foto

Nina Companéez

  • nar. 26.8.1937
    Boulogne-Billancourt, Francie
  • zem. 9.4.2015 (77 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Nina Companéez patří k významným ženám francouzského filmu a televize, uplatnění našla postupně v různých profesích. Pochází z ruské rodiny, která emigrovala do Francie po bolševické revoluci v roce 1917, jejím otcem byl významný scénárista francouzského meziválečného i poválečného filmu Jacques Companéez (1906-1956). Rodina měla ale také židovský původ, což Jacquese Companéeze v době války nutilo ke skrývání a práci pod jinými jmény.

Ve světě filmu začala Nina Companéez původně pracovat jako střihačka (na rozdíl od jiných zemí se ve Francii filmovému střihu věnují převážně ženy, a to již od němé éry), významnou a exkluzívní spolupráci navázala počátkem šedesátých let s režisérem Michelem Devillem. Pracovali spolu deset let a Nina Companéez napsala scénáře k jedenácti Devillovým filmům. Jejich první společný film DNES VEČER NEBO NIKDY (Ce soir ou jamais, 1960) svým pojetím spadal do francouzské nové vlny, zajímavé byly i některé další tituly, jako úsměvné příběhy ROZKOŠNÁ LHÁŘKA (Adorable menteuse, 1962) nebo BENJAMIN ANEB Z DENÍKU PANICE (Benjamin, 1968), za nějž Deville získal prestižní cenu Louise Delluca. Ne všechny Devillovy byly ale zdařilé, což lze doložit již dávnou zapomenutou komedií MEDVĚD A PANENKA (L'ours et la poupée, 1969), který zapadl i přes účast hvězdné Brigitte Bardot.

Po ukončení desetileté spolupráce s Devillem se Nina Companéez pustila do samostatné režie a počátkem sedmdesátých let realizovala dva komediálně laděné filmy FAUSTINE A KRÁSNÉ LÉTO (Faustine et bel ete, 1971) a SUKNIČKÁŘ COLINOT (L΄histoire très bonne et très joyeuse de Colinot Trousse-Chemisse, 1972). U obou filmů spolupracovala s Francisem Husterem, s nímž pak později pořídila ještě třetí snímek, JAKO V RULETĚ (Comme sur des roulettes, 1977). V následujících letech Nina Companéez jako scénáristka i režisérka pracovala hlavně v televizi.

Ke psaní scénářů pro jiné režiséry se vrátila až později, podílela se například na úpravě starší divadelní hry HUSAR NA STŘEŠE (Le hussard sur le toit, 1995) do podoby filmového scénáře. Krátce nato se prosadila jako režisérka úspěšného historického seriálu KRÁLOVA ALEJ (L'allée du roi, 1996), který byl oceněn v rámci televizní tvorby a uvedly jej i zahraniční televize. Z její další tvorby vyniká třídílný televizní film VOICI VENIR L΄ORAGE (2007-2008), v němž náznakem autobiografie podala životní příběh stárnoucí ženy z rodiny ruských přistěhovalců. Jako scénáristka mezitím dosáhla dalšího ocenění s dvoudílným televizním filmem PIKNIK U OSIRIDA (Un pique-nique chez Osiris, 2001) s milostným příběhem zasazeným do 19. století.

Nina Companéez má dceru Valentine Varela, která je divadelní a filmovou herečkou.

Pavel "argenson" Vlach

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Filmy

2014 Le général du roi (TV film)
2011 À la recherche du temps perdu (TV film)
2002 Chanson du maçon, La (TV film)
1994 Je t'aime quand même
1979 Muse et la Madone, La (TV film)
Nuit et le moment, La (TV film)
1977 Comme sur des roulettes
Tom et Julie (TV film)
1973 Sukničkář Colinot
1972 Faustine et le bel été

TV seriály

2007 Voici venir l'orage... (TV seriál)
Troisième partie (E03)
Deuxième partie (E02)
Première partie (E01)
1998 Poursuite du vent, La (TV seriál)
1996 L'allée du roi (TV seriál)
1989 La grande cabriole (TV seriál)
1983 Deux amies d'enfance (TV seriál)
1982 Chef de famille, Le (TV seriál)
1979 Dames de la côte, Les (TV seriál)
1978 Un ours pas comme les autres (TV seriál)
1975 Cinéma 16 (TV seriál)

Herecká filmografie

Dokumentární

2011 Un jour, une histoire (TV seriál)
2003 Histoires de fiction (TV seriál)

Host

TV pořady

1986 La nuit des 7 d'or (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky