foto

Chris Landreth

  • nar. 1961
    Hartford, Connecticut, USA

Biografie

Chris Landreth, narodený roku 1961 v Hartforde, je americký animátor, spisovateľ, režisér. Po dokončení univerzity v Illinois začal experimentovať s počítačovou animáciou, čo viedlo k tvorbe jeho prvého krátkometrážneho filmu THE END (1995) a neskôr BINGO (1998). Skutočný úspech však zožal až o niekoľko rokov na to, s biografickou psycho-realistickou animáciou RYAN (2004), ktorá unikátnym spôsobom reflektovala život známeho kanadského animátora a režiséra Ryana Larkina. V tom istom roku zaň obdržal Oscara, čím sa dostal do povedomia širšej verejnosti.

Jeho posledným výtvorom je THE SPINE (2009), ktorý, podobne ako RYAN, svojsky upozorňuje na úpadok ľudskej bytosti a nástrahy života.

HelenOfTroy

Režijní filmografie

Filmy

2016 Buď v pohodě a nebuď debil
2013 Podvědomé heslo
2009 Páteř
1998 Bingo
1995 Konec
1992 Naslouchač

Dokumentární

2004 Ryan

Herecká filmografie

Filmy

2013 Podvědomé heslo

Dokumentární

2004 Alter Egos
Ryan

Scenáristická filmografie

Filmy

2013 Podvědomé heslo
2009 Páteř
1998 Bingo
1995 Konec

Producentská filmografie

Filmy

1995 Konec

Host

TV pořady

2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky