mist
Measure of a Man, The
Mountain Justice
Outside the Gates
Quits
Small Town Girl, A
Smalltown Girl, The
Star of the Sea, The
Steady Company
Stronger Mind, The
Stronger Than Death
Such Is Life
The Chimney's Secret
The Fascination of the Fleur de Lis
The Millionaire Paupers
The Pine's Revenge
The Sin of Olga Brandt
The Stool Pigeon
The Violin Maker
Threads of Fate, The
Trust, The
Under a Shadow
When the Gods Played a Badger Game
Where the Forest Ends
1914 By the Sun's Rays
Discord and Harmony
Embezzler, The
Forbidden Room, The
Heart Strings
Her Bounty
Her Escape
Her Grave Mistake
Her Life's Story
Honor of the Mounted, The
Hopes of a Blind Alley
Lamb, the Woman, the Wolf, The
Lie, The
Lights and Shadows
Lion, the Lamb, the Man, The
Menace to Carlotta, The
Miner's Romance, A
Night of Thrills, A
Old Cobbler, The
Oubliette, The
Pipes o' Pan, The
Ranch Romance, A
Remember Mary Magdalen
Richelieu
The End of the Feud
The Higher Law
Tragedy of Whispering Creek, The
Unlawful Trade, The
Virtue Is Its Own Reward
1913 Almost an Actress
An Elephant on His Hands
Back to Life
Blood Red Tape of Charity, The
Bloodhounds of the North
Poor Jake's Demise
Red Margaret, Moonshiner
Sea Urchin, The
Shon the Piper
The Trap

Dokumentární

2007 Cinemassacre's Monster Madness (TV seriál) - a.z.
2000 Lon Chaney: A Thousand Faces (TV film) - a.z.
1998 Historie hororu (TV film)
1996 Lon Chaney: Behind the Mask - a.z.
1979 The Horror Show - a.z.
1961 Hollywood: The Golden Years (TV film) - a.z.
1947 Flicker Flashbacks No. 2, Series 5 - a.z.
1945 Screen Snapshots Series 25, No. 1: 25th Anniversary - a.z.
1939 Screen Snapshots Series 18, No. 12 - a.z.
1934 Movie Memories - a.z.
Movie Memories #2 - a.z.
1931 House That Shadows Built, The
1925 1925 Studio Tour
1922 Screen Snapshots, Series 3, No. 10

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace