foto

Simon Baker

  • nar. 30.7.1969 (49 let)
    Launceston, Tasmania, Austrálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Simon se narodil 30 července 1969 (ve znamení Lva) v Launcestonu v Tasmánii. Jeho otec (Barry Baker) byl mechanik a školník, jeho matka (Elisabeth Labberton) nyní učí angličtinu a drama na střední škole. Má sestru Terri, která je o tři roky starší než Simon a je doktorka. Jeho rodina se přestěhovala na Novou Guineu, ale brzy poté se rodiče rozvedli. Později se jeho matka znovu provdala za Toma Dennyho. I když s ním Simon nikdy nevycházel příliš dobře, respektoval jej a jeden čas měl i příjmení Denny. Už v útlém věku začal surfovat a nejen na pláži bavil ostatní výstupy a legráckami.

V roce 1986 dokončil Ballina high school a o rok později se, až ve svých 18 letech, setkal se svým biologickým otcem, který v té době pracoval jako správce jachtařského klubu v Tasmánii. Společná láska k oceánu utužila jejich přátelství. Než se dostal k filmové kariéře, průběžně se živil jako obsluha v nočním baru, elektrikář, zedník, pizzař, nebo správce skladu ve velké restauraci, kde dělal přejímku a výdejku pivních sudů.

V roce 1989 se Simon začal věnovat modelingu, ve stejné době začal pracovat i jako asistent režiséra ve společnosti, která točila firemní prezentace nebo hudební videoklipy. Když poté doprovázel jednoho přítele na konkurz, rozhodl se to taky zkusit a samozřejmě práci dostal. Začal se objevovat v televizi, i když nikdy nevystudoval herectví. Následovala i větší poptávka po Simonovi jako modelovi a tak se podíval například i do Japonska. V roce 1991 jej časopis Dolly zařadil do padesátky Nejvíc cool chlapů současnosti, ve stejné době se mihl i ve videoklipech kapely Euphoria nebo zpěvačky Melissy.

O pár měsíců později potkává na večírku Rebeccu Rigg, australskou herečku, a jak později přiznal, byl jí od prvních okamžiků fascinován. Společně se spolu objevili v mýdlové opeře E STREET, kde dostal Simon roli policisty Sama Farrella, který se krátce po uvedení na scénu stal jednou z nejoblíbenějších postav a tak se jej rozhodli scénáristé v seriálu ponechat místo dvou dílů celý rok. O dva roky později, v roce 1993, vyhrává cenu pro Nejnadanějšího nováčka Austrálie a zároveň se připravuje na novou roli - otcovství. Narodila se mu dcera Stella Breeze.Poté se ještě objevil v seriálu HEARTBREAK HIGH a v krátkých sériích SWEAT a Naked: The Blind Side Breakaway.

V roce 1996 se ale rozhodl pro svoji kariéru udělat něco víc, a tak přijel na Štědrý den do Los Angeles, s dcerou a 3500 dolary v kapse. Hned další rok hrál menší roli v kritikou chváleném filmu L.A. - PŘÍSNĚ TAJNÉ (ucházel se o roli Guye Pierce,ale nedostal ji). Jen pro zajímavost, v tomto filmu se objevila trojice vycházejících australských hvězd: Baker, Pierce a Russell Crowe. I díky příznivému přijetí získává další role a tak jsme jej průběžně mohli vidět v ATENTÁTU, RESTAURANTU,JUDAS KISS. Současně s vzrůstající popularitou si mění jméno na Simon Baker a oženil se s Rebeccou, v roce 1999 se jim narodilo druhé dítě Claude Blue.

A následovala další série menších rolí: JÍZDA S ĎÁBLEM, SUNSET TRIP, RUDÁ PLANETA nebo AFÉRA S NÁHRDELNÍKEM (tady se mihla i jeho matka Elizabeth a jeho dcera Stella). V roce 2001 přichází další úspěch, za roli v seriálu TEN,KDO TĚ CHRÁNÍ byl nominován na Zlatý Glób za nejlepšího herce v dramatu. Daleko větší radost mu ale udělalo narození třetího dítěte, Harryho, který přišel na svět šest dní před premierou tohoto seriálu. Vzhledem k tomu,jak se mu rozrostla rodina, rozhodl se pro přestěhování a usadil se v Malibu, kde si jak říká, každé ráno pořádně zasurfuje než jde na plac.

V následujících letech se vracel do Austrálie, kde účinkoval v několika televizních pořadech a rozhlasových show. Po opětovném návratu do Los Angeles jeho kariéra nabrala druhý dech, objevil se ve filmech BOOK OF LOVE, ZEMĚ MRTVÝCH, KRUH 2, ĎÁBEL NOSÍ PRADU, NĚCO NOVÉHO. Zatím nejaktuálnějším počinem je hlavní role v romantické komedii SEX AND DEATH 101 po boku Winony Rider.

V roce 2002 jej Magazín People zařadil na 26.místo svého pověstného žebříčku padesáti nejhezčích lidí světa.

Ai.ma

Herecká filmografie

Filmy

2018 Here and Now
2017 Breath
2013 Dávám tomu rok
2011 Margin Call
2010 Vrah ve mně
2009 Podnájemník
Unesená
Ženy v nesnázích
2007 Sex 100+1
The Key to Reserva
2006 Něco nového
Ďábel nosí Pradu
2005 Home and Away: Romances
Kruh 2
Země mrtvých
2004 Book of Love
2001 Aféra s náhrdelníkem
2000 Rudá planeta
Sunset Strip
1999 Jízda s ďáblem
Secret Men's Business (TV film)
1998 Jidášův polibek
Pozdrav z bodu nula
Restaurant
1997 Atentát
L. A. - Přísně tajné
1996 Last Best Place, The (TV film)

TV seriály

2015 Mentalista (TV seriál)
Bílé orchideje (S07E13)
Hnědý chlupatý koberec (S07E12)
Pohřebiště (S07E11)
další epizody (8)
2014 Mentalista (TV seriál)
Stříbrný kufřík (S07E05)
Černý trh (S07E04)
Zmrzlina s příchutí pomerančového květu (S07E03)
další epizody (17)
2013 Mentalista (TV seriál)
Tajemný flash disk (S06E10)
Můj blankytný ráj (S06E09)
Rudý John (S06E08)
další epizody (22)
2012 Mentalista (TV seriál)
Panamská rudá (S05E10)
Špatná volba (S05E09)
Rudý západ (S05E08)
další epizody (24)
2011 Mentalista (TV seriál)
Fuga v rudém (S04E10)
Rudé tričko (S04E09)
Růžové šaty (S04E08)
další epizody (24)
2010 Mentalista (TV seriál)
Veselý červený skřítek (S03E10)
Rudý měsíc (S03E09)
Ohnivá koule (S03E08)
další epizody (23)
2009 Mentalista (TV seriál)
Dokud jsi mladý (S02E10)
Cennější než rubíny (S02E09)
Pravá ruka Rudého Johna (S02E08)
další epizody (23)
2008 Mentalista (TV seriál)
Prestiž nade vše (S01E10)
Rudá záře (S01E09)
Tenká červená linie (S01E08)
další epizody (10)
2006 Smith (TV seriál)
2004 Ten, kdo tě chrání (TV seriál)
Antarctica (S03E22)
Blood In, Blood Out (S03E21)
The Vote (S03E20)
další epizody (12)
2003 Ten, kdo tě chrání (TV seriál)
Swimming (S03E10)
Let God Sort 'Em Out (S03E09)
Believe (S03E08)
další epizody (22)
2002 Ten, kdo tě chrání (TV seriál)
No Good Deed (S02E11)
Sacrifice (S02E10)
The Dark (S02E09)
další epizody (22)
2001 Ten, kdo tě chrání (TV seriál)
Home (S01E11)
Loyalties (S01E10)
The Funnies (S01E09)
další epizody (11)
1996 Naked: Stories of Men (TV seriál)
Pot a dřina (TV seriál)
1994 Škola zlomených srdcí (TV seriál)
1989 E Street (TV seriál)
Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
1988 Home and Away (TV seriál)

Dokumentární

2008 101 Perversions
2005 Oživování mrtvých
Znovu nemrtvý: natačení Země mrtvých

TV pořady

2012 Stand Up to Cancer (TV pořad)
2011 The 37th Annual People's Choice Awards (TV pořad)
2010 Grammy Awards 2010 (TV pořad)
2009 35th Annual People's Choice Awards, The (TV pořad)
61. Emmy Awards (TV pořad)
Grammy Awards 2009 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 The 54th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2001 The 53rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2017 Breath

TV seriály

2008 Mentalista (TV seriál)
2003 Ten, kdo tě chrání (TV seriál)
My Aim Is True (S02E18)

Producentská filmografie

Filmy

2017 Breath

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(432)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace