foto

Irvine Welsh

  • nar. 27.9.1958 (58 let)
    Leith, Edinburgh, Skotsko, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Irvine Welsh je hlavní profesí spisovatel, který si zahrál jenom pár vedlejších rolí ve filmech, které se natočily podle jeho knih.

Narodil se 27. září roku 1958 (některé zdroje uvádějí 1961) ve skotském Edinburghu ve čtvrti Muirhouse. Toto místo trpělo vysokou nezaměstnaností a to se jistě promítá i do jeho knih. V šestnácti letech opustil školu a přestěhoval se do Londýna, kde vystřídal spoustu povolání a za zmínku jistě stojí i jeho zkušenosti s drogami. Později se opět vrátil do Edinburghu, kde vystudoval Heriot – Watt University a poté se začal věnovat literatuře.

TRAINSPOTTING natočený podle jeho předlohy režisérem Danny Boylem získal u nás cenu Český lev za nejlepší zahraniční snímek roku 1996. Dále u nás vyšly knihy Acid house, Noční můry s čápem marabu, Extáze, Sviňák (Špína), Lepidlo, Postelová tajemství mistrů kuchařů, Porno (pokračování Trainspottingu), Heráci (prequel Trainspottingu) a podílel se jednou novelou na knize Na víkend do Afriky. U nás zatím poslední vydanou knihou je román Pohlavní životy siamských dvojčat.

Radek "trojtmberk" Svoboda

Spisovatelská filmografie

Filmy

2017 T2 Trainspotting - kniha
2013 Sviňák - kniha
2011 Extáze - kniha
2003 Dose (TV film) - kniha
1998 Acid House - kniha
1996 Trainspotting - kniha

Herecká filmografie

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Režijní filmografie

Filmy

2009 Good Arrows
2007 Nuts

Dokumentární

2008 New Ten Commandments, The

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(27)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace