foto

Daniel Olbrychski

  • nar. 27.2.1945 (73 let)
    Łowicz, Lodžské vojvodství, Polsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Daniel Olbrychski se narodil v únoru 1945 v Lowiczi. V roce 1963 absolvoval varšavské gymnázium a rozhodl se studovat herectví na Vysoké divadelní škole ve Varšavě. Vzhledem k tomu, že byl značně vytěžován filmem a divadlem, vysokoškolské studium ukončil externí zkouškou až v roce 1971. Od dětství patřil k velkým sportovním fanouškům a také se sportu intenzivně věnoval. Zabýval se atletikou, šermem, jezdil na koni. Svou fyzickou kondici, pohybové nadání a sportovní dovednosti později mnohokrát uplatnil před filmovou kamerou. Kdyby nezvítězila láska k herectví, čekala by Olbrychského dráha profesionálního sportovce.

Před filmovou kamerou debutoval už v prvním ročníku vysoké školy, když v roce 1964 ztvárnil hlavní roli partyzána ve válečné baladě RANĚNÝ V LESE. Jeho cesta k úspěchu byla velmi krátká a přímočará. O rok později ho Andrzej Wajda vybral do hlavní role lehkomyslného Rafaela v historickém dramatu POPELY. Setkání s Wajdou mělo pro Olbrychského klíčový význam. Stali se blízkými spolupracovníky, Wajda postupně svého dvorního herce obsadil do 13 hlavních postav a řady vedlejších rolí. Ba co víc, oba muži se spřátelili a Wajda šel Olbrychskému za kmotra jeho synovi.

Olbrychski se stal ideálním představitelem nekompromisních romantických hrdinů, ať už na jevišti nebo na filmovém plátně. Vystřídal řadu scén, hned zkraje své divadelní dráhy hrál Hamleta. Díky spolupráci s Andrzejem Wajdou se prosadil i v zahraničí, především ve Francii. V 80. letech často hostoval na předních evropských divadelních scénách. Opíral se přitom o výbornou znalost několika světových jazyků. Stal se též jedním z mála herců z komunistické části Evropy, kteří získali postavení filmové hvězdy a byli přijímáni i na Západě. Olbrychski často natáčel za hranicemi, pracoval např. s Volkerem Schlöndorffem (PLECHOVÝ BUBÍNEK - 1979), s Claude Lelouchem (JEDEN A TI DRUZÍ - 1981), s Margarethe von Trotta (ROSA LUXEMBURG - 1986) nebo s Philipem Kaufmanem (NESNESITELNÁ LEHKOST BYTÍ - 1988). Nejvíce nabídek měl z Francie, ze všech zahraničních režisérů si nejvíc cení spolupráce s Claudem Lelouchem.

Olbrychski natáčel pochopitelně i s umělci z východní části Evropy. S významným maďarským režisérem Miklósem Janscó pracoval na filmech LA PACIFISTA - 1970 a ÉGI BÁRÁNY - 1979, s Jugoslávcem Lordanem Zafranovičem natočil v roce 1981 PÁD ITÁLIE. S Jurijem Ozerovem spolupracoval na válečné epopeji OSVOBOZENÍ (1969). V 90. letech navázal úzkou spolupráci s ruskými režiséry - s Nikitou Michalkovem se seznámil při natáčení LAZEBNÍKA SIBIŘSKÉHO, s Andrejem Maljukovem pracoval na kriminálním dramatu MOTÝLI a natáčel i s Andrejem Končalovským. V Polsku se objevil v dílech všech významných režisérů. S Krzystofem Zanussim se setkal ve STRUKTUŘE KRYSTALU či dramatu PERSONA NON GRATA, s Kieslowskim v DEKALOGU, s Agniezskou Holland při natáčení thrilleru JAK ZABÍT KNĚZE, s Jerzym Hoffmanem v historických dramatech PAN WOLODYJOVSKI (1969), POTOPA (1974) a OHNĚM A MEČEM (1999). Andrzej Wajda obsadil Olbrychského ve svých snímcích VŠECHNO NA PRODEJ (1969), BŘEZOVÝ HÁJ (1970), SVATBA (1973), PAN TADEÁŠ (1999) a v mnoha jiných.

Herec se stal živou legendou polského filmu. Po tragické smrti Zbignieva Cibulského se stal nejpopulárnějším polským hercem a tuto pozici si udržel přes dvě desítky let, než ho vystřídal Boguslaw Linda. I nadále se ale umisťuje na nejpřednějších místech žebříčků popularity. Na svém kontě má přes 120 filmů, desítky seriálů a televizních inscenací. Olbrychského osobní život v nemalé míře odpovídá profilu jeho romantických filmových hrdinů. Má rád dobrodružství, cestování, jízdu na koni, kvalitní jídlo a pití i krásné ženy. Ženil se celkem třikrát. Se Zuzanou Lapickou má dceru Veroniku, s německou herečkou Barbarou Sukovou prožil milostný románek během natáčení filmu ROSA LUXEMBURG, který nezůstal bez následků, takže se narodil syn Viktor. Olbrychský byl ženatý také se známou polskou zpěvačkou Marylou Radovicz. S Monikou Dzienisiewicz-Olbrychskou má syna Rafala (1971), který je rovněž hercem.

K životu Daniela Olbrychského patří určitý patetismus a teatrálnost. Koluje o něm řada neověřených historek i doložených příhod. O jeho emotivní povaze svědčí i to, že když se dověděl o výstavě na téma nacismu, jejíž součástí byla kolekce fotografií známých herců v nacistických uniformách, pronikl na výstavu vyzbrojený šavlí a před fotoaparáty reportérů na protest proti zneužití své osoby svou fotografii obřadně rozsekal. Olbrychski získal během své kariéry řadu festivalových cen, mj. v roce 2007 převzal na Febiofestu cenu Kristián za přínos českému filmovému publiku.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

Filmy

2018 Kamerdyner
Studniówk@
Van Gogi
2017 Tytanowa biel
Zázrak
2016 Marie Curie
Skryté rezervy
2014 Passažir iz San-Francisko
Piąte: nie odchodź
2013 Legenda 17
Sęp
2012 Bitva u Vídně 1683
Hans Kloss. Stawka większa niż śmierć
2011 Varšavská bitva 1920
Wintertochter
Z miłości
2010 Legenda o létajícím Cypriánovi
Nie opuszczaj mnie
Odnoklassniki
Salt
Śluby panieńskie
2009 Idealny facet dla mojej dziewczyny
Rewizyta
Taras Bulba
2008 Muž a jeho pes
2007 Jutro idziemy do kina (TV film)
Nicše v Rossii
2005 Hledejte Anthonyho
Persona non grata
Turecký gambit
2004 Milady (TV film)
2003 Break Point
Nitschewo
Staré báje vikingů
2002 Gebirtig
Pomsta
2001 Předjaří
Zaklínač
2000 To jsem já, zloděj
1999 Ohněm a mečem
Pan Tadeáš
1998 Lazebník sibiřský
1997 Dzieci i ryby
Ostatni krag z cyklu opowieści weekendowe (TV film)
Szökés
1996 A törvénytelen
Dzieje mistrza Twardowskiego
Hommes, femmes, mode d'emploi
Pestka
Poznaň 56
Truck Stop
1995 Transatlantis
1993 Dinozavris kvertskhi
Lepiej być piękną i bogatą
Následnost citů
Vin que tue, Le (TV film)
Я - Иван, ты - Абрам
1992 Korotkoje dychanije ljubvi
Lange Gespräch mit dem Vogel, Das (TV film)
1991 Babočki
1990 Retour, Le
Silence d'ailleurs, Le
1989 Coplan: Coups durs (TV film)
Kroky lásky
Lhářka (TV film)
Orchestre rouge, L'
Teleftaio stoihima, To
1988 Haute tension - Au bout du rouleau (TV film)
Jak zabít kněze
Klenotníkův obchod
Nesnesitelná lehkost bytí
Zoo
Zápas tygrů (TV film)
1987 Mosca addio
1986 Ga, ga - sláva hrdinům
Mariage blanc (TV film)
Music Hall (TV film)
Rosa Luxemburg
Sekerezáda
1985 Casablanca, Casablanca
Jsem proti
Le monde désert (TV film)
Un jour ou l'autre
1984 Der Bulle & das Mädchen
Eläköön, itsemurhaaja
Lieber Karl
Nebezpečná partie
1983 Derelitta, La
Láska v Německu
Si j'avais 1000 ans
1982 Roza
Truite, La
Zaustavite svet, hocu da sidjem
1981 From a Far Country
Jedni a druzí
Pád Itálie
1980 Rytíř
Wizja lokalna 1901
1979 Kung-Fu
Plechový bubínek
Slečny z Vlčí
Terrarium (TV film)
1977 Dagny
Konkurs na život
1974 Potopa
Země zaslíbená
Řím chce znovu císaře
1973 Veselka
1972 Pilát a ti druzí (TV film)
1971 Osvobození V - Poslední úder
Rodinný život
Rola (TV film)
1970 Agnus Dei
Březový háj
Krajina po bitvě
Pacifistka
1969 Lov na mouchy
Osvobození
Osvobození II - Průlom
Pan Wolodyjowski
Skok
Struktura krystalu
Sůl černé země
Vše na prodej
1968 Hraběnka Coselová
Osvobození I - Ohnivá duha
Zaliczenie (TV film)
1967 Boxer
Jowita
Malzenstwo z rozsadku
1966 Potom nastane ticho
1965 Popely
1964 Ranny w lesie

TV seriály

2018 Suvenir z Odesy (TV seriál)
2012 Lekarze (TV seriál)
2011 Komisarz Alex (TV seriál)
2009 Strážce svědomí (TV seriál)
2006 Dwie strony medalu (TV seriál)
2005 Gibel imperii (TV seriál)
2002 Przedwiośnie (TV seriál)
Zaklínač (TV seriál)
1998 Figlio di Sandokan, Il (TV seriál)
1992 Police Secrets (TV seriál)
1991 Napoléon et l'Europe (TV seriál)
1990 Napoleon (TV seriál)
1989 Isabella la ladra (TV seriál)
1988 Dekalog (TV seriál)
Dekalog III (E03)
Haute tension (TV seriál)
Tajemství Sahary (TV seriál)
1986 Mit meinen heißen Tränen (TV seriál)
1981 Les uns et les autres (TV seriál)
1975 Cinéma 16 (TV seriál)
1969 Przygody Pana Michala (TV seriál)

Dokumentární

2000 Evropané (TV seriál)
1968 Na planie

TV pořady

1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace