foto

Jú Aoi

  • nar. 17.8.1985 (34 let)
    Kasuga, prefektura Fukuoka, Japonsko

Biografie

Yu Aoi je populární japonská herečka a modelka, která se narodila 17. 8. 1985 v prefektuře Fukuoka pod rodným jménem Yu Natsui. Vystudovala vysokou školu Horikoshi Gakuen a uměleckou průpravu získala navštěvováním umělecké fakulty na Nihon University.

Na jevišti poprvé debutovala v roce 1999 v Annie, od roku 2000 byla stálicí v pořadu Oha SUTA na dětském kanále tokijské televize. Filmový debut následoval hned rok poté v dramatu RIRI SHUSHU NO SUBETE (All About Lily Chou-Chou, 2001). Film znamenal úspěch a Yu Aoi se ihned stala poměrně vyhledávanou herečkou. Uznání se dostavilo v roce 2004, kdy za roli Tetsuko Arisugawy v příběhu o zkoušeném přátelství dvou dívek ve snímku HANA TO ARISU (Hana and Alice) získala ocenění pro nejlepší herečku na prestižních Japonských profesionálních filmových cenách.

Yu Aoi na sebe poutala pozornost kritiky i v následujících letech a pokračovala v bohatém sběru prestižních japonských ocenění a úspěchů na filmových festivalech. Stalo se tak například díky válečnému filmu YAMATO - LOĎ SMRTI (Otoko-tachi no Yamato, 2005), který pronikl i do české DVD distribuce, díky romanci HACHIMITSU TO KUROBA (Honey & Clover, 2006), příběhu mladých nezaměstnaných japonských dívek, které dostanou příležitost přivydělat si tancem havajských hula tanců v HAVAJSKÝCH TANCÍCH (Hula Garu, 2006), úroda cen pokračovala díky roli v romantickém dramatu PÍSEŇ DUHY (Niji no magami, 2006), který byl uveden na MFF v Karlových Varech či v komedii HITO NO SEKKUSU O WARAUNA (Don't Laugh at My Romance, 2007).

Český divák může Yu Aoi znát i z úspěšného surrealisticky laděného povídkového filmu TOKIO! (Tokyo!, 2008), konkrétně z povídky Třesoucí se Tokio (Shaking Tokio), kde si zahrála roli kouzelné rozvážečky pizzy.

Je taktéž držitelkou ocenění japonského Ministerstva školství, kutrury, sportu, vědy a technologie pro nováčka roku za svou práci oblasti filmu, médií a výtvarného umění.

Petr "peetriss" Michalik

Herecká filmografie

Filmy

2019 Aru sendó no hanaši
Kaidžú no kodomo
Mijamoto kara kimi e
Nagai owakare
2018 Cuma jo bara no jó ni: Kazoku wa curai jo 3
Penguin Highway
Zabíjení
2017 Kanodžo ga sono na o širanai toritači
Kazoku wa curai jo 2
Mix
Tókjó Ghoul
2016 Azumi Haruko wa jukue fumei
Kazoku wa curai jo
Óbá fensu
2015 Cesta na pobřeží
Hana, Alenka a případ vraždy
2014 Geki x Cine: Zipang punk – Goemon rock III
Haru o seotte
Rurouni Kenshin: The Legend Ends
Rurôni Kenshin: Kyôto Taika-hen
2013 Mottomo Tooi Ginga (TV film)
Tókjó kazoku
Vesmírný pirát Kapitán Harlock
2012 Daburu Feisu Giso Keisatsu Hen (TV film)
Ruróni Kenšin: Meidži kenkaku romantan
2011 Jógašiten Coin de rue
Tamatama
Upír
2010 Flowers
Otóto
Raió
2009 Honokaa bôi
Ikechan to boku
Redline
2008 Hjakuman en to nigamuši onna
Tokio!
2007 Ašita e no juigon
Hito no sex o warau na
Mijori no mori (TV film)
Quiet room ni jókoso
2006 Havajské tance
Hačimicu to Clover
Mushishi
Píseň duhy
Sugar & spice: Fúmi zekka
Žezelotebon
2005 Henšin
Hoshi ni natta shônen
Hotel Sunrise HND - Saigo no Stay (TV film)
Jukai
Kame wa igai to hajaku ojogu
Nirai kanai kara no tegami
Tiger & Dragon Special (TV film)
Yamato - Loď smrti
2004 Hana to Arisu
Mask de 41
Nanako to Nanao
Tecudžin 28 gó
Umineko
2003 1980
Gúzen ni mo saiaku na šónen
2002 Natsu no Yakusoku (TV film)
2001 Ao to Shiro de Mizuiro (TV film)
Gaichu
Ririi Šušu no subete

TV seriály

2018 Mijamoto kara kimi e (TV seriál)
2017 Hello Harinezumi (TV seriál)
Saki ni umareta dake no boku (TV seriál)
2015 Dr. Rintaró (TV seriál)
2014 Wakamono-tači (TV seriál)
2012 Šokuzai (TV seriál)
2010 Unubore Deka (TV seriál)
2008 Aoi Yu x 4tsu no Uso Camouflage (TV seriál)
Osen (TV seriál)
2006 Dr. Koto Shinryojo 2006 (TV seriál)
2005 Tiger & Dragon (TV seriál)
2004 Ičiban taisecu na déto: Tókjó no sora Šanghai no jume (TV seriál)
2003 14 Getsu Tsuma ga Kodomo ni Kaette Iku (TV seriál)
Kókó kjóši (TV seriál)

Dokumentární

2011 Ganbappe Hula Girls! Fukušima ni ikiru. Kanodžotači no ima

Host

TV pořady

2019 Nippon Academy šó (TV pořad)
2014 Nippon Academy šó (TV pořad)
2011 Nippon Academy šó (TV pořad)
2007 Bokura no džidai (TV pořad)

Fanoušci tvůrce