foto

Marcel Marceau

  • nar. 22.3.1923
    Strasbourg, Francie
  • zem. 22.9.2007 (84 let)
    Cahors, Lot, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Iba málokto spoznáva meno Marcel Marceau a vie si k nemu zaradiť aj tvár, hoci jeho význam pre umeleckú scénu Francúzska môžeme prirovnať k najväčším umelcom druhej polovice 20. storočia. Marceau sa stal dokonca tvárou celého druhu umenia – dodnes ho považujú za otca pantomímy a jej najhorlivejšieho propagátora.
 
Marceau sa narodil 22.3.1923 v Štrasburgu neďaleko francúzsko-nemeckých hraníc. To, a fakt že pochádzal zo židovskej rodiny mu čoskoro malo priniesť veľa problémov. Jeho rodičov čakal smutný osud – otec, pôvodom mäsiar, bol deportovaný do Osvienčimu a tam bol aj zavraždený. Aspoň jeho matke sa podarilo vojnové hrôzy prežiť.
 
Keď prišla vojna, mal Marcel 16 rokov. Spolu s bratom Alainom si osvojili priezvisko Marceau – jeho otec sa pôvodne volal Mangel a mama Werzbergová. Obaja sa v Limognes zapojili do hnutia odporu, pričom bratia Marceauovci pomáhali ukrývať veľké množstvo židovských detí. Akonáhle prišiel obrat vo vojne, pôsobil Marcel ako sprostredkovateľ medzi hnutím odporu a jednotkou Georgea Pattona, pretože hovoril plynule anglicky.
 
Okrem množstva utrpenia sa Marceau v priebehu vojny stretol aj so svojím osudom. Počas zmienených transportov boli židovské deti vystrašené a Marcel hľadal spôsob ako ich upokojiť. A pretože obdivoval umenie Charlieho Chaplina, začal vymýšľať krátke predstavenia, ktorých účelom bolo deti rozptýliť. Deti sa dostali do bezpečného Švajčiarska a Marceau získal predstavu o tom čomu by sa chcel venovať po vojne.
 
A naozaj, po skončení konfliktu sa zapísal na Školu dramatických umení Charlesa Dullina v Paríži. Tu ho čakali samé úspechy – jeden z jeho profesorov mu zveril úlohu Harlekýna vo variácii na tradičné umenie comedie dell arte a Marceau svojím výkonom publikum doslova ohromil. Divadlo Sarah Bernhardtovej mu dokonca umožnilo inscenovať svoju vlastnú šou pantomímy – jeho prvú – a aj ona zožala medzi divákmi nečakaný úspech.
 
Najväčší úspech zažíval Marceau na doskách Théâtre de Poche, kde po prvý raz predstavil svoju typickú postavu, klauna Bipa. Ten sa postupne stal pre širokú verejnosť synonymom slova mím – starý kabát , čiernobielo pruhované tričko a vysoký klobúk. Marceau si získal verejnosť s inscenáciami Klietka, Chodec kráčajúci proti vetru, V parku alebo Výrobca masiek. Presúval sa s nimi z jedného parížskeho divadla do druhého a neskôr sa s ním vydal aj na svetové javiská.
 
Marceau vystupoval na každom kontinente, podnikol viaceré turné, ktorých cieľom boli okrem USA, kontinentálnej Európy a Japonska aj Južná Amerika alebo Afrika. Vyšlo mu viacero kníh, zahral si vo viacerých filmoch a dokonca sa spriatelil s Michaelom Jacksonom. V mexickej Guadalajare vystupoval ako 76-ročný, to sa písal rok 1999. Do konca života mu zostávalo osem rokov.
 
Marceau sa stal tvárou pantomímy – zapojil sa do jej propagácie, zdôrazňoval, že poryvy duše možno vyjadriť aj inak než len s použitím slov. Založil školu L'École internationale de mimodrame v Paríži, ktorá je považovaná za najlepšiu vo svojom obore na celom svete. Študenti sa okrem pantomímy učia tancu, šermu, akrobacii či žonglovaniu a absolventi tejto školy prezentujú odkaz ich veľkého zakladateľa po celom svete.

unclejack

Herecká filmografie

Filmy

1998 Joseph's Gift
1989 Paganini ve víru erotických vášní
1986 Elogio della pazzia
1983 Îles, Les
1976 Němý film
1974 Shanks
1968 Barbarella
1967 Jmenuje se Robert
1966 Ono
1961 Bip ostajotsja v Leningradě (TV film)
1959 Krásná lhářka
1954 Naše časy
Pantomimes
Un jardin public
1947 Bague, La

TV seriály

1982 L'académie des 9 (TV seriál)

Dokumentární

2011 Kouzlo Laurela a Hardyho (TV film) - a.z.
2007 Spine Tingler! The William Castle Story
2003 Charlie: Život a dílo Charlese Chaplina
1994 Souhvězdí Jodorowsky
1987 Mimstory (TV seriál)
1966 Marcel Marceau - Das Erlebnis der Pantomime (TV film)

TV pořady

1996 Thé ou café (TV pořad)
1977 Laugh-In (TV pořad)
1969 Die große Glocke (TV pořad)
The David Frost Show (TV pořad)
1966 Bienvenue (TV pořad)
1956 En direct de... (TV pořad)
1951 The Red Skelton Show (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Dokumentární

1966 Marcel Marceau - Das Erlebnis der Pantomime (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace