foto

Esai Morales

  • nar. 1.10.1962 (56 let)
    Brooklyn, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec, producent, režisér, hudebník Esai Manuel Morales, původem z Portorika, se narodil 1. října 1962 v Brooklynu. Do věku pěti let mluvil jen španělsky. Matka Iris Margarita byla odborovou aktivistkou mezinárodního hnutí za práva žen v oblasti textilního průmyslu, otec byl svářečem. Rodiče se rozvedli, když byl ještě dítě. Svět filmu si zamiloval díky Al Pacinovu výkonu v dramatu Psí odpoledne. Ambiciózní Esai nastartoval hereckou kariéru studiem na The School of Performing Arts. Jeho první profesionální vystoupení bylo v místním divadle a regionální televizi.

Ve filmu debutoval vězeňským kontroverzním snímkem ZLÍ HOŠI (1983) po boku začínající hvězdy Seana Penna. Rozpolceného nevlastního bratra Boba předčasně zesnulé hudební legendy Ritchieho Valense ztvárnil v životopisném dramatu LA BAMBA (1987). Některé z dalších rolí odrážely jeho společensko-politické postoje, např. AMAZONIE V PLAMENECH (1994), MOJE RODINA (1995), SOUTHERN CROSS (1999). Rejstřík trestných charakterů rozšířil rolí drogového dealera v dramatu ZÁKON GANGU (2002). V roce 2005 obdržel za svůj výkon cenu organizace HOLA udělovanou latinohercům. Ve stejném roce přispěl jeho vokální talent realizaci akční videohry True Crime: New York City. Ocenění nejlepší herec vyhrál v roce 2007 za hlavní roli Joseho v úspěšné komedii o imigrantech AMERICAN FUSION (2005). Drsnou postavu macho otce si zahrál ve snímku GUN HILL ROAD (2011). Aktuálně má jistou účast v hvězdně obsazeném projektu v duchu „dvanáct rozhněvaných mužů“ mapujícím historickou tragickou událost s názvem SEPTEMBER MORN (2013). Svůj podmanivý hlas propůjčil také několika animovaným postavičkám ve filmech pro děti, např. DOBRODRUŽSTVÍ TOMA PALEČKA A MALENKY (2002).

Všestranný herec se pravidelně objevuje na malé obrazovce v různých rolích v televizních seriálech, mj. FAME (1982), THE TWILIGHT ZONE (1985), THE EQUALIZER (1985), JERICHO (1996), KRAJNÍ MEZE (1995), RODINNÉ PRÁVO (1999), RESURRECTION BLVD. (2000), 24: DAY SIX - DEBRIEF (2007). Za charakter poručíka Tonyho Rodrigueze (POLICIE NEW YORK-1993) vyhrál v roce 2002 cenu ALMA pro herce ve vedlejší seriálové roli. Hlavní seriálovou rolí Josepha Adama se představil ve sci-fi sérii CAPRICA (2009). Hostoval v šesti epizodách seriálu KAUZY PODLE KATE (2011) jako D.A. Aaron Davidson.

Charismatický pohledný herec přezdívaný „Manny“ jde osobním příkladem latinoamerické komunitě, je spoluzakladatelem organizace Národní hispánské nadace pro umění. Svůj volný čas dělí mezi environmentální charitativní aktivity jako Earth Communications Office zabývající se ochranou životního prostředí nebo Wildlife Preservation na pomoc v boji a prevenci proti AIDS. Morales je vegetarián. Se současnou přítelkyní Elvimar Silvou mají dceru Marianu Oliveiru (*2010). O tom, že dobročinnost pro něj není jen populismus, hovoří jasně osobní výrok: „Když se dostanete tam ven a budete používat svůj věhlas na něco důležitějšího než vlastní osobu, myslím, že je to ušlechtilý čin.“

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2019 The Wall of Mexico
2018 Superfly
2017 Halfway There (TV film)
2016 Casa Vita (TV film)
Never Back Down 3
2015 Spare Parts
2014 Mariňák 2: Bitevní pole
2013 Playin' for Love
Teachers (TV film)
2012 Atlasova vzpoura: 2. část
Bouře v Seattlu (TV film)
2011 17th Precinct (TV film)
Gun Hill Road
Výkupné za manžela (TV film)
2010 Cherry
King of the Avenue
2009 Hranice
2008 Kill Kill Faster Faster
2007 The Cure (TV film)
2006 Company Town (TV film)
Fast Food Nation
Panna z Juarezu
Rande v Queensu
2005 Byla jednou jedna svatba
Obhájce smrti (TV film)
2004 Isla Bella
Sudbury (TV film)
2002 Dobrodružství Toma Palečka a Malenky
Zákon gangu
2000 Family in Crisis: The Elian Gonzales Story, A (TV film)
Spin Cycle
1999 Atomový vlak (TV film)
Doomsday Man
Southern Cross
Život panny
1998 Circle of Deceit (TV film)
The Wonderful Ice Cream Suit
1996 Dokonalost za každou cenu (TV film)
Livers Ain't Cheap
Scorpion Spring
Soukromé očko
The Disappearance of Garcia Lorca
1995 Moje rodina
Somos un solo pueblo (TV film)
Útěk ze zóny 14 (TV film)
1994 Amazonie v plamenech (TV film)
Don't Do It
Rapa Nui - střed světa
Vojna není kojná
1993 Living and Working in Space: The Countdown Has Begun
Waiter, The
1992 Freejack
Konečné zúčtování (TV film)
Ultraviolet
1990 Amazon
Nahé tango
1989 Vražda na Broadwayi
1987 La Bamba
Ředitel školy
1985 Rainy Day Friends
1983 Zlí hoši
1982 Forty Deuce
Great Love Experiment, The (TV film)

TV seriály

2019 NCIS: Los Angeles (TV seriál)
Smokescreen, Part II (S10E15)
Smokescreen (S10E14)
2018 Mars (TV seriál)
Probuzení (S02E06)
Přesilovka (S02E05)
Nákaza (S02E04)
další epizody (4)
Vražedná práva (TV seriál)
He's a Bad Father (S04E11)
Everything We Did Was for Nothing (S04E10)
He's Dead (S04E09)
NCIS: Los Angeles (TV seriál)
A Diamond in the Rough (S10E09)
The Patton Project (S10E08)
One of Us (S10E07)
další epizody (5)
2017 Ozark (TV seriál)
The Toll (S01E10)
Kaleidoscope (S01E08)
Tonight We Improvise (S01E04)
další epizody (4)
Chicago P.D. (TV seriál)
Reform (S05E01)
Fork in the Road (S04E23)
Army of One (S04E22)
další epizody (5)
Vražedná práva (TV seriál)
Stay Strong, Mama (S04E06)
I'm Going Away (S04E01)
2016 Vražedná práva (TV seriál)
Always Bet Black (S03E03)
Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Pro komunitu (S07E05)
2015 Krize (TV seriál)
There Will Be Consequences (E10)
Just a Little Crazy Talk (E09)
Who's Grover Cleveland? (E08)
další epizody (10)
Mozart in the Jungle (TV seriál)
How to Make God Laugh (S02E06)
Regresso Del Rey (S02E05)
Od soumraku do úsvitu (TV seriál)
Santa Sangre (S02E10)
There Will Be Blood (S02E09)
The Last Temptation of Richard Gecko (S02E08)
další epizody (10)
Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Podrazáci (S06E05)
Myšlenky zločince (TV seriál)
Beyond Borders (S10E19)
2014 Myšlenky zločince (TV seriál)
Demons (S09E24)
Angels (S09E23)
200 (S09E14)
2013 Closer: Nové případy (TV seriál)
Návnada (S02E13)
Město divů (TV seriál)
Hříchy otců (S02E08)
Nepřátele si drž u těla (S02E07)
Ve víru změn (S02E05)
další epizody (6)
Myšlenky zločince (TV seriál)
Strange Fruit (S09E09)
To Bear Witness (S09E04)
2012 Kauzy podle Kate (TV seriál)
Finale (S02E13)
Borderline (S02E11)
Shattered (S02E10)
další epizody (5)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Home Invasions (S13E14)
2011 Kauzy podle Kate (TV seriál)
Bo Me Once (S01E04)
2010 Caprica (TV seriál)
Apotheosis (E18)
Here Be Dragons (E17)
The Heavens Will Rise (E16)
další epizody (17)
Kriminálka Miami (TV seriál)
Všichni padnou (S08E24)
2009 Caprica (TV seriál)
Pilot (E01)
2007 24: Day Six - Debrief (TV seriál)
Status: Nežádoucí (TV seriál)
Porušená pravidla (S01E07)
2006 Jericho (TV seriál)
Spiknutí (TV seriál)
2002 American Family (TV seriál)
2000 Dora průzkumnice (TV seriál)
1997 Krajní meze (TV seriál)
Touha srdce (S03E08)
1994 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
The Bribe (S06E06)
1993 Policie New York (TV seriál)
1986 Na křídlech orlů (TV seriál)
1985 Miami Vice (TV seriál)
The Home Invaders (S01E19)

Dokumentární

2019 Find Your Groove
2018 Love and Other Stunts
2014 Give Me Shelter
Journey of a Female Comic
2007 Your Mommy Kills Animals
2002 Inside 'NYPD Blue': A Decade on the Job (TV film)
2000 2000 ALMA Awards
1999 Hollywood Animal Crusaders (TV film)
1994 Rapa Nui: Legends in Stone (TV seriál)

TV pořady

2011 25th Annual Genesis Awards, The (TV pořad)
2010 Talk show bez zábran (TV pořad)
2008 Strašidelné příběhy celebrit (TV pořad)
Wendy: The Wendy Williams Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace