foto

Richard Farnsworth

  • nar. 1.9.1920
    Los Angeles, California, USA
  • zem. 6.10.2000 (80 let)
    Lincoln, New Mexico, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Richard Farnsworth začal svoju kariéru vo veku 17 rokov ako kaskadér (jazda na koni) vo filme bratov Marxovcov, KOBYLKÁŘI. Dabléra robil takmer 30 rokov a stal sa tak najznámejším kaskadérom Hollywoodu, no nakoniec sa preslávil aj ako herec.

Výraznejšej úlohy sa dočkal ale až omnoho neskôr, keď mal 46 rokov, v roku 1966 ako Dick Farnsworth vo filme ZA ŘEKOU JE TEXAS. Jeho filmografiu tvoria prevažne westerny, ale objavil sa aj v televíznej minisérii KOŘENY, či v 1985 v kanadskom seriály ANNA ZE ZELENÝCH VRŠKU ako Matthew Cuthbert, za úlohu v ktorom získal ocenenie Gemini Award. Taktiež zvíťazil v hlasovaní Genie Award (1983) za výkon v THE GREY FOX, kde stvárnil zlodeja dostavníka, Billa Minera. Ďalšou z jeho popredných úloh bol podozrievavý šerif vo filmovej verzii MISERY NECHCE ZEMŘÍT spisovateľa Stephena Kinga.

V 1979 bol Fanrnsworth nominovaný na cenu akadémie /Academy Award for Best Supporting Actor/ za výkon v snímke PŘIJÍŽDÍ JEZDEC a v roku 1999 taktiež nominovaný na Oskara v kategórii Najlepší herec v adaptácii skutočného príbehu PŘÍBĚH ALVINA STRAIGHTA.

Richard Farnsworth má svoju hviezdu aj na chodníku slávy (1560 Vine Street). V 1997 bol uvedený do siene slávy "Western Performers Hall of Fame" v Oklahomskom múzeu National Cowboy & Western Heritage Museum.

O niekoľko rokov neskôr mu diagnostikovali rakovinu v pokročilom štádiu, ktorá spôsobila, že čiastočne ochrnul. Krátko na to spáchal samovraždu zastrelením na svojom ranči v Lincolne, Novom Mexiku. Richard Farnsworth je pochovaný so svojou manželkou na cintoríne Forest Lawn, Hollywood Hills Cemetery v Los Angeles, Kalifornia.

rowdys

Herecká filmografie

Filmy

1999 Příběh Alvina Straighta
1998 Kamarádky na celý život (TV film)
1994 Lassie
Útěk do Mexika
1993 A potom přijde oheň (TV film)
1991 Pozdrav z cesty do pekla
1990 Dva Jakeové
Havana
Misery nechce zemřít
1989 Desperado: The Outlaw Wars (TV film)
Red Earth, White Earth (TV film)
1988 Good Ole Boy: A Delta Boyhood
1985 Anna ze Zelených vršků (TV film)
Cena krve
Chase (TV film)
Do noci
Sylvester
Wild Horses (TV film)
1984 Kočičí zlato
Přirozený talent
1983 Ghost Dancing (TV film)
Independence Day
Travis McGee (TV film)
1982 Grey Fox, The
Ruckus
Waltz Across Texas
1981 Cherokee Trail, The (TV film)
Few Days in Weasel Creek, A (TV film)
Legend of the Lone Ranger, The
Texas Rangers, The (TV film)
1980 Tom Horn
Vzkříšení
1978 Přijíždí jezdec
1977 Jiný muž, jiná šance
1976 Hraběnka a lišák z Dirtwateru
Psanec Josey Wales
1975 Rooster Cogburn
Strange New World (TV film)
1974 Honky Tonk (TV film)
1973 Motýlek
Soul of Nigger Charley, The
1972 Kapesné
Malí kovbojové
Ulzanův nájezd
Život a doba soudce Roye Beana
1970 Monte Walsh
1969 Paint Your Wagon
1968 Plíživý měsíc
1966 Souboj u El Diablo
Za řekou je Texas
1963 The Jolly Genie
1960 Spartakus
1957 Šerifská hvězda
1956 Desatero přikázání
1955 Násilní muži
1953 Arena
Arrowhead
Divoch
1948 Červená řeka
1943 This Is the Army
1938 The Adventures of Marco Polo
1937 Kobylkáři

TV seriály

1992 Boys of Twilight, The (TV seriál)
1987 CBS Summer Playhouse (TV seriál)
1984 Highway to Heaven (TV seriál)
1977 Kořeny (TV seriál)
1974 Little House on the Prairie (TV seriál)
1967 Neúplatný (TV seriál)
The High Chaparral (TV seriál)
1965 The Big Valley (TV seriál)
1959 Bonanza (TV seriál)
Laramie (TV seriál)
The Rebel (TV seriál)
1958 Cimarron City (TV seriál)
Wanted: Dead or Alive (TV seriál)
1956 State Trooper (TV seriál)
Zane Grey Theater (TV seriál)
1955 Soldiers of Fortune (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)
1951 Adventures of Wild Bill Hickok (TV seriál)
The Adventures of Kit Carson (TV seriál)

Dokumentární

1994 Gene Autry, Melody of the West
1993 Wild West, The (TV seriál)

TV pořady

2001 73. Annual Academy Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace