foto

Patrick Bergin

  • nar. 4.2.1951 (67 let)
    Dublin, Irsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Patrick Connolly Bergin se narodil a vyrostl v irském Dublinu. Jeho otec byl odborářem a později senátorem v parlamentu. V sedmnácti letech Patrick přesídlil do Londýna, kde záhy vystudoval dramatické umění. Během studií se živil nejrůznějšími námezdnými pracemi, mimo jiné jako pošťák nebo dělník. Po dokončení školy v Londýně založil experimentální divadelní skupinu "Mum´s Underground" (Maminčino podsvětí) a učinil další krok ke svému snu – stát se profesionálním hercem. K tomu ovšem musel ujít ještě pěkně dlouhou cestu. Pracoval rovněž jako učitel matematiky a navštívil několik evropských zemí.

Na filmovém plátně debutoval až jako sedmatřicetiletý vedlejší úlohou v akčním thrilleru s jiným irským hercem Piercem Brosnanem TAFFIN. Producentům okamžite učarovala Patrickova vysoká postava (měří 191 cm) a frajerská image s kudrnatými vlasy a typickým knírem. Nejúspěšnější období své kariéry prožil paradoxně hned na jejím začátku na přelomu 80. a 90. let.

Začalo to hlavní rolí v historicko-dobrodružném snímku MĚSÍČNÍ HORY. Dále přišel na řadu ústřední hrdina v televizním zpracování osudů slavného zbojníka ROBIN HOOD, kde se objevil vedle Umy Thurman. Ačkoli se tato verze věrně držela původní legendy, projekt doplatil na to, že ve stejném roce byl uveden do kin blockbuster na stejné téma s Kevinem Costnerem v titulní roli. Asi nejznámnější postavu vytvořil jako despotický manžel Julie Roberts v thrilleru NOCI S NEPŘÍTELEM. Zároveň se jednalo o jeho první Hollywoodskou zkušenost. Výrazné party si zahrál ještě třeba v americké hororové komedii POZDRAV Z CESTY DO PEKLA, nebo v krimi-thrilleru s hvězdným obsazením VYSOKÁ HRA PATRIOTŮ, zde mohl pro změnu uplatnit svůj irský původ.

Od poloviny 90. let už to s jeho kariérou šlo z kopce a dodnes se objevuje převážně v béčkových a televizních filmech, většinou nevalné kvality. Nadále ovšem dostává i hlavní role a natáčí v mnoha různých zemích, kromě USA a Británie, třeba i v Rumunsku nebo Německu. Patrick působí také jako zpěvák a hudebník.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2018 Blackbird
Margery Booth: The Spy in the Eagle's Nest
Train Set
2017 Grindhouse Nightmares
We Still Steal the Old Way
2016 Cage
Křížová palba
2015 Age of Kill
2013 Dance of the Steel Bars
Wee Man, The
2012 Absolutní strach
Eldorado
GrindHouse 2wo
Kiss and a Promise, A
Songs for Amy
Stíny temnoty
Žraločí lidožrouti
2011 Ledová apokalypsa (TV film)
2009 Eva
2007 Casanovův poslední vzdor
Převrat
Strength and Honour
2006 False Prophets
Ghostwood
Irská krev
Odvrácená strana Jericha
Played
Secret of the Cave
2005 Ikona (TV film)
2004 Berserker
High Art, Low Life
Zakletá Ella
2003 Bloom
Hoši z County Clare
Štětcem osudu (TV film)
2002 Drákula (TV film)
Král Lear z Texasu (TV film)
2001 Jewel (TV film)
Kauza smrti
Neviditelný cirkus
Pod hladinou Loch Ness
Silent Grace
Čest gladiátora
Ďáblova oběť
2000 Exploze
Když obloha padá
Merlin: The Return
Press Run
St. Patrick: The Irish Legend (TV film)
1999 Afrika
Durango (TV film)
Maska smrti
Ostrov pokladů
Prapor sv. Patrika
Taxman
1998 Ztracený svět
Čest gladiátora
1997 Rozparovač (TV film)
Rudá krev (TV film)
Strážci Apokalypsy (TV film)
Suspicious Minds
Øen i Fuglegaden
1996 Angela Mooneyová už zase umírá
Malá čarodějka (TV film)
The Proposition
Trávníkář 2: Odvrácená strana vesmíru
1995 Podraz na druhou (TV film)
1994 Lehký klam
Nevinná lež
Zóna soumraku (TV film)
1993 Děti mlhy (TV film)
Závazky pouze náhodné
1992 Frankenstein (TV film)
Hummingbird Tree, The
Mapa lidského srdce
Vysoká hra patriotů
Zločiny lásky
1991 Noci s nepřítelem
Pozdrav z cesty do pekla
Robin Hood
1990 Morphine and Dolly Mixtures (TV film)
Měsíční hory
1988 Courier, The
Taffin
Zrada (TV film)
1987 Lapsed Catholics (TV film)
1983 Those Glory Glory Days (TV film)
When the Devil Rides Out

TV seriály

2018 Quantico (TV seriál)
Who are you? (S03E13)
2017 Na straně zákona (TV seriál)
Epizoda 1 (S02E01)
2004 Podfukáři (TV seriál)
2003 Smallville (TV seriál)
Nepříčetnost (S03E08)
1990 Real Charlotte, The (TV seriál)

Dokumentární

1992 Secret World of Spying, The (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace