foto

Michael T. Weiss

  • nar. 2.2.1962 (58 let)
    Chicago, Illinois, USA

Biografie

Michael Terry Weiss, rodák z Chicaga, se narodil do neherecké rodiny. Jeho otec pracoval jako manažer v hutním průmyslu a matka byla v domácnosti, kde se starala o malého Michaela a jeho starší sestru Jamie Sue, která se později stala filmovou maskérkou. Michael chodil na Glenbrook North High Shool v Nothbrooku, kde byl nejen členem plaveckého a basketbalového týmu, ale i aktivním členem studentské rady. Po střední škole nastoupil na Univerzitu Severní Californie, kde se zapojil do školního divadelního spolku a kde v roce 1984 získal bakalářský titul z výtvarných umění.

Vystupovat v televizi začal již jako dítě, kdy se objevoval v místních televizních reklamách. Když mu bylo 18, získal svou první filmovou roli ve snímku ORDINARY PEOPLE. Krátce po ukončení univerzity dostal významnější roli v telenovele DAYS OF OUR LIVES, kde ztvárnil postavu doktora Mikea Hortona a za kterou vyhrál ocenění Soup Opera Digest Award za vyjímečné komické představení. Roli dostal i ve filmu JEFFREY, kde si zahrál po boku Patricka Stewarta známého coby kapitála lodi Enterprise. Kromě hraní se živil jako osobní trenér. Mnoho jeho klientů bylo z řad herců, mezi nimi například Pierce Brosnan či James Brolin.

Nejvíce se však proslavil coby Jarod v seriálu THE PRETENDER, kterému není žádná profese cizí. Za tuto roli byl dvakrát nominován na cenu Golden Satellite Award v kategorii nejlepší seriálový herec a potřetí na cenu Saturn Award v kategorii nejlepší mužský televizní herec. Kromě malých rolí ve spoustě televizních seriálů se v posledních letech věnuje také dabingu kreslených postav, kde využívá své schopnosti spolehlivě napodobit různé přízvuky a dialekty. Svůj hlas tak například propůjčil Tarzanovi. Vedle toho se také objevuje v divadelních hrách, sám dokonce několik napsal.

Z jeho soukromí je známo, že je výrazným ochráncem přírody. Doma používá minimum elektřiny a jezdí hybridním vozem. Je členem organizace pro podporu životního prostředí, sdružuje podobně smýšlející herce a snaží se veřejnost přesvědčit o důležitosti ochrany přírody.

dragosta

Herecká filmografie

Filmy

2017 Sunset Park
2010 Sex ve městě 2
2006 Fade
Razor Sharp
2005 Confessions of an Action Star
Iowa
2004 Marmalade
Until the Night
2002 Psáno krví
Tarzan a Jane
2001 Bones
Chameleon a strašidelný ostrov (TV film)
Chameleon: Souboj vyvolených (TV film)
2000 Net Worth
1999 Freeway II: Confessions of a Trickbaby
1996 Maniak
1995 Jeffrey
Remember Me (TV film)
1994 Undercover Angel
1990 The Big One: The Great Los Angeles Earthquake (TV film)
1988 Kvílení vlkodlaků IV
Vezměte si mé dcery, prosím (TV film)
1980 Obyčejní lidé

TV seriály

2011 Spravedlnost v krvi (TV seriál)
The Blue Templar (S01E22)
Cellar Boy (S01E21)
Hall of Mirrors (S01E13)
další epizody (4)
Status: Nežádoucí (TV seriál)
Army of One (S05E10)
2010 Young Justice (TV seriál)
2008 Batman: Odvážný hrdina (TV seriál)
2005 Bod G (TV seriál)
2004 Clubhouse (TV seriál)
Higglytown Heroes (TV seriál)
2003 Drzá Jordan (TV seriál)
Pandora's Trunk: Part 2 (S02E22)
Pandora's Trunk: Part 1 (S02E21)
Ockham's Razor (S02E10)
2001 Liga spravedlivých (TV seriál)
Mummy: The Animated Series, The (TV seriál)
The Legend of Tarzan (TV seriál)
The Zeta Project (TV seriál)
2000 Jackie Chan Adventures (TV seriál)
Chameleon (TV seriál)
Projekt Mirage 2/2 (S04E20)
Projekt Mirage 1/2 (S04E19)
Kukuřičný panáček (S04E18)
další epizody (13)
Případ pro Sam (TV seriál)
Poslední klavír (S04E18)
Vražedná spravedlnost (S04E10)
1999 Chameleon (TV seriál)
Dítě divočiny (S04E07)
Extrém (S04E06)
Na cestě (S04E05)
další epizody (22)
Případ pro Sam (TV seriál)
Projekt Kolibřík (S03E19)
1998 Chameleon (TV seriál)
Domov (S03E07)
V podmínce (S03E06)
Zrada (S03E05)
další epizody (23)
1997 Chameleon (TV seriál)
Špinavý obchod (S02E06)
Někdo se dívá (S02E05)
Odhalení (S02E04)
další epizody (20)
1996 Chameleon (TV seriál)
Ani myš (S01E08)
Řádí tu vir (S01E07)
Sloužit a chránit (S01E06)
další epizody (8)
1993 Dobrodružství Brisco Countyho Jr. (TV seriál)
1992 2000 Malibu Road (TV seriál)
Deníky červených střevíčků (TV seriál)
1991 Temné stíny (TV seriál)
Epizoda 12 (E12)
Epizoda 11 (E11)
Epizoda 10 (E10)
další epizody (12)
1965 Tak jde čas (TV seriál)

Dokumentární

2002 Diggin' Up 'Bones'

Video kompilace

2000 Red Shoe Diaries 18: The Game (video kompilace)

Režijní filmografie

TV seriály

1996 Chameleon (TV seriál)

Host

TV pořady

1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)

Fanoušci tvůrce