foto

Yueh Hua

  • nar. 13.7.1942
    Šanghaj, Čína
  • zem. 20.10.2018 (76 let)
    Vancouver, British Columbia, Kanada

Biografie

Čínský herec a bojový umělec Yueh Hua v raném mládí po tvrdém tréninku v šanghajském institutu přechází do Hong Kongu, píše se rok 1962. O rok později už podepisuje smlouvu s filmovou společností Shaw Brothers. V té době byly herečky populárnější než herci, ovšem v těchto těžkých dobách měl Yueh Hua štěstí, byl totiž obsazen ke ¨královně kung-fu filmů¨ Pei Pei Chengové - do fantasy snímku Princess Iron Fan (1966), kde měl hlavní roli opičího krále a do nesmrtelné klasiky Come Drink with Me (1966), kde ztvárnil hlavní úlohu opilého šermíře. Zajímavostí je, když Yueh Hua poprvé vstoupí před kameru, tak v sobě má dvě láhve čínského vína (!), chtěl totiž dokonale vystihnout charakter své role.

V průběhu 60. a 70. let točí Yueh Hua pět filmů ročně, nejčastěji po boku krásek Pei Pei Cheng, nebo Shih Szu a jen vyjímečně míval v šermířinách Kinga Hu vedlejší úlohy. V roce 1976 se oženil a má jednoho syna. Yueh Hua po úpadku zájmu o kung-fu žánr během 80. let zpomaluje s natáčecím tempem a v 90. letech se i s rodinou stěhuje do Kanady. Na svém kontě má kolem 140 filmů a s přestávkami stále natáčí, jeho zatím poslední zářez je v akčňáku Trivisa (2016).

Grand "Epistemolog" Master

Herecká filmografie

Filmy

2016 Trivisa
2008 Tři království: Vzkříšení draka
2006 Shang cheng
Wo hu
2001 Hou niao
1995 Pan ni qing yuan
Rachot v Bronxu
1992 Wu San Gui yu Chen Yuan Yuan
1989 Ultra Force 3: Pod policejní ochranou
Yi dan qun ying
1988 Red Force 3
1985 Hua xin hong xing
1984 Lin tai
Love Bittersweet
1983 On the Wrong Track
Yao hun
1982 Huan hua xi jian
Mo jie
Saat chut sai ying poon
1981 Crippled Kung Fu Boxer
Hei xi yi
Liu Xiao Feng zhi jue zhan qian hou
Mo jian xia qing
Xiong bang
1980 A Deadly Secret
Liu he ba fa
Ying xiong wei lei
1979 A Pretended Rebel
Qi qiao feng huang bi yu dao
The Ghost Story
The Idiot Swordsman
Xiao hun yu
Yuan yue wan dao
Zui bu mi hou
1978 Chou tou xiao zi
Da la ma
Gu jian ying hun
Huo feng huang
Legenda o netopýru
Qian Long xia Yangzhou
Shao Lin shi ba pa tung nu
Shen ying fei yan hu die zhang
Tie bu jin ying
Tong tian lao shu xia jiang nan
Xiu hua da dao
Xue fu rong
Yu qing ting
1977 Chu liu xiang
Duo qing jian ke wu qing jian
Feng hua xue yue
Guan dong wu ta xia
Jiang nan ba da xia
Jin yu liang yuan hong lou meng
Lady Exterminator
Leng yue gu xing jian wu qing
Long Wei shan zhuang
Long she xia ying
Pai yu lao hu
Qian Long xia jiangnan
Qing long ke zhan
San shao ye de jian
Xia shi biao ke sha shou
1976 Chrám Shaolinu
Du hou mi shi
Feng qi yun yong dou kuang lung
Pavučina smrti
Pian cai pian se
Xiang gang qi an
Ying tai qi xue
Zabijácké klany
1975 Da jie an
Jiang tou
Superuomini, superdonne, superbotte
Všichni muži jsou bratři
Xi xiao nu ma
Xin ti xiao yin yuan
Yi jie an shen hao
1974 E Hu Cun
Wu yi
Xianggang qi shi san
Xiao hai yu gou
Yang chi
Zhu men yuan
1973 Bei di yan zhi
Da dao wang wu
Payment in Blood
Qi shi er jia fang ke
Tu fei
1972 Ai nu
Bi hu
Ji xiang du fang
Lin Chong ye ben
Qun ying hui
Shi si nu ying hao
The Young Avenger
Vodní hranice
Yu nu xi chun
1971 Bing tian xia nu
Xia shi hang
Ying zi shen bian
1970 Dvanáct zlatých medailonů
Huang jiang nu xia
Wu hu tu long
1969 Du long tan
Fei yan jin dao
Hu dan
1968 Duan hun gu
Han yan cui
Nu xia hei hu die
Zhui hun biao
1967 Da xia fu chou ji
Fei tian nu lang
Xiang jiang hua yue ye
Yan yang tian
1966 Spojení Shaolinů
Tie shan gong zhu
1965 Xiao yun que
1964 Xie jian mu dan hong

TV seriály

1984 By Royal Decree (TV seriál)

Dokumentární

1973 Li xiao long di sheng yu si
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace