Reklama

Reklama

Tor Johnson

Tor Johnson

nar. 19.10.1903
Kalmar, Kalmar län, Švédsko

zem. 12.05.1971 (67 let)
San Fernando, California, USA

Biografie

Tor Johnson (rozený Johansson) se narodil 19. října ve Švédsku rodičům Karlovi J. Johanssonovi a Lovise Peterssonové. Odmalička měl hustou kštici blonďatých vlasů, ale již od svých šestnácti let se nechával stříhat dohola, aby pro svoji začínající dráhu profesionálního wrestlera vypadal dostatečně děsivě. Právě díky holé hlavě, nehezkému obličeji a váze úctyhodných 136 kilogramů, se z něj stal vděčný cíl béčkových filmařů, kteří jej již od roku 1934 začínají obsazovat do bezejmenných rolí pro své malé filmy. Tora práce ve filmu neobyčejně bavila a již od svých mladých let toužil po něčem větším, ačkoliv filmoví kritici se jeho hereckému umění spíše smáli.

Dlouho hrál ve filmech pouze robustní křoví a až do roku 1950 neměl téměř žádnou zkušenost s větší rolí. První, kdo mu na plátně dovolil větší prostor, byl režisér Charles Lammont, který Torovi předložil postavu Bena ve své komedii ABBOTT A COSTELLO V CIZÍ LEGII (1950). Dále se objevil ve dvou epizodách seriálu Johna Frankenheimera „YOU ARE THERE“ (1954), ale filmové nesmrtelnosti se mu dostalo až o rok později, kdy jej oslovil jeden z nejhorších režisérů všech dob, kultovní Edward D. Wood Jr. Tor si v jeho proslulém sci-fi hororu BRIDE OF THE MONSTER (1955) zahrál jednu z hlavních úloh - pomocníka přestárlé hvězdy Bely Lugosiho, Loba. Dodnes si mnozí z nás pamatují jeho dokonalý neherecký projev a některé jeho scény z filmu stihly během uplynulých let zkultovnět. Málokdo ví, že svoji postavu Loba oživil Tor Johnson v hororu Borise Petroffa THE UNEATHLY (1957) s Johnem Carradinem v hlavní roli.

Jeho spolupráce s Edwardem, jenž mu jako jediný dokázal dát na scéně více prostoru, pokračovala i v roce 1959, kdy se do amerických kin dostalo možná nejslavnější béčko všech dob, PLAN 9 FROM OUTER SPACE. V něm Tor ztvárnil postavu oživlé mrtvoly, Inspektora Dana Claye. V tom samém roce na něj čekal ještě další horor stejného režiséra, NIGHT OF THE GHOULS, v němž opět vystupoval jako Lobo. Největší role obra Tora Johnsona však přišla až o dva roky později, konkrétně v roce 1961. THE BEAST OF YUCCA FLATS se přes noc stal jedním z největších odpadů mezi filmovými sci-fi horory, i když jej nenatočil nám známý Wood, nýbrž neznámý Coleman Francis.

Jeden z nejslavnějších herců padesátých let, Tor Johnson, umírá 12. května 1971 v San Fernandu ve věku 69 let na zástavu srdce. Za svůj herecký antitalent a obskurní zjev se stal nesmrtelnou persónou béčkových filmů a svého času byla velmi populární i halloweenská maska inspirovaná jeho tváří. Ve filmu Tima Burtona, ED WOOD (1994), si postavu Tora Johnsona zahrál rovněž wrestler, George „The Animal“ Steel.

Lichty

Reklama

Reklama