foto

Anthony Kiedis

  • nar. 1.11.1962 (56 let)
    Grand Rapids, Michigan, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Život Anthonyho Kiedisa sa v mnohom podobá scenáru "béčkového" filmu. Narodil sa ako syn večne zahýbajúceho mladíka Johna Kiedisa a dievčaťa menom Peggy Nobel. John však nebol stvorený pre manželský život, takže po krátkej dobe sa rozviedli a John sa odsťahoval do Los Angeles. Anthony vyrastal u mamy v Michigane, no stále častejšie túžil po živote s otcom v Hollywoode. Po neúsepšnom úteku z domova mama privolila a Anthony sa vydal na cestu do Hollywoodu, kde ho čakal iba boj s jeho osobnými démonmi.

Prvé mesiace v Hollywoode prebiehali idylicky. John, medzičasom premenovaný na umelecké meno Blackie Dammet vyštudoval americkú UCLA a stal sa hercom. Toto bol významný krok, pretože v tej dobe sa začala Anthonyho herecká kariéra.

Mladého vzdorovitého chlapca si všimli, keď sprevádzal jeho otca a odvtedy sa pod menom Cole Dammet stal vďačným predstaviteľom úloh chuligána číslo 1 v triedach. Keď sa naňho usmialo šťastie, hral dokonca aj syna Sylvestra Stallonea vo filme F.I.S.T.. Ak by to takto pokračovalo ďalej, Anthonyho by čakala pomerne sľubná herecká kariéra, no nechal sa zlákať drogovými excesami svojho otca a prepadol temnej stránke života.

V tej dobe však objavil svoj zmysel pre exhibicionizmus a napriek tomu, že nevedel spievať, so svojími priateľmi Jackom Ironsom, Fleom a Hillelom Slovakom založili kapelu Red Hot Chili Peppers. Ako šestnásťročný sa odsťahoval od otca a začal žiť, kde sa naskytla príležitosť - prespával u kamarátov, v aute, niekedy aj v práci, kde brigádoval. V tejto dobe v sebe objavil lásku k hudbe, no aj k divokému životnému štýlu plnému drog a sexu, čo sa takmer skončilo jeho smrťou a nakazením sa hepatitídou B.

Vykúpenie prišlo v podobe priateľov a rodiny a Anthony začal chodiť na odvykacie kúry. Po smrti jeho najlepšieho priateľa Hillela Slovaka, ktorý sa predávkoval heroínom sa utiahol do ústrania. No po čase sa vrátil a spolu s Fleom, Johnom Fruscianteom a Chadom Smithom obnovili skupinu Red Hot Chili Peppers. Anthony neprestal so svojími drogovými excesmi, ale vždy, keď znovu prepadol tejto temnej stránke života, stáli pri ňom priatelia a pomohli znovu sa postaviť na vlastné nohy.

Skupina Red Hot Chili Peppers sa zaradila medzi najlepšie rockové kapely sveta, no Anthony si občas nájde čas aj na malé role ako vo filmoch Bod zlomu s Patrickom Swayzem, či Senzačný únos s Charlie Sheenom.

benyy

Herecká filmografie

Filmy

2017 Song to Song
2005 The Work of Director Mark Romanek (video kompilace)
1994 Senzační únos
1991 Bod zlomu
1987 Feťáci
1986 Drsní chlapi
1978 It's a Mile From Here to Glory (TV film)
Jokes My Folks Never Told Me
P.Ě.S.T.

TV seriály

1993 Simpsonovi (TV seriál)
Šáša Krusty je zrušen - šáša Krusty má padáka (S04E22)

Dokumentární

2016 Red Hot Chili Peppers: bei Rock am Ring (koncert)
WE LOVE in concert: Telekom Street Gigs mit Red Hot Chili Peppers (koncert)
2012 Bad Brains: A Band in DC
2011 Eco-Pirate: The Story of Paul Watson
Red Hot Chili Peppers LIVE: I’m With You (koncert)
Revenge of the Electric Car
2008 Boj za záchranu velryb (TV seriál) - a.z.
Justice: Křížem krážem vesmírem
Provinssirock 30 (TV seriál) - a.z.
2007 America the Beautiful
Joe Strummer
Live Earth (koncert)
Red Hot Chili Peppers: A Dutch Connection (TV film)
2006 Coachella (koncert)
2005 All We Are Saying (TV film)
The Work of Director Stéphane Sednaoui (video kompilace)
2004 Musikprogrammet - programmet om musik (TV seriál)
2003 End of the Century
Go Further
Red Hot Chili Peppers živě v Slane Castle (koncert)
Red Hot Chili Peppers: Greatest Videos (video kompilace)
2001 Red Hot Chili Peppers: Off the Map (koncert)
2000 Rolling Rock Town Fair Featuring Red Hot Chili Peppers (koncert)
1999 Nina Hagen = Punk + Glory
Woodstock '99 (koncert)
1998 Free Tibet
1995 Woodstock '94
1991 Red Hot Chili Peppers: Funky Monks

TV pořady

2010 Music Nuggets (TV pořad)
2007 The BRIT Awards 2007 (TV pořad)
2006 Abbey Road: Live (TV pořad)
Jay Leno's Garage (TV pořad)
2005 WrestleMania XXI (TV pořad)
1993 MTV Video Music Awards 1993 (TV pořad)

Hudební videoklipy

2017 Red Hot Chili Peppers - Goodbye Angels (hudební videoklip)
2016 Red Hot Chili Peppers - Dark Necessities (hudební videoklip)
Red Hot Chili Peppers - Go Robot (hudební videoklip)
Red Hot Chili Peppers - Sick Love (hudební videoklip)
2012 Red Hot Chili Peppers - Brendan's Death Song (hudební videoklip)
Red Hot Chili Peppers - Look Around (hudební videoklip)
2011 Red Hot Chili Peppers - Monarchy of Roses (hudební videoklip)
Red Hot Chili Peppers - The Adventures of Rain Dance Maggie (hudební videoklip)
2007 Red Hot Chili Peppers - Desecration Smile (hudební videoklip)
Red Hot Chili Peppers - Hump de Bump (hudební videoklip)
2006 Johnny Cash: God's Gonna Cut You Down (hudební videoklip)
Red Hot Chili Peppers - Dani California (hudební videoklip)
Red Hot Chili Peppers - Snow (Hey Oh) (hudební videoklip)
Red Hot Chili Peppers - Tell Me Baby (hudební videoklip)
2003 Red Hot Chili Peppers - Can't Stop (hudební videoklip)
Red Hot Chili Peppers - Fortune Faded (hudební videoklip)
Red Hot Chili Peppers - Universally Speaking (hudební videoklip)
2002 Red Hot Chili Peppers - By the Way (hudební videoklip)
Red Hot Chili Peppers - The Zephyr Song (hudební videoklip)
2000 Red Hot Chili Peppers - Californication (hudební videoklip)
Red Hot Chili Peppers - Otherside (hudební videoklip)
Red Hot Chili Peppers - Road Trippin' (hudební videoklip)
1999 Red Hot Chili Peppers - Around the World (hudební videoklip)
Red Hot Chili Peppers - Scar Tissue (hudební videoklip)
1996 Red Hot Chili Peppers - Aeroplane (hudební videoklip)
Red Hot Chili Peppers - Coffee Shop (hudební videoklip)
1995 Red Hot Chili Peppers - My Friends (hudební videoklip)
Red Hot Chili Peppers - Warped (hudební videoklip)
1993 Red Hot Chili Peppers - Soul to Squeeze (hudební videoklip)
1992 Ice Cube - Wicked (hudební videoklip)
Red Hot Chili Peppers - Behind the Sun (hudební videoklip)
Red Hot Chili Peppers - Breaking the Girl (hudební videoklip)
Red Hot Chili Peppers - Suck My Kiss (hudební videoklip)
Red Hot Chili Peppers: What Hits?! (hudební videoklip)
1991 Red Hot Chili Peppers - Give It Away (hudební videoklip)
Red Hot Chili Peppers - Under the Bridge (hudební videoklip)
1990 Red Hot Chili Peppers - Show Me Your Soul (hudební videoklip)
1989 Red Hot Chili Peppers - Higher Ground (hudební videoklip)
Red Hot Chili Peppers - Knock Me Down (hudební videoklip)
Red Hot Chili Peppers - Taste the Pain (hudební videoklip)
1987 Red Hot Chili Peppers - Fight Like a Brave (hudební videoklip)

Kameramanská filmografie

Dokumentární

2016 Bunker77

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace