foto

Anna Karina

  • nar. 22.9.1940 (78 let)
    Kodaň, Dánsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ve svém rodném Dánsku studovala Anna Karina (vlastním jménem Hanne Karen Blarke Bayer) nejprve malířství a příležitostně si přivydělávala také jako zpěvačka v nočních barech. V osmnácti letech odjela do Paříže, kde se toužila prosadit v oblasti publicistiky. Místo toho se uplatnila coby prestižní fotomodelka, jejíž zajímavý vzhled neunikl osobnostem jako Coco Chanel, Pierre Cardin, Claude Brasseur či Jean-Luc Godard a nepochybně se významnou měrou podílel na úspěšném filmovém startu mladé Dánky.

Začínající režisér nabídl nezkušené herečce drobnou epizodu ve svém debutu U KONCE S DECHEM, kterou však Karina - údajně z důvodu, že ve snímku měla vystupovat nahá - odmítla. V roce 1961 se za Godarda provdala a na několik příštích let se stala nejvýraznější ženskou interpretkou jeho raných filmů: striptérka Angela v muzikálové komedii ŽENA JE ŽENA (Stříbrný medvěd ze nejlepší ženský herecký výkon na MFF v Berlíně 1961), milenka gangstera Marianne v BLÁZNIVÉM PETŘÍČKOVI nebo emocionálně apatická Nataša von Braun v ALPHAVILLE. Zároveň se objevila v několika dílech Godardových "novovlnných souputníků" a příslušníků evropského uměleckého filmu. V Rivettově JEPTIŠCE vytvořila ústřední postavu Zuzany, s níž už předtím slavila úspěch na jevišti pařížského divadla Champs-Elysées. Ve slavném Vardové snímku CLÉO OD 5 DO 7 se pak spolu se svým mužem postarala o vtipné cameo v morbidní grotesce, kterou zhlédne hrdinka při náhodné návštěvě kina. Po boku Marcella Mastroianniho si zahrála ve Viscontiho existenciálním dramatu CIZINEC atd.

Na sklonku šedesátých let se osobní i umělecké dráhy Kariny a Godarda nadobro rozešly. V roce 1973 se pokusila o samostatnou režii a podle vlastního námětu natočila milostné drama ŽÍT SPOLU, kde navíc ztvárnila titulní roli. Poté i nadále filmovala převážně v Evropě (mj. ČÍNSKÁ RULETA R. W. Fassbindera) a kromě toho pokračovala i v pěvecké kariéře, kterou započala již v šedesátých letech (pracovala např. se známým skladatelem Sergem Gainsbourgem). V roce 1984 jí vyšel kriminální román "Zlaté město" (Golden City).

Herecký repertoár dekadentních a záhadných tmavovlásek zařadil Annu Karinu po bok největších hvězd francouzské kinematografie své doby. Na rozdíl od Jeanne Moreau či Catherine Deneuve se jí v současnosti bohužel již nedostává zajímavých příležitostí, kde by mohla znovu prokázat svůj přirozený talent.

Ivan "minus" Bezprizorný

Herecká filmografie

Filmy

2008 Victoria
2003 Já, César
2002 Pravda o Charliem
2001 Nom de code: Sacha
2000 Une histoire de K
1996 Chloé (TV film)
1995 Haut bas fragile
1990 Manden der ville være skyldig
1989 Moravagine (TV film)
1988 Kámen mudrců
1987 Cayenne Palace
Last Song
Poslední léto v Tangeru
1986 Blockhaus USA
Dame des dunes, La (TV film)
1985 Treasure Island
1984 Ave Maria
1983 Vincentův přítel
1982 Regina Roma
1981 Chambre 17 (TV film)
1980 Also es war so... (TV film)
Ausgerechnet Bananen
1979 Historien om en moder
Éblouissement, L' (TV film)
1978 Chaussette surprise
Konečně jsem doma
1976 Assassin musicien, L'
Les Oeufs brouillés
Vie en pièces, La (TV film)
Voyage à l'étranger, Le (TV film)
Čínská ruleta
1974 Invenzione di Morel, L'
1973 Chléb a čokoláda
Vivre ensemble
1972 The Salzburg Connection
1971 Alliance, L'
Carlos (TV film)
Schůzka v Bray
1970 Le Temps de mourir
1969 Before Winter Comes
Justine
Laughter in the Dark
Michael Kohlhaas - Der Rebell
1968 The Magus
1967 Anna (TV film)
Cizinec
L'amour à travers les âges
Lamiel
Zärtliche Haie
1966 Jeptiška
Made in U.S.A.
1965 Alphaville
Bláznivý Petříček
Un mari à un prix fixe
Vojandy
1964 Banda pro sebe
De l'amour
La Ronde
La vida es magnífica
1963 Dragées au poivre
Vojáček
1962 Cléo od pěti do sedmi
She'll Have to Go
Shéhérazade
Soleil dans l'oeil, Le
Čtyři pravdy
Žít svůj život
1961 Ce soir ou jamais
Fiancés du pont Mac Donald ou (Méfiez-vous des lunettes noires), Les
Žena je žena
1960 Petit jour
Présentation ou Charlotte et son steak
1959 Pigen og skoene

TV seriály

2009 Chabada (TV seriál)
1978 Madame le juge (TV seriál)
1977 Dossiers: Danger immédiat (TV seriál)
1964 Bajky podle La Fontaina (TV seriál)

Dokumentární

2016 Anna Karina - Souviens-toi (TV film)
2015 Belmondo (TV film) - a.z.
2012 Serge Gainsbourg - Přišel jsem vám říct - a.z.
2010 Dva ve vlně
2009 Jean-Luc Cinema Godard (TV film)
2005 Graffiti 60 (TV seriál)
2004 Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.
1994 De Serge Gainsbourg à Gainsbarre de 1958 - 1991
1992 Cinéma! Cinéma! The French New Wave (TV film)
1965 Carl Th. Dreyer (TV film)
Cinéma de notre temps: Jean-Luc Godard ou Le cinéma au défi (TV film)
1964 Cinéastes de notre temps (TV seriál)
Nová vlna (TV film)

TV pořady

2000 L'invité (TV pořad)
1988 Lunettes noires pour nuits blanches (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2008 Victoria
1973 Vivre ensemble

Scenáristická filmografie

Filmy

2008 Victoria

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(133)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace