foto

Tori Spelling

  • nar. 16.5.1973 (45 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Victoria Davey Spelling se narodila v kalifornském Los Angeles jako dcera Carole Jean „Candy“ Spelling a věhlasného producenta Aarona Spellinga. Zdrobnělina jejího jména Tori znamená v japonštině ptáček. Tori má bratra Randyho, který je také hercem. Jako dcera Aarona Spellinga, který v 70. letech produkoval množství úspěšných televizních show a seriálu měla cestu k filmu umetenou a byla předurčena k tomu, aby se stala herečkou.

Tori se objevila v mnoha projektech, které vytvořil její otec, jako například LOVE BOAT, T.J. HOOKER nebo FANTASY ISLAND. V roce 1990 získala svoji nejvýznamnější roli teenagerky Donny Martinové v seriálu BEVERLY HILLS 90210, který produkoval její otec společně s Darrenem Starem. Během natáčení tohoto seriálu si Tori zahrála hlavní ženskou postavu v dramatu A FRIEND TO DIE FOR z roku 1994, v roce 1996 se objevila v hlavní roli thrilleru MOTHER, MAY I SLEEP WITH DANGER? a o rok později získala malou roli ve VŘÍSKOTU 2. Když seriál BEVERLY HILLS 90210 v roce 1999 končil, objevila se Tori v romantické komedii TRICK, která přináší neokoukaný pohled na komunitu gayů a glosuje ji vtipným, nevtíravým humorem. Tori si zahrála také v druhém dílu hororové komedie SCARY MOVIE 2 a diváci ji mohli vidět i v několika nezávislých filmech jako je komediální drama THE HOUSE OF YES, kde hraje dívku Lesley, snoubenku Joshe Hamiltona, nebo v romantické komedii 50 WAYS TO LEAVE YOUR LOVER. Podle aktuálních zpráv se má Tori objevit i v nové verzi seriálu 90210 ve dvou epizodách jako hostující hvězda.

V červenci 2004 se Tori provdala za Charlieho Shaniana. Ještě než uzavřela manželství s Charliem chodila například se svým hereckým kolegou z BEVERLY HILLS 90210 Brianem Austinem Greenem, s Nickem Salavasem (synem Tonyho Salavase) nebo s Vincentem Youngem. Její manželství s Charliem ale nebylo příliš šťastné, od prosince 2005 žili manželé odděleně poté, co se Tori zamilovala do herce Deana McDermotta. Manželství s Charliem vydrželo jen necelé dva roky a skončilo v dubnu 2006 rozvodem. Již měsíc po rozvodu se Tori provdala za Deana, se kterým žije dosud a má s ním dvě děti. Jejich starší syn Liam Aaron (své druhé jméno dostal po otci Tori) se narodil v březnu 2007. Jejich mladší dcera Stella Doreen (druhé jméno dostala po Deanově matce) se narodila v červnu 2008. Tori se ve svém volném čase intenzivně věnuje tvůrčímu psaní - napsala již dvě knihy: autobiografii „sTORI Telling“, která se objevila na seznamu bestsellerů časopisu New York Times, a později druhou knihu nazvanou „Mommywood“. Tori se intenzivně angažuje také v charitativní činnosti – spolupracuje například s organizací DREAM Foundation, která pomáhá vážně nemocným lidem naplnit jejich sny.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2018 The Last Sharknado: It's About Time (TV film)
2016 Izzie's Way Home
Mother, May I Sleep with Danger? (TV film)
2012 Mistle-Tones, The (TV film)
2007 Cthulhu
Polibte nevěstu
Tajemný dům (TV film)
2006 Myšlenky na vraždu (TV film)
2005 Family Guy Presents: Stewie Griffin - The Untold Story (video kompilace)
Mlčení (TV film)
Rodina podle plánu (TV film)
2004 50 Ways to Leave Your Lover
2003 Dobyvatelé vesmíru
Sol Goode
Vánoční návštěva (TV film)
2002 Naked Movie
2001 Scary Movie 2
1999 Kriminálníci
Trick
1997 Alibi (TV film)
Dům přitakání
Vřískot 2
1996 Noci s vrahem (TV film)
Studentka na telefon (TV film)
Špinavé kšefty (TV film)
1995 Awake to Danger (TV film)
1994 A Friend to Die For (TV film)
1989 Oddíl z Beverly Hills
1987 Three Kings, The (TV film)
1983 Shooting Stars (TV film)

TV seriály

2014 Mystery Girls (TV seriál)
2011 Jake a piráti ze Země Nezemě (TV seriál)
2009 Smallville (TV seriál)
Pochybná sláva (S08E15)
2007 Smallville (TV seriál)
Voda (S06E10)
2006 So noTORIous (TV seriál)
Griffinovi (TV seriál)
Kdo je můj otec (S04E29)
2005 Americký táta (TV seriál)
Stan Knows Best (S01E03)
2003 So Downtown (TV seriál)
2000 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Óda na radost (S10E27)
Předposlední (S10E26)
Mám z vás radost... vážně (S10E25)
další epizody (15)
1999 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Devět lehce našlehaných žloutků (S10E12)
Sourozenecké veselí (S10E11)
Co je ve jménu (S10E10)
další epizody (28)
1998 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Maratonec (S09E10)
Následující možnosti (S09E09)
Vrátil jsem se, protože (S09E08)
další epizody (28)
1997 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Santa ví (S08E14)
Komická výpomoc (S08E13)
Skuteční přátelé (S08E12)
další epizody (33)
1996 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Dárky jsou zabaleny (S07E13)
Den zúčtování (S07E12)
Kdybych měl kladivo (S07E11)
další epizody (30)
1995 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Andělé, o kterých jsme slyšeli (S06E15)
Šťastný syn (S06E14)
Soud (S06E13)
další epizody (31)
1994 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Vánoce jako každý rok (S05E15)
Nespravedlnost pro všechny (S05E14)
V plamenech (S05E13)
další epizody (31)
1993 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Někde na Světě teď mají Vánoce (S04E15)
Úder větru (S04E14)
Emily (S04E13)
další epizody (29)
1992 Melrose Place (TV seriál)
Friends & Lovers (S01E02)
Pilot (S01E01)
Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Je to báječný život (S03E16)
Laskavost cizích lidí (S03E15)
Divocí koni (S03E14)
další epizody (26)
1991 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
1. Vánoce v Beverly Hills (S02E18)
Chuckie se vrací (S02E17)
Má zoufalá Valentine (S02E16)
další epizody (31)
1990 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Umění naslouchat (S01E09)
Pokušení sedmnáctého roku (S01E08)
Bezva máma (S01E07)
další epizody (9)

Dokumentární

2007 InStyle: Celebrity Weddings
2001 Beverly Hills 90210: The E! True Hollywood Story (TV film)
1999 Hollywood: Wild in the Streets
1998 Beverly Hills 90210: Our Favorite Moments (TV film)

TV pořady

2018 The Look All Stars (TV pořad)
2016 Btwn2Flrs (TV pořad)
2012 Katie (TV pořad)
Souboje řemesel (TV pořad)
2010 Talk show bez zábran (TV pořad)
2009 RuPaul's Drag Race (TV pořad)
Watch What Happens: Live (TV pořad)
2008 Mother Goose Parade (TV pořad)
Wendy: The Wendy Williams Show (TV pořad)
2005 Dancing with the Stars (TV pořad)
2004 Fashion News Live (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 Módní policie (TV pořad)
2000 Big Brother (TV pořad)
1996 Access Hollywood (TV pořad)
1995 The 47th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1994 Howard Stern (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

1990 Beverly Hills 90210 (TV seriál)

Scenáristická filmografie

TV seriály

2014 Mystery Girls (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace