foto

Peter Kubelka

  • nar. 23.3.1934 (85 let)
    Vídeň, Rakousko

Biografie

Peter Kubelka sa narodil 23. marca 1934 vo Viedni a svoje detstvo strávil na vidieku v hornorakúskom Taufkirchene. Na gymnáziu študoval v mestách Linz a Wels. V tomto období sa venoval predovšetkým atletike a v roku 1953 sa stal juniorským majstrom Rakúska v hode diskom. V tej dobe už bol študentom filmového oddelenia Hochschule für Musik und Darstellende Kunst (HMDK) vo Viedni a súbežne so zahájením filmového štúdia sa začal Kubelka aktívne venovať judu.

Polovica päťdesiatych rokov sa stala v Kubelkovom živote zlomovou. V rokoch 1954 – 1956 študoval v Ríme na Centro Sperimentale di Cinematografia, v Rakúsku natočil svoj prvý významný film Mosaik im Vertrauen (1955) a nadviazal priateľské styky s radom rakúskych umelcov, ako Gerhard Rühm, Arnulf Rainer, Fritz Wotruba, Friedrich Heer, Otto Mauer, Konrad Bayer, Markus Prachensky a iní. V roku 1956 premietal Mosaik im Vertrauen v Paríži, kde sa zoznámil s Henrim Langloisom. V roku 1957 natočil svoj prvý "metrický film", striktne vybudovaný na základe vopred daného systému – Adebar, ktorý sa stal zlomovým dielom v dejinách kinematografie.

V tom istom roku bol Kubelka pozvaný na svetovú výstavu do Bruselu, aby tu premietal svoje filmy. Bohužiaľ, film Schwechater na nátlak rakúskeho pivovaru, nemohol byť premietaný. V Bruseli sa Kubelka stretáva s americkými avantgardistami, ktorými sú Stan Brakhage, Kenneth Anger či Robert Breer. V sedemdesiatych rokoch jeho filmová tvorba viacmenej ustáva. Od roku 1978 sa venoval predovšetkým pedagogickej činnosti a vareniu. Pracoval vo Frankfurte nad Mohanom, na Staatliche Kunsthochschule, kde bol po dvoch rokoch menovaný profesorom.

Začiatkom osemdesiatych rokov založil hudobnú skupinu Spatium Musicum, ktorá sa vyznačovala premenlivým obsadením a s ktorou v priebehu nasledujúcich rokov absolvoval množstvo koncertov nielen v Európe, ale aj v Spojených štátoch. Kubelku zaujímalo predovšetkým využitie akustických vlastností priestoru. Peter Kubelka je bratom spisovateľky Susanny Kubelky. Oženil sa s maliarkou Gertie Fröhlich, s ktorou má dcéru Marieli Fröhlich.

avant garde / surreal / "hanakonochi" experimental

Režijní filmografie

Filmy

2012 Antifona
2003 Dichtung und Wahrheit
1977 Pause!
1960 Arnulf Rainer
1958 Schwechater
1957 Adebar
1955 Mosaik im Vertrauen

Dokumentární

1967 Unsere Afrikareise

Scenáristická filmografie

Filmy

1955 Mosaik im Vertrauen

Kameramanská filmografie

Dokumentární

1967 Unsere Afrikareise

Producentská filmografie

Dokumentární

1967 Unsere Afrikareise

Střihačská filmografie

Dokumentární

1967 Unsere Afrikareise

Zvukařská filmografie

Dokumentární

1967 Unsere Afrikareise

Host

TV pořady

1967 Apropos Film (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace