foto

Eddie Constantine

  • nar. 29.10.1917
    Los Angeles, California, USA
  • zem. 25.2.1993 (75 let)
    Wiesbaden, Hessen, Německo

Biografie

Zatímco řada evropských herců se snaží zkoušet štěstí z Hollywoodu, herec a zpěvák Eddie Constantine to vzal opačným směrem – z rodné Ameriky odešel do Francie a zvláště v 50. a 60. letech patřil k velkým hvězdám evropského filmu, i když se jeho sláva odehrávala převážně v rámci béčkových kriminálek. Narodil se v Los Angeles do rodiny ruských přistěhovalců a jeho skutečné jméno znělo Eduard Constantinowsky. Otec se věnoval obchodu s imitacemi drahých kamenů, rodině se ale příliš nedařilo. Eddie v mládí vystřídal několik zaměstnání, byl například prodavačem, stejně jako rodiče a sourozenci se také věnoval hudbě a zpěvu. Nesporné pěvecké nadání v něm náhodou objevil rodinný přítel, ukrajinský pěvec Igor Gorin, který mu doporučil studium zpěvu v Evropě.

V šestnácti letech tak Eddie Constantine odcestoval do Vídně, kde získal odbornou průpravu ve zpěvu pod vedením profesora Viktora Fuchse. Po návratu do Ameriky se Eddie začal naplno věnovat zpěvu, účinkoval v kabaretech a estrádách, poprvé se také mihnul před filmovou kamerou (U SLAMĚNÝCH VDOV – Born To Dance, 1936). Tehdy se také poprvé oženil, jeho manželkou se stala tanečnice českého původu Helen Musilová, s níž měl později tři děti. Za druhé světové války se Eddie Constantine dostal znovu do Evropy; původně jen doprovázel svou manželku na turné v Anglii, později se prosadil jako zpěvák v představeních pro americké vojáky.

I po druhé světové válce se Eddie Constantine zdržoval v Evropě a nakonec koncem čtyřicátých let dospěl k závěru, že Francie je to správné místo pro život i práci. Jeho dalšímu vzestupu v dráze zpěváka prospělo setkání s legendární Edith Piaf, která mu pomohla se zviditelnit. Filmovou kariéru mu odstartoval režisér Bernard Borderie, který hledal vhodného představitele pro postavu agenta FBI Lemmyho Cautiona. K počátku Eddieho filmového herectví se většina lidí stavěla skepticky, důvěřovali mu v podstatě jen Borderie a manželka Helen. Stalo se ale něco nečekaného – příběhy agenta Lemmyho Cautiona našly ve Francii značnou odezvu.

V letech 1953-1954 hrál Constantine třikrát hlavní roli Lemmyho Cautiona, nejúspěšnější byl film ŽENY SI VYSTAČÍ (Les femmes s΄en ballancent, 1954), který dosáhl návštěvnosti bezmála čtyř a půl miliónu diváků v kinech. Další dvě hlavní role nabídl Eddiemu jeho krajan, režisér John Berry působící ve Francii (JSEM SENTIMENTÁLNÍ – Je suis sentimental, 1955; JDE DO TUHÉHO – Ça va barder, 1955), začali jej oslovovat i další filmaři, točil mimo jiné v Itálii. Zatímco počátkem padesátých let byl Eddie Constantine jen jedním z mnoha pařížských kabaretních zpěváků, do roku 1955 jej v hlavních rolích šesti filmů vidělo více než dvacet miliónů diváků francouzských kin. Zrodila se nová hvězda, dívky jej obdivují, mladí muži napodobují. Spolu s tím Eddie pokračoval i v dráze zpěváka a duet s dcerou Tanyou z filmu MUŽ A DÍTĚ (L´homme et l´enfant, 1955) triumfoval ve francouzských hitparádách.

Eddieho rodina je konečně zajištěna a není nijak překvapivé, že nejmladší syn z manželství s Helen Musilovou byl pokřtěn jako Lemmy (Lemmy Constantine, *1957, se později prosadil též jako herec a zpěvák). Z další spolupráce s Bernardem Borderie připomeňme film DÁMY PREFERUJÍ MAMBO (Ces dames préfèrent de mambo, 1957), spolupracoval i s dalšími slavnými režiséry (Henri Decoin, Alex Joffé), točil také v Německu a Británii a jeho filmy, v nichž podle kritiků poněkud stereotypně ztvárňoval Američany se špatnou francouzskou výslovností, byly stále velmi úspěšné. Mimořádný úspěch muzikálu FOLIES-BERGÈRE (1956, v režii Henri Decoina) vedl Constantina k založení vlastní produkční společnosti.

K postavě Lemmyho Cautiona se vrátil znovu až v roce 1960, opět ve spolupráci s Bernardem Borderie (JAK TO JE – Comment qu′elle est, 1960), dostal také menší příležitosti v umělecky hodnotnějších filmech, například CLÉO OD PĚTI DO SEDMI (Cléo de 5 à 7, 1961). V rámci postavy Lemmyho Cautiona měl vyšší umělecké ambice snímek ALPHAVILLE (Alphaville, une étrange aventure de Lemmy Caution, 1965), který natočil jeden z představitelů nové vlny, Jean-Luc Godard. Mezitím ztvárnil Eddie Constantine v několika filmech další americké agenty, Jeffa Gordona a Nicka Cartera a nadále patřil k nejlépe placeným francouzským hercům, časem získal i francouzské občanství.

Vytížení filmem začalo nakonec Eddieho Constantina vysilovat, odstěhoval se z Paříže na venkov, prošel také obdobím alkoholismu, přestaly pršet nové nabídky, ty, které přišly, sám odmítal a zatímco v předešlých letech ochotně poskytoval informace a fotografie do časopisů, nakonec začal vyhledávat soukromí. Z obnovené spolupráce s Johnem Berrym se sluší připomenout kriminální komedii JAKO BLÁZEN (À tout casser, 1968), kde po jeho boku stál zpěvák Johnny Hallyday. Do dalších let jsou datovány plánované filmy s Alainem Delonem, znovu se snažil prosadit také v USA, jeho práce před kamerou se v 70. letech odehrávala téměř výhradně v Německu, kde byl hvězdou již dlouhou dobu.

Z jeho práce v Německu vyplývá i účast v koprodukčních titulech natočených v tehdejším Československu, seriál TETA (1987) režiséra Juraje Jakubiska realizovaný v pohádkově-komediálním duchu, v podobném ladění byl natočen také film PEHAVÝ MAX A STRAŠIDLÁ (1987). Mezitím se Eddie Constantine v 70. letech v přátelském duchu rozešel se svou první ženou Helen, v letech 1977-1978 byla krátce jeho manželkou Dorothea Gibson, potřetí se oženil v roce 1979 s německou producentkou Mayou Faber-Jansen, která byla mladší o dvacet let. Tehdy také Constantine trvale přesídlil do Německa.

Ke své životní postavě Lemmyho Cautiona se Constantine vrátil naposledy znovu ve spolupráci s J.-L. Godardem (NĚMECKO ROK 90 DEVĚT NULA – Allemagne 90 neuf zéro, 1991), ve stejné době se objevil v koprodukčním filmu EVROPA (Europa, 1991) dnes již slavného režiséra Larse von Trier. Eddie Constantine zemřel v německém Wiesbaden 25. února 1993 ve věku 75 let. Na svém kontě má bezmála 100 filmů, a přestože je jeho hvězdná sláva záležitostí starou přes půl století, dodnes mu náleží významné místo v historii francouzské kinematografie.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2010 Dimension 1991-2024
1993 Three Shake-a-Leg Steps to Heaven
1991 Evropa
Německo rok 90 devět nula
Tókjó no kjúdžicu
1989 Europa, abends
Retour de Lemmy Caution, Le (TV film)
1987 Helsinki Napoli All Night Long
Pehavý Max a strašidlá
1986 Makaroni Blues
1985 Paul Chevrolet en de ultieme hallucinatie
1984 Fluchtpunkt Berlin
J'ai bien l'honneur (TV film)
Rambo Zambo (TV film)
Scugnizzo a New York, Uno
Seifenblasen
Tiger - Frühling in Wien
1983 Der Schnüffler
Kottan ermittelt - Fühlt wie Du (TV film)
Kottan ermittelt - Hausbesuche (TV film)
La bête noire
Mikado-Projekt, Das
1982 Boxoffice
Hochkant (TV film)
Rote Liebe
1981 Freak Orlando
Fugitifs, Les (TV film)
Neige
Rote Liebe - Wassilissa
Tango durch Deutschland
1980 Dlouhý Velký pátek
Exit... nur keine Panik
Panische Zeiten
Únos aut
1979 Bildnis einer Trinkerin. Aller jamais retour
Der Idiot im Hintergrund (TV film)
Třetí generace
Victor (TV film)
1978 Ono ožívá
1977 Bloedverwanten
Le Couple témoin
1976 Operace Blesk (TV film)
1975 Souvenir of Gibraltar
Zweite Frühling, Der
1973 Geen paniek
Pariser Nächte (TV film)
Svět na drátě (TV film)
Une baleine qui avait mal aux dents
1972 Wir sind drei (TV film)
1971 Haytabo
Supergirl - Das Mädchen von den Sternen
Varování před svatou děvkou
1970 Malatesta (TV film)
Rose für Jane, Eine (TV film)
1969 Gros malins, Les
Lions Love (... and Lies)
1968 Jako blázen
Tito muži rodiny
1966 Cartes sur table
Residencia para espías
1965 Alphaville
Faites vos jeux, mesdames
Je vous salue, mafia!
Nick Carter et le trèfle rouge
Prachy a smůla
1964 Ces dames s'en mêlent
Comment trouvez-vous ma soeur?
Die ganze Welt ist himmelblau
Laissez tirer les tireurs
Lucky Jo
Nick Carter va tout casser
1963 Des frissons partout
Femmes d'abord, Les
Tela de araña
À toi de faire... mignonne
1962 Bonne chance, Charlie
Cléo od pěti do sedmi
Empire de la nuit, L'
Lemmy pour les dames
Les sept péchés capitaux
Nous irons à Deauville
Une grosse tête
1961 Cause toujours, mon lapin
Les fiancés du pont Mac Donald ou (Méfiez-vous des lunettes noires)
Mani in alto
1960 Bomben auf Monte Carlo
Chien de pique
Comment qu'elle est!
Me faire ça à moi
Ravissante
Ça va être ta fête
1959 Du rififi chez les femmes
SOS Pacific
The Treasure of San Teresa
1958 Hoppla, jetzt kommt Eddie
Incognito
Passport to Shame
1957 Ces dames préferent le mambo
Le Grand Bluff
1956 Bonsoir Paris
Ce soir les jupons volent
Folies-Bergère
L'Homme et l'enfant
Les Truands
Vous pigez
1955 Ca va barder
Je suis un sentimental
1954 Avanzi di galera
Votre dévoué Blake
1953 Cet homme est dangereux
Egypt by Three
Les Femmes s'en balancent
Môme vert-de-gris, La
1936 U slaměných vdov

TV seriály

1989 Agence, L' (TV seriál)
Rivalen der Rennbahn (TV seriál)
1987 Teta (TV seriál)
Svatba (E07)
Automobil (E06)
Lev salónů (E05)
další epizody (7)
1986 Detektiv Pepe Carvalho (TV seriál)
Roncalli (TV seriál)
1984 Quei 36 gradini (TV seriál)
Une aventure de Phil Perfect (TV seriál)
1982 De bien étranges affaires (TV seriál)
1978 Zwei himmlische Töchter (TV seriál)
1973 Ein Fall für Männdli (TV seriál)

Dokumentární

2015 Fassbinder - a.z.
1991 Triers element (TV film) - a.z.
1980 Typisch Eddie (TV film)
1976 1000 Tode des Yvan Chiffre, Die (TV film)
1962 Lykke og krone
1955 Around the World with Orson Welles (TV seriál)
1952 Reflets de Cannes (TV seriál)

Host

TV pořady

1975 Système 2 (TV pořad)
1971 Cadet Rousselle (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)
1964 Vergißmeinnicht (TV pořad)
1961 Musik aus Studio B (TV pořad)
1954 La joie de vivre (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace