foto

Jesse L. Martin

  • nar. 18.1.1969 (51 let)
    Rocky Mount, Virginia, USA

Biografie

Původním jménem Jesse Lamont Watkins spatřil světlo světa 18. ledna 1969 ve státě Virginia, ačkoli větší část dosavadního života strávil v New Yorku, narozen ve slunečním znamení Kozoroh. Jeho rodiče se dětství rozvedli, když byl ještě dítě, a spolu se dvěma staršími a dvěma mladšími bratry ho vychovávala matka, po jejímž druhém manželovi získal své nynejší příjmení Martin. Jesse patřil dlouhou dobu mezi stydlivé děti, protože nerad mluvil se svým silným jižanským přízvukem. Tuto zábranu překonal, když ho jeho učitel obsadil ve školním dramatickém kroužku do role pastora ve hře The Golden Goose (Zlatá husa), v níž svůj přízvuk s úspěchem uplatnil. Jednalo se také o Jesseho první hereckou zkušenost. V následujících letech již navštěvoval nejrůznější střední i vysoké umělecké školy a jeden rok byl dokonce zvolen za „nejtalentovanějšího“ ve své třídě.

Po vystudování zkoušel štěstí v místních divadlech, telenovelách a reklamách, což mu ovšem na živobytí nestačilo, proto si ve stejné době přivydělával prací v nejrůznějších restauracích ve městě. Během zaměstnání v Moondance Diner se v podstatě náhodou dostal k jedné ze svých nejznámějších rolí - v téže restauraci pracoval Jonathan Larson, který hledal obsazení do svého muzikálu Rent. Pěvecké nadání Jessemu nechybělo a posléze nastoupil v newyorkském divadle v roli Toma Collinse, homosexuálního počítačového génia a učitele filosofie. Rent se stal překvapivě úspěšným a přesunul se až na Broadway.

Dílčí role v nejrůznějších seriálech na sebe nenechaly dlouho čekat, proto jsme mohli Jesseho vidět třeba jako jednoho z partnerů ALLY MCBEALOVÉ nebo v Česku spíše neznámých snímcích, např. RESTAURANT. Během let 1999 až 2008 ztvárňoval detektiva Eda Greena v seriálu PRÁVO A POŘÁDEK, svou druhou nejznámější roli a v roce 2005 si ve filmu BOHÉMOVÉ, filmovém zpracování muzikálu Rent, opět zahrál, zazpíval a zatančil jako Tom Collins. Jedno je jasné: Jesse L. Martinovi talent rozhodně nechybí. Dostane však větší příležitost ho uplatnit a dokáže případnou příležitost chytit za pačesy? Budoucnost ukáže.

Wendy

Herecká filmografie

Filmy

2019 Rent: Live (TV film)
2013 Secret Lives of Husbands and Wives (TV film)
2012 Nahlas a naplno
2011 Hallelujah (TV film)
Vpich
2010 F--K
2009 Buffalo Bushido
Peter and Vandy
2007 The Cake Eaters
2006 Starz on the Set: Rent (TV film)
2005 Bohémové
2004 Vánoční koleda (TV film)
2003 Season of Youth
2002 Burning House of Love
1999 Hluboko v mém srdci (TV film)
1998 Restaurant

TV seriály

2021 The Flash (TV seriál)
Episode 20 (S07E20)
Episode 19 (S07E19)
Episode 18 (S07E18)
další epizody (20)
2020 The Flash (TV seriál)
Success Is Assured (S06E19)
Pay the Piper (S06E18)
So Long and Goodnight (S06E16)
další epizody (9)
2019 The Flash (TV seriál)
The Last Temptation of Barry Allen, Pt. 2 (S06E08)
The Last Temptation of Barry Allen, Pt. 1 (S06E07)
License To Elongate (S06E06)
další epizody (16)
2018 The Flash (TV seriál)
Elseworlds, Part 1 (S05E09)
News Flash (S05E04)
The Death of Vibe (S05E03)
další epizody (17)
2017 Supergirl (TV seriál)
Crisis on Earth-X, Part 1 (S03E08)
Star-Crossed (S02E16)
The Flash (TV seriál)
The Trial of the Flash (S04E10)
Don't Run (S04E09)
Therefore I Am (S04E07)
další epizody (23)
2016 The Flash (TV seriál)
The Present (S03E09)
Invasion! (S03E08)
Killer Frost (S03E07)
další epizody (23)
2015 The Flash (TV seriál)
Running to Stand Still (S02E09)
Legends of Today (S02E08)
Gorilla Warfare (S02E07)
další epizody (23)
2014 The Flash (TV seriál)
The Man in the Yellow Suit (S01E09)
Flash vs. Arrow (S01E08)
Power Outage (S01E07)
další epizody (9)
2013 Smash (TV seriál)
The Phenomenon (S02E14)
The Producers (S02E13)
Opening Night (S02E12)
další epizody (9)
2009 The Philanthropist (TV seriál)
2006 Právo a pořádek (TV seriál)
Positive (S16E19)
Thinking Makes It So (S16E18)
America, Inc. (S16E17)
další epizody (8)
2005 Zákon a pořádek: Porota (TV seriál)
Skeleton (E08)
Právo a pořádek (TV seriál)
Bible Story (S16E11)
Acid (S16E10)
Criminal Law (S16E09)
další epizody (20)
2004 Právo a pořádek (TV seriál)
Fixed (S15E11)
Enemy (S15E10)
All in the Family (S15E09)
další epizody (25)
2003 Právo a pořádek (TV seriál)
Ill-Conceived (S14E10)
Compassion (S14E09)
Embedded (S14E08)
další epizody (25)
2002 Právo a pořádek (TV seriál)
The Wheel (S13E09)
Asterisk (S13E08)
Open Season (S13E07)
další epizody (24)
2001 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Jed (S01E07)
Právo a pořádek (TV seriál)
3 Dawg Night (S12E09)
The Fire This Time (S12E08)
Myth of Fingerprints (S12E07)
další epizody (25)
2000 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Entitled (S01E15)
Právo a pořádek (TV seriál)
Thin Ice (S11E08)
Amends (S11E07)
Burn Baby Burn (S11E06)
další epizody (23)
1999 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Vypadat jako jedna z nich (S01E03)
Ally McBealová (TV seriál)
Žárlivost (S02E21)
Samotáři (S02E20)
Občanská válka (S02E17)
další epizody (9)
Akta X (TV seriál)
Z jiného světa (S06E19)
Právo a pořádek (TV seriál)
Sundown (S10E09)
Blood Money (S10E08)
Patsy (S10E07)
další epizody (9)
1998 Ally McBealová (TV seriál)
Všechno nejlepší, Ally (S01E19)
Kolbiště (S01E18)
Osobní téma (S01E17)
1997 413 Hope St. (TV seriál)

Dokumentární

2006 No Day But Today: The Story of 'Rent'
2004 Apollo at 70: A Hot Night in Harlem (TV film)
Law & Order: Profile - Jesse L. Martin
TV Land Moguls (TV seriál)
2000 Rocky Horror 25: Anniversary Special (TV film)

Host

TV pořady

2003 Late Night with Conan O'Brien: 10th Anniversary Special (TV pořad)
1989 The More You Know (TV pořad)